Un nou studiu relevă faptul că persoanele care consumă de două sau trei ori săptămânal nuci își pot reduce riscul de a suferi de diabet de tip 2 cu aproape un sfert. Cercetarea realizată pe aproape 140.000 de femei din Statele Unite a indicat că indivizii care consumă porții mici de nuci în mod regulat se bucură de protecție contra acestei afecțiuni care amenință să se transforme într-o epidemie la nivel global. Femeile care consumau un pachet de nuci de 28 de grame de cel puțin două ori în fiecare săptămână prezentau un risc cu 24 de procente mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 față de femeile care consumau nuci rar sau chiar deloc.
Cu toate că această cercetare nu este prima care indică efectele nucilor contra diabetului, acest studiu este unul dintre cele mai mari care atestă că un consum regulat de nuci are capacitatea de a preveni apariția bolii. Deși la studiu au luat parte numai femei, este foarte probabil ca și bărbații să beneficieze de același efect. În țara noastră, aproape 600.000 de pacienți sunt diagnosticați cu diabet zaharat, iar autoritățile medicale estimează că numărul real este mai aproape de 1 milion, acesta urmând să înregistreze o creștere în următorii ani din cauza sedentarismului și stilului de viață nesănătos. Netratată, boala poate crește riscul de atacuri de cord, orbire și amputare. Principalii factori de risc pentru diabet sunt inactivitatea fizică, dieta nesănătoasă și kilogramele în exces.
Prevenirea diabetului nu este singurul beneficiu al nucilor, acestea având un conținut bogat în acizi grași sănătoși, despre care numeroase cercetări au relevat că reduc inflamația în organism și protejează contra afecțiunilor inimii, cancerului și artritei. În plus, o cercetare realizată anul trecut de către o echipă de specialiști californieni a evidențiat că tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani care consumau nuci zilnic își creșteau numărul de spermatozoizi și nivelul fertilității.
O altă cercetare, realizată de către o echipă de experți americani, indică faptul că persoanele care consumă nuci își reduc riscul de a deveni obezi. Persoanele care consumau diverse varietăți, printre care migdale, caju sau fistic aveau o greutate mai scăzută, un indice de masă corporală mai mic și o circumferință a taliei mai mică în comparație cu persoanele care nu se hrăneau cu nuci. În plus, aceste persoane aveau un risc mai mic de a suferi de probleme cardiace, diabet de tip 2 și de sindromul metabolic.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA