Ultimele câteva mese luate înaintea unei intervenții chirurgicale ar putea influența viteza cu care pacienții se recuperează după aceasta, sugerează o cercetare recentă. Ceea ce contează în primul rând este conținutul de grăsimi al meselor luate. Țesutul adipos (gras) reprezintă unul dintre componentele majore care intră în alcătuirea organismului, iar acest țesut este tot timpul traumatizat în cursul unor operații majore. S-a constatat că aceste traume operatorii afectează echilibrul chimic al țesutului, având efecte asupra substanțelor prin care acesta comunică cu diverse organe din corp.
Cercetarea a fost realizată pe șoareci, ajungându-se la concluzia că rozătoarele hrănite cu o dietă ce corespune dietei occidentale tipice, bogată în grăsimi, prezentau, la nivelul țesuturilor, un răspuns chimic dezechilibrat. Cu toate acestea, hrănirea cu o dietă având un conținut scăzut de grăsimi cu câteva săptămâni înaintea operației reducea acest dezechilibru, răspunsul chimic al organismului apropiindu-se de comportamentul normal.
Oamenii de știință au măsurat modul în care grăsimea corporală – țesutul adipos – răspundea la operație și au încercat să afle dacă reducerea numărului de calorii din grăsimi consumate înainte de intervenția chirurgicală modifică felul în care țesutul adipos răspunde la traumele survenite, în mod tipic, în cursul unei intervenții. Medicii chirurgi au învățat că diminuarea traumei accelerează, de regulă, recuperarea pacientului. Cu toate că s-a reușit să se facă acest lucru pentru anumite organe, cum ar fi inima, vasele sangvine, ficatul etc., în timp s-a acordat prea puțină atenție stratului de grăsime care trebuie tăiat pentru a se putea ajunge la aceste organe. Rezultatele cercetării îi provoacă pe toți oamenii, fie ei pacienți sau medici, să învețe mai multe despre modul în care grăsimea răspunde la aceste traume, ce factori implică acest răspuns și în ce mod este legat răspunsul grăsimii de evoluția fiecărui pacient după intervenție.
Oamenii de știință sugerează, de asemenea, că o reducere a aportului de grăsimi în alimentația pacienților înaintea unei intervenții, ar putea oferi medicilor chirurgi o oportunitate foarte bună de a verifica teoria și pe pacienți umani, pentru a afla dacă restrângerea grăsimilor diminuează incidența și gravitatea complicațiilor chirurgicale cauzate de inflamația exacerbată și alți factori. Suprimarea unor alimente din dietă, cu câteva săptămâni înaintea intervenției – fără a se ajunge la malnutriție – ar putea constitui o metodă simplă, ieftină și eficientă de protejare a organismului contra stresului provocat de intervenție. De asemenea, specialiștii sugerează studierea metodei în primul rând pe pacienți care suferă de chirurgie vasculară și care sunt expuși riscurilor de complicații care survin după intervenție, cum ar fi intârzierea vindecării plăgilor chirurgicale, atac de cord sau atac vascular cerebral.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA