Cercetări recent realizate în Japonia au evidențiat faptul că usturoiul are capacitatea de a stimula refacerea creierului și a sistemului imunitar. Organismul „fabrică”, de asemenea, mai mulți anticorpi și limfocite, globulele albe care combat infecțiile și cancerul, după consumul a circa trei căței de usturoi zilnic.
Fie că este consumat crud, gătit sau sub formă de suplimente, usturoiul are efect garantat. Prepararea și zdrobirea îi modifică însuşirile. De pildă, usturoiul crud zdrobit sau tăiat conține multă alicină – substanţa care îi furnizează gustul binecunoscut și puternica sa capacitate de a lupta contra bacteriilor. Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu conține o cantitate semnificativă a acestei substanţe și, prin urmare, capacitatea acestuia contra bacteriilor și a virușilor este slabă sau lipsește de tot. Usturoiul crud, tăiat este cel mai eficient când este folosit ca antibiotic.
O jumătate până la doi sau trei căței de usturoi proaspăt consumat zilnic pot reprezenta o injecție în vederea salvării tinereții celulelor. În cadrul unei cercetări, pacienții cu antecedente legate de atacuri de inimă ce consumaseră doi căței de usturoi în fiecare zi – crud sau gătit – și-au redus riscul de deces în următorii doi ani cu peste 60 de procente. În suplimente, 600 până la 900 mg de pulbere activă de usturoi consumată în fiecare zi au produs efecte dovedite de protejare a inimii.
Usturoiul crud consumat în doze mari poate deveni toxic; cel gătit este mai puțin periculos. Consumul a trei căței în fiecare zi poate duce la diaree, gaze, balonare și febră; peste zece căței provoacă sângerări gastrice.
Sursa: www.csid.ro