Procedeul biotehnologic inventat de cadrele didactice gălăţene şi premiat, săptămâna trecută, cu o medalie de argint la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, este unul revoluţionar.
Cele patru cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (FSIA) din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” au reuşit să creeze o formulă prin care, practic, se înjumătăţeşte durata procesului de fermentare a aluatului acid de secară, de la 24 de ore la doar 12 ore.
Aşa cum ne-au spus realizatoarele invenţiei, prof. univ. dr. ing. Iuliana Banu, conf. Iuliana Aprodu, conf. Vasilica Barbu şi asist. Ina Vasilean, juriul internaţional a apreciat valoarea ştiinţifică şi aplicabilitatea practică a cercetării lor. Practic, procedeul reface porozitatea pâinii, astfel încât vom avea acea pâine de la ţară, de la bunici. Acest procedeu biotehnologic de obţinere a unui aluat acid uscat din făină integrală de secară a fost brevetat în urmă cu doi doi ani, dar cadrele didactice speră ca recunoaşterea primită la Salonul de la Geneva să atragă atenţia unor agenţi economici dispuşi să cumpere drepturile de utilizare.
Invenţia are însă şanse să fie pusă în practică mai degrabă în străinătate şi în special în ţările nordice, unde consumatorii au deja un gust format pentru produsele din secară, spre deosebire de români, care le preferă pe cele din făină albă.
Autor: Pompiliu COMȘA, Reporter European 2012