Cercetătorii britanici au dezvoltat un nou tip de grâu care ar putea crește productivitatea cu 30 de procente. Pentru a obține această performanță, aceștia au combinat un strămoș al grâului cu o varietate nouă în vederea creării unei noi tulpini. Până în prezent, testele incipiente au evidențiat faptul că rezultatul acestei combinări este mai mare și mai puternic decât actualele varietăți de grâu. Cu toate acestea, înainte ca noul grâu să poată fi cultivat de către fermieri, el va trebui testat și aprobat de către autorități, proces care va dura cel puțin cinci ani.
Există unii fermieri care chiar încurajează noile inițiative ale specialiștilor, guvernului și industriei alimentare. Aceștia consideră că procesul de reglementare trebuie accelerat în vederea asigurării necesarului de alimente pentru următoarele decenii. Una din cinci calorii consumate în lume provin din grâu. Cu toate acestea, în pofida îmbunătățirilor care au avut loc la sfârșitul veacului precedent, în ultimii 15 ani s-a înregistrat o creștere mică a recoltei medii de grâu din Marea Britanie. Ca urmare a acestui lucru, luna trecută, producătorul de cereale Weetabix a făcut public că va limita producția unor produse proprii din cauza recoltei slabe înregistrate anul precedent.
La ora actuală, specialiștii cred că au găsit o modalitate prin care este posibilă din nou creșterea producției. În urmă cu 10.000 de ani, grâul a evoluat din cereale vechi din genul Aegilops. Experții au utilizat polenizarea încrucișată și tehnologia de transferare a embrionului seminței pentru a transfera o parte din elasticitatea strămoșului la grâul modern. În acest fel, procedura nu a necesitat nici o modificare genetică a cerealelor.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA