Social

septembrie 13, 2013
 

Ziua Pompierilor sărbătorită la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

În fiecare an, la data de 13 septembrie este aniversată  Ziua Pompierilor din România. Cu această ocazie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Grigore Sturdza” din Iaşi a organizat o serie de manifestări dedicate aniversării a 165 de ani de la Bătălia din Dealu Spirii şi a „Zilei Pompierilor din România”.

„Ziua Pompierilor are ca reper un moment eroic din istoria României, iar din acel 13 septembrie 1848, pompierii români oferă permanent exemple de eroism românilor și societății românești, comportându-se ca un adevărat corp de elită, profesionist, solidar și responsabil. Iar cel mai important este că pompierii nu își uită eroii, ceea ce nici noi nu trebuie să facem. Ce a rămas constant este devotamentul și curajul celor care îmbrăcând uniforma de pompier salvator intervin în sprijinul comunității de fiecare dată, atunci când este nevoie.Peste tot în lume, corpul pompierilor aduce împreună caractere puternice, oameni dedicați binelui public și sprijinirii celor aflați la nevoie”, a consemnat Radu Stroe, Ministrul Afacerilor Interne, în revista aniversară „Salvatorii ieșeni”.

Dimineață, începând cu ora 9.00, s-au depus coroane de flori la mormintele eroilor pompieri din cimitirul Eternitatea din Iași, cimitirul din Târgu Frumos și cimitirul din satul Sticlăria, comuna Scobinți, după care, s-a realizat la sediul Instituției Prefectului Județelui Iași și al Consiliului Județean Iași un exercițiu de evacuare în caz de incendiu.

La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturdza” s-a organizat o expoziție cu tehnica de intervenție, precum și „Ziua Porților deschise”, desfășurate în cele trei subunități ale  ISUJ Iași. S-a organizat o expoziție de pictură și obiecte confecționate manual realizate de elevii de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și de la Complexul de Servicii Sociale pentru copii, din Târgu Frumos.

În revista aniversară, au scris mesaje de mulțumire pompierilor ieșeni și din întreaga țară, oficialități naționale și ieșene, precum Constantin Cătălin Chiper, Secretar de stat sau Dr. Mihaela Corlade Andrei, UPU- SMURD,  Spitalul de Urgență „ Sf. Spiridon” din Iași. „Nu mi-a trebuit însă prea mult timp să-i descopăr pe cei numiţi pompieri și să-mi dau seama cât de multă nevoie avem de ei, ca să ne putem îndeplini serviciul medical de urgență. Câteva ore de muncă împreună m-au făcut să le înțeleg principiile după care funcționează. Pompierii iubesc și respectă viaţa! De aici vine și curajul de a lupta cu flăcările și cu moartea, cu natura dezlanțuită și cu timpul, cu imaginea celor care pleacă dintre noi chiar sub ochii lor. Așa că foarte repede am început să-i văd ca pe proprii colegi”, a precizat dr. Mihaela Corlade Andrei.

Pe lângă aceste manifestări, s-au mai organizat activităţi informative şi s-au distribuit pliante care marchează Ziua Pompierilor din România pe esplanada din faţa Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi şi în cadrul punctelor mobile de informare preventivă din municipiile Iaşi, Paşcani şi oraşele Tg.Frumos şi Hârlău, după care a avut loc o prezentare într-un cadru festiv a mesajelor aniversare și o oficiere a unei slujbe religioase la Capela Pompierilor Ieşeni din incinta inspectoratului.

Elevii de la Școala „Alexandru cel Bun”, alături de îndrumătorii săi Greta Arteni și Crtistina Plugaru și elevii de la Școala „Carmen Sylva”, îndrumați de prof. Laura Dumitru au susținut un program artistic dedicat acestei zile.

A existat un program special creat pentru părinții personalului din cadrul Inspectoratului, în care ei au vizitat sediul Inspectorarului, le-au fost prezentate tehnici de intervenție și au ascultat un program artistic susținut de Muzica militară.

Ziua s-a încheiat cu defilarea personalului ISUJ Iaşi la sediul unităţii și cu câteva exerciţii demonstrative.
În primele șapte luni ale acestui an, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Iași a înregistrat 4753 de intervenții.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

O nouă expoziţie de pictură în Iaşi

Orice iubitor de artă poate vizita până pe 31 august,  Expoziţia de pictură ,,EmiNeTo” din cadrul Galeriei de Artă Grand Hotel Traian. Autorul operelor de artă este Sabo-Bucur Marius Nicolae, absolvent  al Liceului d...
de
 

 
 

Program pentru plata impozitelor

Ieşenii care doresc să îşi plătească impozitele trebuie să mai aştepte până săptămâna viitoare. În această săptămână, 4 – 8 ianuarie 2016, la Fisc se încasează doar amenzi, taxe extrajudiciare de timbru, ...
de
 

 
 

Program stabilit la CSMS Iași

Conducătorii echipei CSMS Iași au stabilit programul pentru perioada de pregătire din actuala pauză competițională. Fotbaliștii lui Nicolo Napoli se vor reuni pe 10 ianuarie, în Copou, iar în perioada 11-13 ianuarie es...
de
 

 

 

Celebrarea spiritului naţional

Anul trecut, evenimentele dedicate zilei naţionale la Iaşi au înregistrat un record de audienţă, de peste 10.000 de persoane. Nici anul acesta, Iaşul nu se va lăsa mai prejos, după cum a declarat primarul Mihai Chirica....
de
 

 
 

Festivalul „Teodorenii”, la a doua ediţie

Concurs de traduceri şi creaţii literare, expoziţii, spectacole de teatru, degustări de vin şi dezbateri pe diferite teme, toate acestea şi nu numai îi vor aştepta pe ieşeni la Festivalul „Teodorenii”. Aflat la a d...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi