Cercetătorii au descoperit că persoanele care beau în fiecare zi câte o ceașcă de cafea prezintă un risc cu 20 de procente mai redus de a suferi un atac cerebral față de persoanele care evită această băutură. Mai mult, cei care beau cel puțin patru cești de ceai verde zilnic beneficiază la rândul lor de o diminuare asemănătoare a riscului de a suferi un atac cerebral. Oamenii de știință sunt de părere că aceste băuturi acționează diferit pentru a proteja consumatorii de atacuri cerebrale, astfel încât persoanele care beau regulat atât cafea cât și ceai verde vor beneficia de cea mai mare diminuare a riscului.
Pentru această cercetare, specialiștii au analizat obiceiurile de consum a peste 80.000 de adulți japonezi de-a lungul a peste un deceniu. Este vorba despre primul studiu pe scară largă care analizează efectele combinate ale ceaiului verde și cafelei asupra riscului de accident vascular cerebral. Adăugând o porție de ceai verde în dietă zi de zi veți efectua o schimbare pozitivă ce va reduce riscul de a suferi un atac cerebral. Studiul indică faptul că pe măsură ce cantitățile de cafea și ceai verde consumate sunt mai mari, cu atât scade și riscul. Chiar și atunci când ceaiul verde este consumat în cantități mai reduse, acesta ajută la prevenirea atacurilor cerebrale. Cercetarea arată că persoanele care beau cam trei cești zilnic beneficiază de o diminuare a riscului de 14 procente.
Voluntarii aveau vârste cuprinse între 45 și 74 de ani și nu sufereau de cancer sau probleme de inimă. Rezultatele au fost ajustate pentru a lua în calcul vârsta, sexul și factorii de risc precum fumatul, consumul de alcool, greutatea și nivelul activității fizice. Cu toate că nu este cunoscut cu exactitate modul în care ceaiul verde acționează contra riscului de atac cerebral, specialiștii sunt de părere că anumiți compuși denumiți catechini protejează vasele sangvine. Printre compușii chimici care se găsesc în cafea despre care cercetătorii consideră că sunt benefici se numără cofeina și acidul clorogenic, despre se afirmă că diminuează riscul de atacuri cerebrale prin atenuarea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. În plus, experții afirmă că ambele băuturi diminuează riscul de a suferi un atac de cord. Consumul regulat de ceai și cafea ajută aparatul cardiovascular deoarece previne formarea cheagurilor de sânge.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA