Toată lumea știe faptul că portocalele, lămâile sau grapefrutul constituie o sursă excelentă de vitamine și prezintă o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Cu toate acestea, puțină lume știe despre acestea că au capacitatea de a afecta smalțul dinților. Atunci când consumăm portocale sau lămâi, acidul citric din componența acestora interacționează cu smalțul dinților. În acest caz, este vorba despre reacția chimică dintre acidul citric și componentele minerale ale smalţului.
În acest fel, odată cu trecerea timpului, oamenii se confruntă cu diverse afecțiuni: îngălbenirea dinților, apariția cariilor sau a hipersensibilității dentare. Această din urmă afecțiune schimbă complet viața oamenilor, în sensul că aceștia din urmă nu își mai pot spăla dinții cu apă rece, deoarece această practică transmite o durere săgetătoare atunci când dinții iau contact cu apa rece, îngheţată sau orice rece. Apare imediat o durere foarte puternică, care dispare imediat ce este îndepărtat stimulul rece.
Igienizarea imediată a dinților în urma consumului citricelor nu este recomandată. Aceasta este, însă, indicată după un interval de timp, eventual imediat după consumul citricelor se poate clăti cavitatea bucală cu apă, iar după aproximativ 30 de minute se poate trece la periajul dentar. O atenție deosebită trebuie acordată și la albirea dinților acasă cu bicarbonat de sodiu și lămâie. Această soluție va albi, într-adevăr, dinții, dar le va slăbi și smalțul. Din acest motiv, se recomandă ca acest tratament să fie realizat exclusiv în cabinetele stomatologice.
Sursa: www.digi24.ro