Oamenii care se pregătesc an de an de sărbători se confruntă mereu cu aceeași dilemă legată alegerea bradului de Crăciun, optând în final pentru unul natural sau unul artificial, în funcție de sentimentele și trăirile fiecăruia. Într-un studiu realizat în urmă cu trei ani, s-au evaluat ciclurile de viață ale celor două tipuri de brad și s-a încercat rezolvarea dilemei. Raportul analizează cum afectează aceștia sănătatea omului, calitatea ecosistemelor, schimbările climei și resursele. Rezultatele indică faptul că transportul bradului natural din magazin acasă are un efect negativ asupra consumatorilor, eliberând carbon, în timp ce varianta artificială e mai dăunătoare în etapa de producție (85 procente din totalul impactului calculat), dar și de transport (în cazul Canadei, brazii erau aduși din China). Mai multe Crăciunuri la rând cu același brad artificial diminuează considerabil impactul asupra mediului înconjurător. Cercetătorii avertizează însă că ar fi necesari aproximativ 20 de ani pentru ca bradul artificial să devină mai prietenos cu mediul decât cel natural. Cu toate acestea, în urmă cu doi ani, o evaluare similară estima că sunt necesari doar 8 sau 9 ani de utilizare pentru atingerea rentabilității ecologice a bradului autentic.
Sursa: www.natgeo.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, redactor la Agenția de Presă Info APOLLONIA