Social

octombrie 28, 2013
 

Starea învățământului preuniversitar ieșean, dezbătută la Prefectură

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Luni, 28 octombrie, în Sala Galbenă a Prefecturii, reprezentanți ai Inspectoratului Județean Iași (ISJ), cei de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) și Direcția de Sănătate Publică Iași (DSP) și-au prezentat rapoartele privind starea învățământului preuniversitar ieșean din anul școlar anterior, condițiile igienico-sanitare din unitățile școlare, precum și rapoartele despre prestațiile de șomaj.

Inspectorul școlar general, prof. dr. Camelia Gavrilă, a prezentat rapoartele realizate de ISJ Iași cu privire la rețelele unităților de învățământ cu personalitate juridică și fără personalitate juridică. Inspectorul a vorbit despre excelența în educație, controlul calității prin inspecția școlară, despre mentorat, despre cele 9.000 de posturi didactice, din care 7.202 sunt pentru profesori titluari și 1.579 pentru profesori suplinitori calificați. De asemenea, prof. dr. Camelia Gavrilă a anunțat că „elevii înscriși la învățământul obligatoriu, elevi până în clasa a X-a, nu pot fi exmatriculați”. Conform statisticilor, numărul elevilor exmatriculați din clasele XI- XIII în anul școlar 2012-2013 este de 425.

Au fost prezentate și rapoartele din urma susținerii examenelor naționale, a examenului de Bacalaureat, precum și a examenelor de titluarizare și definitivat.„Nu putem titulariza în disperare chiar dacă mulți își doresc acest statut definitiv. 78% dintre profesori s-ar fi putut titulariza dacă ar fi existat posturi”, subliniază prof. dr. Camelia Gavrilă.

Ultimul subiect prezentat de reprezentanții ISJ Iași a fost cu privire la decontarea transportului elevilor și al profesorilor. Pentru elevi, decontarea navetei este realizată de Ministerul Educației, iar sumele pe anul trecut au fost de aproximativ 4.500.000 lei. Naveta decontată elevilor este o măsură extrem de importantă pentru evitarea abandonului școlar. Profesorilor nu le este decontată naveta, ceea ce poate duce la abandonarea posturilor. Naveta poate ajunge la 120 lei pe lună, în timp ce salariul unui profesor debutant este de 700-800 lei.

Sistemul igienico-sanitar al școlilor din județul Iași

În ceea ce privește sistemul sanitar al școlilor, din cele 976 de unități de învățământ din județul Iași, 705 au autorizație sanitară, 22 au un plan cu privire la îndeplinirea condițiilor sanitare de funcționare, iar 249 nu au primit autorizație din cauza condițiilor igenico-sanitare necorespunzătoare.

„Un caz deosebit este reprezentat de liceele din mediul rural, care s-au transformat din vechile SAM-uri, ce erau autorizate sanitar. Pentru noua structură nu s-a solicitat o nouă autorizație. Situația este îmbunătățită față de anii anteriori. Față de anul trecut ponderea unităților autorizate sanitar a crescut cu aproape 15%”, a declarat conf. dr. Lucian Indrei, director executiv al Direcției de Sănătate Publică din Iași.

În urma acțiunii tematice ce s-a desfășurat la nivel național în perioada 9-20 septembrie, cu privire la sistemul sanitar și igienic, patru autorizații au fost retrase și au fost depistate probleme în ceea ce privește aprovizionarea cabinetelor medicale școlare, apa potabilă, starea clădirilor și asistența medicală a școlilor din mediul rural.

Conform datelor prezentate de către conf. dr. Lucian Indrei, 90% din școli sunt dotate cu frigidere pentru păstrarea cornului și a laptelui.

Conf. Dr. Lucian Indrei a precizat faptul că în luna următoare va avea loc vaccinarea antitetanos la clasele a IX-a și a X-a, iar în luna decembrie va avea loc vaccinarea antipoliomielitei la clasa a II-a.

România are cea mai mică valoare de indemnizație de șomaj

Mai departe, Gabriela Vasilache, director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Iași (AJOFM), a prezentat în cadrul întâlnirii, rolul agențiilor de ocupare a forțelor de muncă, totalizarea prestațiilor de șomaj și exportul acestora în toate țările Uniunii Europene și operațiunile AJOFM în cazul unei persoane care primește șomaj din străinătate și își caută loc de muncă în țară. „Persoana care primește șomaj din străinătate, în șapte zile de la întoarcerea în țară are obligația să se înregistreze la AJOFM de Iași pentru a fi luat în evidență în căutarea unui loc de muncă. Această persoană își menține indemnizația de șomaj stabilită. Dacă timp de trei luni noi  nu reușim să îi găsim un loc de muncă conform pregătirii sale profesionale, persoana poate face cerere în străinătate de prelungire a perioadei de acordare a indemnizației de șomaj până la șase luni. Timp în care noi încercăm să îi căutăm un loc de muncă”.

Fiecare țară din UE are o anumită perioadă de acordare a indemnizației de șomaj. În România, indemnizația de șomaj se acordă pe o perioadă de 12 luni, iar cuantumul este de aproximativ 700 de lei. „Sunt țări care acordă trei luni, altele șase luni. Cuantumul indemnizațiilor de șomaj diferă de la o țară la alta. Bineînțeles că nu se compară cuantumul acestora cu indemnizațiile din România”.

Anul acesta, conform statisticilor realizate de AJOFM, s-au înregistrat 100 de cereri de șomaj.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Probe de foc pentru elevii din judeţul Iaşi

Luna decembrie îi întâmpină pe liceenii din judeţul Iaşi cu simularea examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale. La probele examenului de bacalaureat organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-au în...
de
 

 
 

Activ la orice vârstă

Marţi, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi a prezentat într-o conferinţă de presă evoluţia pieţei muncii din judeţul Iaşi. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre implementarea a două prog...
de
 

 
 

Locuri de muncă disponibile pentru ieşeni

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă din Iaşi a pus la dispoziţia ieşenilor lista locurilor de muncă vacante în această perioadă. Celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă li se oferă aproape 1500 ...
de
 

 

 

[VIDEO] Criza cadrelor didactice

La mai puţin de două săptămâni până la începerea anului şcolar, Inspectoratul Judeţean Şcolar organizează ultimul examen de titularizare. Cele mai mari probleme sunt în cazul profesorilor de muzică, limbi străine...
de
 

 
 

Dezbateri pe legea unică a salarizării bugetarilor

Reprezentanţii sindicali din sănătate şi învăţământ şi-au prezentat recent, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului, nemulţumirile referitoare la salariile bugetarilor. Au fost discutate la...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi