Vestea că dieta bogată în fibre scade riscul de accident vascular cerebral ar putea pune pe gânduri mulți indivizi: pentru fiecare șapte grame de fibre consumate, riscul de accident vascular cerebral (AVC) scade cu șapte procente. Mai mult, consumul regulat de fibre reduce tensiunea arterială și reglează nivelul de colesterol din organism.
O echipă de cercetători britanici susțin că un consum zilnic de alimente cu un conținut bogat în fibre – cum ar fi cerealele integrale, fructele proaspete, legumele și fructele în coajă lemnoasă – este esențial pentru sănătate, dar este extrem de important în ceea ce privește reducerea riscului de accident vascular cerebral, îndeosebi dacă sunteți supraponderal, fumați și suferiți de hipertensiune.
Cele 7 grame de fibre se găsesc, de exemplu, într-o porție de paste integrale și două porții de fructe sau legume. Pentru a ajunge la această concluzie, specialiștii au analizat numeroase studii publicate în ultimii 12 ani, perioadă în care a fost observată o reducere a incidenței accidentelor vasculare ischemice la persoanele care urmau o dietă bogată în fibre.
Cantitatea de fibre necesară organismului dumneavoastră zi de zi este diferită în funcție de vârstă și necesarul de calorii din fiecare zi: 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii ingerate. În acest fel, o persoană care consumă 2.500 de calorii în fiecare zi va necesita cel puțin 35 de grame de fibre, iar o persoană care consumă 1.700 de calorii zi de zi necesită doar 18 grame de fibre. În plus, experții mai recomandă reducerea cantității de sare și grăsimi saturate din alimentație, efectuarea exercițiilor fizice în fiecare zi și evitarea pe cât posibil a stresului, dușmanul cel mai dur al omului din zilele noastre și principalul factor declanșator a numeroase afecțiuni.
Sursa: www.csid.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA