O nouă generaţie de „super-legume”, create în spaţiu pentru ameliorarea vederii şi a stării generale de sănătate a astronauţilor, care conţin mai multe nutrimente decât plantele obişnuite, ar putea fi comercializate în curând şi magazine.
Savanţii americani au descoperit că expunerea frunzelor de legume, în timpul zborurilor spaţiale, la câteva fascicule luminoase, în fiecare zi, poate duce la creşterea concentraţiei de nutrimente ce protejează retina, produse de acele plante.
Una dintre îngrijorările majore ale astronauţilor în timpul misiunilor spaţiale extinse vizează radiaţia – cu efecte dăunătoare asupra vederii – la care sunt expuşi.
Astronauţii pot să diminueze aceste efecte dăunătoare ale radiaţiei de la nivelul ochilor dacă mănâncă legume ce conţin carotenoizi, în special zeaxanthin, care stimulează sănătatea globului ocular.
Concepute iniţial pentru ca astronauţii să îşi protejeze vederea în spaţiu, această descoperire ar putea conduce la o veritabilă „revoluţie” a legumelor de pe Terra, informează dailymail.co.uk.
Sursa: Mediafax