Gustul berii, chiar și atunci când nu are nici un efect cauzat de alcool, determină stimularea unei substanțe chimice de la nivelul creierului asociate recompensei, indică un studiu care analizează modul în care oamenii devin dependenți de alcool.
Oamenii de știință sunt de părere că simplul gust al unei băuturi alcoolice, fără efectul intoxicant al alcoolului, poate cauza acestă reacție a dopaminei în „centrul de recompensă” al creierului. Dopamina este asociată de mult timp cu senzația de „poftă”, mai multe relatări sugerând că aceasta poate fi stimulată de sunetul, imaginea sau chiar mirosul unui bar. De aceea, oamenii de știință încearcă să identifice metode care să permită minimizarea sau evitarea acestor stimuli. Pe de altă parte, experții farmacologi încearcă să identifice tratamente în vederea blocării reacției celulelor la dopamină. Cercetarea a fost primită cu reacții diferite. Unii oameni de știință sunt de părere că este vorba despre un studiu inovator, pe când alții afirmă că este un studiu prea mic, fiind în același timp surprinși că o istorie a alcoolismului în familie era legată de o reacție mai mare a dopaminei.
Specialiștii cunosc faptul că expunerea la asemenea recompense condiționate este uneori un stimul care îi determină pe cei care au renunțat la o dependență să cedeze și să cadă pradă viciului din nou. Înțelegerea mecanismelor care stau la baza diferențelor observate între indivizii predispuși la alcoolism și cei care nu sunt predispuși ar putea permite identificarea unor metode de reducere a riscurilor.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA