Social

ianuarie 24, 2014
 

Ziua Principatelor Unite: marcată de huiduieli și discursuri elctorale la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete:

Primarul Iașului, Gheorghe Nichita, probabil marcat de absența de la manifestări a premierului Victor Ponta, a considerat că Ziua Principatelor Unirii este numai potrivită pentru a prezenta mulțimii un bilanț al realizărilor sale. În loc să vorbească despre importanța și semnificația istorică a zilei, edilul a ales să își prezinte proiectele și promisiunile electorale.

Totodată, acesta a readus în atenția publicului ideea ca această zi să fie considerată sărbătoare națională. În timpul discursului ținut de edil, zeci de ieșeni au huiduit și au scandat lozinci antiguvernamentale, împotriva casei prezidențiale, dar și împotriva sa: ”Iașul și ieșenii au știut să se sacrifice pentru o mare idee, care a dus acest popor acolo unde este astăzi, o singură națiune, o Românie modernă. Ne dorim ca începând de anul viitor hora unirii de pe 24 ianuarie să fie motiv de sărbătoare națională în fiecare colț de țară. Anul 2014 trebuie să însemne sfârșitul unei epoci, a unei epoci în care am avut parte numai de scandal, de minciună, de manipulare și dezbinare. Avem în față două motive importante pentru țară: consolidarea europeană și un nou proiect pentru România. România are nevoie de un nou început, de un nou președinte și o nouă constituție. Avem nevoie de un șef al statului care să aducă normalitatea în fața românilor și care să lupte cu adevărat pentru români. Avem nevoie și de o constituție cu adevărat europeană, care să aducă echilibru între puterile statului. Viitorii reprezentanți ai României în parlamentul european vor avea misiunea de a pune țara noastră pe harta țărilor cu adevărat importante din spațiul european. Mulțumesc premierului, mulțumesc Guvernului pentru deschiderea față de marile proiecte ale Iașului. Aeroportul Internațional se modernizează cu fonduri europene dar și guvernamentale. Cele două străzi care vor lega Moldova de Muntenia și Transilvania sunt prevăzute în strategia de dezvoltare a infrastructurii, iar Spitalul Regional va fi dotat cu sprijinul unor fonduri europene nerambursabile. Sun t proiecte asumate de noi pentru următorii ani. Sunt proiecte care au început să prindă contur.” a subliniat în discursul său primarul Iașului, Gheorghe Nichita.

Șeful Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței a vorbit însă, în prima parte a discursului, despre importanța istorică a Zilei Principatelor Unite, apoi a subliniat importanța extinderii granițelor UE spre Republica Moldova:

”La 1859, în spirit unionist, Iașul a dat totul pentru constuirea statului modern. Această zi este este expresia cea mai înaltă pentru Iași, și ne dorim ca 24 ianuarie să devină sărbătoare națională pentru toți românii. Într-o perioadă foarte apropiată, sper eu, Iașul nu va mai fi cel mai mare oraș al Uniunii Europene de pe granița de est a acesteia, ci un alt oraș, să sperăm că va deveni cel mai mare oraș de pe granița de est a Uniunii Europene, Chișinău. Astăzi mă întreb cum ne pregătim noi, Uniunea Europeană, noi, România, să primim pe Republica Moldova, să-i primim pe frații noștri în sânul acestei mari Uniuni fără a avea încă o autostradă”, a spus, în cuvântul său președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței.

Prezent la Iași pentru a celebra cei 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, președintele Senatului, Crin Antonescu a vorbit și el despre extinderea granițelor UE, dar în același timp a ținut să vorbească despre disputa de pe scena actuală a politicii românești. Președintele Senatului a mai subliniat că actuala clasă politică românească ar trebui să aibă ca model clarviziunea și înțelepciunea înaintașilor noștri, care au luptat nu doar pentru Unirea Principatelor, ci și pentru modernizarea statului român, cât și pentru îmbunătățirea vieții omului simplu, prin politici de modernizare a națiunii. Reprezentanții opoziției au preferat să se afle în rândul mulțimii decât să urce pe scerna amplasata în Piața Unirii din Iași: „Sărbătorim astăzi 155 de ani de la Unirea Principatelor Române prin alegerea, la Iaşi şi la Bucureşti, a unui singur domnitor, Alexandru Ioan Cuza. 24 Ianuarie 1859 marchează demararea unei profunde reforme structurale şi legislative, fiind o etapă esenţială în cristalizarea statului naţional român. Obiectivul Unirii nu a reprezentat un scop în sine iar efectele înfăptuirii sale s-au extins asupra societăţii în ansamblul său. Actul propriu-zis al Unirii rămâne însă momentul declanşator în procesul de formare şi închegare a statului român modern, al cărui beneficiar avea să fie poporul, în totalitatea sa. Ritmul, dimensiunile şi profunzimea acestui act s-au resimţit puternic în anii care au urmat, România orientându-se în mod irevocabil către spaţiul occidental şi spre valorile sale fundamentale”, a spus  Crin Antonescu. În discursul său, care nu a durat mai mult de cinci minute, șeful senatului a mai declarat că ar fi vrut ca măcar de Ziua Principoatelor Unite întreaga clasă politică românească să lase orgoliile deoparte și să fie unită. Acesta ar fi vrut ca liderul opoziției, Vasile Blaga, aflat în public, să fie și el pe scena discursurilor. ”Înțeleg că sunt aici și reprezentanți ai opoziției, dar nu lânga noi, pe scenă. Îl salut pe Vasile Blaga și îmi pare rău că nu suntem împreună acum pe această scenă. Gândul meu se îndreaptă și către cei care aleg să fluiere și să huiduie, pentru că și ei trebuie să fie alături de noi. Gândul meu respectuos și sincer este că putem în această zi să fim dincolo, să fim deasupra acestor diferențe, să fim uniți. E loc pentru toți, avem nevoie de toți”, și-a încheiat discursul președintele Senatului.

La manifestările desfășurate în Piața Unirii din Iași cu prilejul Unirii Principatelor au participat mai mulți miniștri ai cabinetului Ponta, între care vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Din partea liderilor locali, pe lângă primarul Iașului, Gheorghe Nichita și șeful Consiliului Județean, Cristian Adomniței a mai participat și prefectul judetului, Romeo Olteanu.

Manifestările au început la ora 11.00, fiind mobilizați sute de politiști și jandarmi. În zonă au fost amplasate garduri metalice, iar în perimetrul de lângă scenă au avut acces doar oficali și sustinători ai partidelor.

Anul acesta șeful statului, Traian Băsescu nu a participat la Iași la celebrarea celor 155 de ani de la Ziua Principatelor Unite, iar premierul Victor Ponta, care inițial confirmase prezența, a ales să fie martor la evenimentele dedicate zilei de la Focșani.

Galerie Foto Info Apollonia

IMG_3697

IMG_3688

IMG_3690

IMG_3693

IMG_3698

IMG_3704

 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi