Social

februarie 6, 2014
 

UE oferă SUA un termen de şase luni pentru ridicarea vizelor pentru români

Mai multe articole de »
Postat de:

Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această ţară, susţine EurActiv, citând surse diplomatice.

Un Regulament care a intrat în vigoare la 20 decembrie cere ţărilor UE „o reacţie comună” în problema vizelor, în special în cazurile în care ţările străine „aplică tratament diferit cetăţenilor (UE)”.

Potrivit EurActiv, citat de MEDIAFAX, Comisia a avertizat că, dacă în decurs de şase luni problema nu este rezolvată, UE ar putea introduce vize pentru diplomaţii SUA. Pe de altă parte, diplomaţi ai ţărilor în cauză au precizat pentru EurActiv că vor continua să negocieze la nivel bilateral pentru a rezolva problema.

Conform noului Regulament, Comisia poate impune temporar vize pentru cetăţenii ţărilor care nu ridică vizele pentru statele europene, în decurs de şase luni. EurActiv mai scrie că CE a avertizat în trecut că aceste reguli i-ar putea obliga pe diplomaţii americani să aplice pentru vize atunci când călătoresc în UE, dacă Washingtonul nu ridică vizele pentru unele ţări din spaţiul comunitar.

Noua legislaţie este o iniţiativă a PE, care a emis un raport în 2012, document care cuprinde şi o listă cu ţările terţe care menţin încă vizele pentru unele ţări UE. Canada impune vize pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, în timp ce Australia are un sistem unic pentru cererile de vize din toate statele UE, dar vizele acordate românilor şi bulgarilor sunt de departe cele mai puţine, notează publicaţia citată.

Potrivit unor europarlamentari, Tratatul de La Lisabonă oferă noi puteri Uniunii pentru a cere ca statele sale membre să fie tratate la fel, putând aplica un regim de reciprocitate în problema vizelor pentru SUA.

EurActiv notează că Washingtonul a cerut unui număr de patru ţări UE să semneze o serie de acorduri bilaterale ca o precondiţie pentru a beneficia de programul Visa Waiver.

Potrivit surselor EurActiv, Comisia Europeană nu priveşte cu ochi buni faptul că unele ţări UE semnează acorduri privind schimbul de date cu SUA, în absenţa unui acord Washington-Bruxelles în acest sens, care ar permite protejarea drepturilor cetăţenilor europeni. Diplomaţi din statele care nu beneficiază de reciprocitate în privinţa vizelor au precizat EurActiv că ţărilor lor vor notifica CE despre această situaţie înainte de termenul limită de 9 februarie.

Conform noii legislaţii, dacă SUA încă aplică vize la 90 de zile după ce aceste ţări fac notificarea, Comisia poate decide să aplice vize „pentru anumite categorii de cetăţeni SUA”, termen care, potrivit sursei citate, se referă la persoanele care deţin paşapoarte diplomatice. Pe de altă parte, aceeaşi diplomaţi au precizat că vor fi continuate negocierile bilaterale, semn că nu îşi pun mari speranţe în iniţiativa UE, comentează publicaţia.

 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi