Eveniment

noiembrie 5, 2015
 

Ieşenii au ieşit cu miile în stradă

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Străzile Iaşului s-au umplut miercuri seară cu mii de oameni, nemulţumiţi de clasa politică. Este a doua seară consecutiv când ieşenii protestează în număr atât de mare iar majoritatea celor care şi-au strigat nemulţumirea în stradă provin din rândul studenţilor. Revolta tinerilor va continua şi în această seară, când protestatarii se vor mobiliza din nou în Piaţa Unirii.

Au ridicat un altar pentru cei care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Bucureşti, printre flori şi lumânări au căzut în genunchi pentru ei, au intonat imnul şi au strigat în stradă că un Guvern demisionar nu îi va mulţumi pe cei rămaşi încă în viaţă. Iaşul a protestat săptămâna aceasta în stradă iar numărul celor care îşi strigau nemulţumirea creştea de la un minut la altul. Totul a fost organizat pe reţelele de socializare iar mulţi dintre cei strânşi în Piaţa Unirii au susţinut că vor să declanşeze o nouă revoluţie.

În seara de miercuri spre joi, mii de ieşeni, cei mai mulţi dintre ei tineri, au ieşit din case pentru a arăta că le pasă de ceea ce se întâmplă în ţara lor. În jurul orei 19.00 s-au adunat câteva sute de persoane în Piaţa Unirii, pentru ca mai apoi să cutreiere oraşul până când cele câteva sute s-au transformat, în doar câteva ore, în aproximativ 5.000 de protestatari.

O parte din liderii grupului au susţinut că nu se vor mulţumi cu demisia guvernului şi căderea guvernului şi că protestele lor vor continua până la schimbarea întregii clase politice. „Parlamentul la gunoi, ne vrem regele-napoi!”, „Păcat, păcat de sângele vărsat!”, „DNA, DNA curăţă politica!” ,”Noi suntem schimbarea” – au fost câteva din mesajele scandate sau scrise pe pancarte.

Incendiul de la Clubul Colectiv s-a dovedit a fi picătura care a umplut paharul, motiv pentru care cei mai mulţi dintre tineri au hotărât să-şi arate indignarea asupra modului în care decurg lucrurile în România.

În stradă, pe lângă studenţi, s-au alăturat coloanei de protestatari inclusiv mame cu copii în braţe, în speranţa că acţiunile lor vor aduce un viitor mai bun celor care încă nu pot cere acest lucru. Nici bătrânii nu au lipsit din mulţimea de oameni ieşit la protest convinşi că astfel de mişcări vor conta.

În mulţimea de oameni ce au mărşăluit pe străzile din Iaşi, tricolorul a fluturat în aplauzele celor care, deşi nu au putut ieşi din case, s-au alăturat manifestului de la balcoane. Coloana de protestatari a parcurs bulevardul Ştefan cel Mare până la Palatul Culturii, unde alte câteva sute de persoane s-au alăturat grupului. Marşul a continuat pe strada Anastasie Panu până în campusul Tudor Vladimirescu, ca apoi coloana să reia traseul parcurs până spre Copou.

Proteste similare s-au organizat şi în alte zone din ţară, zeci de mii de persoane alăturându-se acestei cauze. La Iaşi, un protest cu participare mult mai largă este anunţat pentru data de vineri, 6 noiembrie.

Carmen Stanciu

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi