Persoanele care consumă în mod regulat mezeluri prăjite, precum cârnații, șunca de porc și alte mezeluri preparate din carne roșie prezintă riscuri foarte mari în ceea ce privește starea de sănătate: o asemenea alimentație le mărește șansele de a se îmbolnăvi de cancer.
Cercetătorii americani au aflat că două componente care se găsesc în carnea roșie se combină alcătuind substanțe puternic cancerigene, care măresc riscul apariției cancerului la nivelul vezicii urinare. Proteinele și fierul din carnea roșie se pot lega chimic, dând naștere unor substanțe denumite compuși N-nitrozo. Unii indivizi au o capacitate mai scăzută – din considerente genetice – de a remedia efectele negative ale acestor compuși în organism, iar acești oameni prezintă un risc mare de a se îmbolnăvi de cancer.
Descoperirea constituie un nou semnal de alarmă în ceea ce privește pericolul unui consum mare de carne roșie, referitor la riscul de cancer. Cercetările realizate anterior indicaseră faptul că persoanele care consumă doar 50 de grame de mezeluri în fiecare zi – echivalentul unui cârnat sau a două felii de șuncă – sunt mai predispuse la apariția cancerului.
Oamenii de știință au aflat că există un risc crescut de cancer al plămânilor, intestinului și vezicii urinare printre cei care consumă cantități mari de mezeluri – definite ca preparate obținute din carne conservată prin metode care includ sărarea, afumarea și tratarea cu nitrați și nitriți. Prin urmare, experții le recomandă tuturor să limiteze consumul acestor alimente.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA