Stiinta

ianuarie 2, 2013
 

Un sanctuar pentru rechini

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Insulele Cook sunt un mic stat insular situat în Pacificul de Sud, la nord-est de Noua Zeelandă care a declarat ca „sanctuar pentru rechini” o regiune având suprafața de 1,9 milioane de kilometri pătrați. Adăugarea acestei arii altor zone oceanice din vecinătate, având același statut, a permis formarea celui mai mare sanctuar pentru rechini din lume, cu o suprafață de 6,7 milioane de kilometri pătrați. O treime dintre speciile de rechini cunoscute la nivel global se află deja pe Lista Roșie a speciilor amenințate de exticție. Pescuitul în exces al acestor animale acvatice – multe dintre aceste specii fiind prădători de top din vârful piramidei trofice – perturbă grav ecosistemele unde trăiesc.

Luna trecută, Polinezia Franceză a declarat sanctuar o regiune oceanică situată în continuarea sanctuarului mai sus menționat. Împreună cu alte suprafețe din vecinătate, declarate zone protejate în cursul ultimilor ani, a luat naștere o zonă marină uriașă – a cărei suprafață se apropie de cea a Australiei – unde pescuitul rechinilor și deținerea sau comercializarea produselor obținute din aceste animale urmează a fi interzise. De asemenea, alte state insulare, printre care se numără Palau, Maldive, Tokelau, Honduras, Bahamas şi Insulele Marshall, au înființat astfel de sanctuare pentru ocrotirea rechinilor. În efortul lor, acestea sunt sprijinite de organizații de protecția naturii care s-au implicat în înființarea sanctuarului din apele Insulelor Cook. Statele insulare joacă un rol extrem de important în ocrotirea speciilor marine amenințate datorită întinderii mari a apelor lor teritoriale.

 

Sursa: www.descopera.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, redactor Agenția de Presă Info APOLLONIA

 
 

 

Anticorpii rechinilor ar putea trata cancerul la sân

Cercetătorii de la Aberdeen University speră ca anticorpii rechinilor să ducă la formarea „noului Herceptin”. Herceptin este o pulbere care se foloseşte pentru obţinerea unei soluţii, administrate ulterior sub formă...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi