În pofida a peste un sfert de secol de studii asupra medicamentelor anti-obezitate, prea puține s-au dovedit a fi eficiente pentru o perioadă mai lungă. O nouă strategie ar putea avea în vedere așa-numiții receptori gustativi extraorali, aflați în interiorul intestinului. Intestinul poate sesiza gustul mâncării – amar, dulce, gustul grăsimii sau al cărnii – în mod asemănător celui în care limba percepe aceste gusturi și cu ajutorul unor mecanisme de semnalizare similare. În consecință, sunt eliberați anumiți hormoni care controlează senzația de sațietate și nivelul glucozei din sânge, atunci când hrana ajunge în intestin. Receptorii de la nivelul intestinului răspund la excesul de mâncare, iar disfuncțiile lor joacă un anumit rol în apariția obezității, diabetului și altor afecțiuni metabolice înrudite. Cercetătorii au studiat posibilitatea de a acționa selectiv asupra receptorilor, cu scopul de a-i determina să stimuleze secreția de hormoni care să inducă senzația de sațietate, imitând în acest mod efectele fiziologice ale aportului alimentar și inducând organismul în eroare, făcându-l să creadă că a mâncat.
Oamenii de știință consideră că eficiența intervențiilor chirurgicale bariatrice, care nu este deocamdată în totalitate înțeleasă, dar care provoacă scăderi considerabile în greutate și reduce prevalența diabetului și a altor afecțiuni înrudite cu obezitatea, ar putea avea legătură cu schimbările în ceea ce privește secreția acestor hormoni. Acțiunea selectivă asupra receptorilor gustativi, care ar duce la eliberarea hormonilor care controlează aportul alimentar, ar putea deschide un nou drum spre imitarea acestor efecte printr-o metodă non-chirurgicală. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla care receptori din intestin ar putea fi influențați într-o manieră eficientă prin intermediul medicamentelor, cu scopul de a preveni și trata obezitatea și diabetul.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, redactor Info APOLLONIA