O nouă cercetare publicată recent în Statele Unite indică faptul că persoanele a căror vârstă depășește 65 de ani și care consumă pește trăiesc, în medie, cu doi ani mai mult în comparație cu indivizii care nu consumă acizii grași omega-3 din carnea de pește. Oamenii de știință au descoperit că indivizii care aveau un nivel crescut de acizi grași omega-3 prezentau, de asemenea, un risc de deces cu 27 de procente mai mic, iar riscul de a muri după o afecțiune de inimă era cu 35 de procente mai scăzut în comparație cu persoanele cu un nivel redus al acizilor grași.
Cu toate că studii anterioare demonstraseră existența unei legături între acizii grași omega-3 și riscul redus de afecțiuni ale inimii, această cercetare a analizat informațiile existente despre vârstnici în vederea stabilirii existenței unei legături între consumul de pește și riscul de deces. Cercetătorii au analizat 16 ani de informații colectate de la peste 2.700 de adulți americani a căror vârstă depășea 65 de ani. Voluntarii nu consumau suplimente cu ulei de pește, pentru eliminarea confuziei cauzate de diferențele între acizii grași obținuți din suplimente și cei obținuți din dietă. Indivizii cu cel mai ridicat nivel al acizilor grași în organism, care pot fi obținuți din surse cum ar fi somonul, tonul, halibutul sau macroul, aveau cel mai redus risc de a muri din orice cauză, trăind în medie cu peste doi ani mai mult comparativ cu indivizii care aveau cel mai scăzut nivel de acizi grași.
Oamenii de știință au identificat o legătură puternică între acidul docosahexaenoic (DHA) și riscul redus de deces ca urmare a unei afecțiuni cardiace. Acidul eicosapentaenoic (EHA) prezenta o legătură puternică cu un risc scăzut de atac de cord nonfatal, iar acidul docosapentaenoic (DPA) era asociat unui risc redus de deces ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC). Rezultatele pozitive erau menținute chiar și după ce oamenii de știință ajustaseră informațiile pentru a ține seama de factorii demografici, de stil de viață și de dietă.
Cercetarea evidențiază importanța pe care un nivel potrivit de acizi grași în sânge îl are pentru sănătatea vaselor de sânge de la nivelul inimii, sugerând că în anii bătrâneții aceste avantaje duc la o viață mai îndelungată. Cel mai mare efect benefic este înregistrat printre indivizii care renunță la consumul zero la un consum moderat de pește, adică aproximativ două porții de pește gras săptămânal.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA