Stiinta

februarie 21, 2013
 

POVESTEA GHIMBIRULUI

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Multă lume se plânge în această perioadă de crizele de rinichi, crizele de cistită şi în special de răceli. Bolile cronice se acutizează. Până aici nimic nou. În 6 luni de băut ceai de ghimbir a 3 căni pe zi scapi de crizele de rinichi. Ceaiul miroase minunat, este iute la gust şi îţi creează un sentiment plăcut de căldură. La început îl consumi greu datorită gustului iute.

Ghimbirul este folosit în alimentaţie şi terapie; în special iarna, face mâncarea mai uşoară şi mai uşor digerabilă, este revigorant, vasodilatator, are efect de liniştire şi creează echilibrare. Este calmant pentru durerile abdominale, ajută digestia, elimină gazele, dă poftă de mâncare, neutralizează toxinele, este sudorific, ajută la îngrijirea părului (contra mătreţei). Curăţă intestinul şi eliberează de secreţii plămânul, ajută în astm. Are calitatea de a feri de răul de mare, ameţeli, vertijuri, greţuri.

Ceaiul de ghimbir este un bun remediu în răceli, fiind calmant ideal în inflamaţiile gâtului, sinuzite, răguşeală, febră, eliminare de mucozităţi şi congestii respiratorii. În China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir şi morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctură de ghimbir. Ceaiul din rădăcină de ghimbir s-a dovedit eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer care au făcut chimioterapie. Pe lângă faptul că le înlătură greaţa, ghimbirul îi ajută şi pe cei cu ameţeli şi vertijuri.

Chinezii consideră ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale în dietoterapie, alături de oţetul de orez, vinul de orez, sare şi miere. În medicină şi estetică, ghimbirul este folosit datorită acţiunilor sale stimulente, tonice şi energizante. Este util persoanelor cu circulaţie periferică deficitară. Prin stimularea metabolismului, această plantă ajută la eliminarea toxinelor, precum şi la intensificarea arderii grăsimilor. Ghimbirul este util persoanelor deprimate, fără poftă de viaţă, lente, letargice, aducând tonus, energie şi optimism.

Persoanele care suferă de reumatism pot beneficia de efectele terapeutice de necontestat ale ghimbirului. O linguriţă de tinctură de ghimbir dizolvată în 100 ml de apă ajută pe reumatici să se vindece, dacă este administrată de trei ori pe zi. Ghimbirul este un antibiotic natural, este foarte bun antiinflamator şi un foarte bun antiseptic pentru organism, este diuretic şi indicat în litiaza renală, piatra la rinichi, retenţii urinare, infecţii urinare.

Ghimbirul conţine ulei volatil (predominen tzingiberol) şi compuşi fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic şi antivertiginos, inhibând zona chemoreceptoare declanşatoare a vomei şi centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic şi colecistochinetic, favorizând secreţia bilei şi motilitatea vezicii biliare. O rădăcină de ghimbir este numită „mană”. Ea are o culoare galben-deschis la interior şi o coajă de diferite nuanţe cafenii. Ghimbirul jamaican, de culoare galben deschis, este socotit a avea cea mai bună calitate. Ghimbirul african şi indian are o coajă mai închisă la culoare şi este de calitate mai slabă. Rizomii întregi au gustul cel mai proaspăt. Rădăcinile uscate se comercializează „negre” (cu coajă cu tot) sau „albe” (fără coajă). Sunt disponibile întregi sau tăiate felii. Ghimbirul pudră are culoare galben-deschis şi este obţinut prin măcinarea rădăcinii uscate. Ghimbirul conservat este preparat din rizomi tineri, decojiţi, tăiaţi şi apoi fierţi într-un sirop gros de zahăr. Bucăţile de ghimbir şi siropul sunt conservate împreună. Ghimbirul este moale şi cărnos, dar extrem de iute.

Ghimbirul cristalizat: este obţinut prin fierbere în sirop de zahăr, uscat apoi la aer şi rulat în zahăr. Ghimbirul murat este tăiat feliuţe foarte subţiri, ca hârtia, şi apoi murat în oţet. Ghimbirul murat este numit în Japonia „gari” şi însoţeşte adesea „sushi”; este servit între feluri, pentru a reîmprospăta cerul gurii. Are culoare rozalie.

În industria parfumurilor, graţie uleiului esenţial pe care îl conţine, rizomul de ghimbir emană o savoare de lămâie piperată şi conferă astfel căldură şi personalitate parfumurilor. La spitalele din Beijingeste utilizat în tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub formă de rondele proaspete. Cosmetologii europeni au fabricat loţiuni cu ghimbir pentru tonificarea şi revitalizarea părului. Loţiunile de corp pe bază de ghimbir au efecte de întinerire: hrănesc epiderma şi îi conferă fineţe şi supleţe. Fiind bogat în magneziu, fosfor şi acizi aminaţi, ghimbirul este omniprezent în formule revitalizante ale cremelor de faţă. Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând şi detensionând musculatura. Rădăcina încălzeşte meridianele de acupunctură. Terapeuţii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricţionarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi.

Prepararea ceiului de ghimbir. Este important să fie consumată rădăcina de ghimbir, nu pliculeţele sau praf luat de la plafar, ci luat din supermarketuri, că se găseşte. Se ia o bucată mai mică din rădăcină, cam de 5 cm un bulb, se spală bine sub jet de apă rece, se rade cu răzătoarea mică. Se fierbe 1 l de apă, iar când apa fierbe se pune ghimbirul răzuit  şi se fierbe 1 minut, după care se stinge şi se lasă 30 min acoperit,  apoi se strecoară şi se consumă în jur de 3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Nu se consumă seara pentru că este şi un foarte bun energizant.

 

Autor: Prof. univ. asoc. Pompiliu COMŞA

 

 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi