Social

februarie 6, 2014
 

UE oferă SUA un termen de şase luni pentru ridicarea vizelor pentru români

Mai multe articole de »
Postat de:

Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această ţară, susţine EurActiv, citând surse diplomatice.

Un Regulament care a intrat în vigoare la 20 decembrie cere ţărilor UE „o reacţie comună” în problema vizelor, în special în cazurile în care ţările străine „aplică tratament diferit cetăţenilor (UE)”.

Potrivit EurActiv, citat de MEDIAFAX, Comisia a avertizat că, dacă în decurs de şase luni problema nu este rezolvată, UE ar putea introduce vize pentru diplomaţii SUA. Pe de altă parte, diplomaţi ai ţărilor în cauză au precizat pentru EurActiv că vor continua să negocieze la nivel bilateral pentru a rezolva problema.

Conform noului Regulament, Comisia poate impune temporar vize pentru cetăţenii ţărilor care nu ridică vizele pentru statele europene, în decurs de şase luni. EurActiv mai scrie că CE a avertizat în trecut că aceste reguli i-ar putea obliga pe diplomaţii americani să aplice pentru vize atunci când călătoresc în UE, dacă Washingtonul nu ridică vizele pentru unele ţări din spaţiul comunitar.

Noua legislaţie este o iniţiativă a PE, care a emis un raport în 2012, document care cuprinde şi o listă cu ţările terţe care menţin încă vizele pentru unele ţări UE. Canada impune vize pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, în timp ce Australia are un sistem unic pentru cererile de vize din toate statele UE, dar vizele acordate românilor şi bulgarilor sunt de departe cele mai puţine, notează publicaţia citată.

Potrivit unor europarlamentari, Tratatul de La Lisabonă oferă noi puteri Uniunii pentru a cere ca statele sale membre să fie tratate la fel, putând aplica un regim de reciprocitate în problema vizelor pentru SUA.

EurActiv notează că Washingtonul a cerut unui număr de patru ţări UE să semneze o serie de acorduri bilaterale ca o precondiţie pentru a beneficia de programul Visa Waiver.

Potrivit surselor EurActiv, Comisia Europeană nu priveşte cu ochi buni faptul că unele ţări UE semnează acorduri privind schimbul de date cu SUA, în absenţa unui acord Washington-Bruxelles în acest sens, care ar permite protejarea drepturilor cetăţenilor europeni. Diplomaţi din statele care nu beneficiază de reciprocitate în privinţa vizelor au precizat EurActiv că ţărilor lor vor notifica CE despre această situaţie înainte de termenul limită de 9 februarie.

Conform noii legislaţii, dacă SUA încă aplică vize la 90 de zile după ce aceste ţări fac notificarea, Comisia poate decide să aplice vize „pentru anumite categorii de cetăţeni SUA”, termen care, potrivit sursei citate, se referă la persoanele care deţin paşapoarte diplomatice. Pe de altă parte, aceeaşi diplomaţi au precizat că vor fi continuate negocierile bilaterale, semn că nu îşi pun mari speranţe în iniţiativa UE, comentează publicaţia.

 
 

 

Au început lucrările la Baia Turcească

Au început lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat la sfârşitul lunii august. Proiectul va fi finanţat din Fondul European d...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Municipalitatea investeşte în sănătatea elevilor şi studenţilor

Elevii nu se vor mai putea plânge de dureri în timpul orelor. Cei de la Primăria Iaşi au decis să investească în reţeaua cabinetelor de medicină dentară şcolară.  Campania este finanţată de Primăria Municipiului...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Manualele şcolare sunt pline de greşeli!

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu i-a cerut ministrului Valentin Popa să renunţe la aberaţia instituirii unui manual unic şi a unei edituri unice şi să revină la mecanismul prin care profesorii, părinţii şi el...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

Important congres medical la Iaşi

Sute de specialişti din Franşa, Israel, Statele Unite ale Americii, Austria, Marea Britanie, Italia, Africa de Sud şi Finlanda s-au întâlnit la Iaşi.  Timp de trei zile ei participă la unul dintre cele mai importante ev...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

CE ÎNTREBARE VA FI PE BULETINUL DE VOT LA REFERENDUMUL PENTRU REDEFINIREA FAMILIEI

Forma adoptată de Parlament prevede că articolul 48 din Constituţia României va avea următoarea formă: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi