Social

august 9, 2013
 

Se reabilitează aproximativ 10 km de linii de tramvai din fonduri europene

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

Vineri, 9 august, de la ora 11.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iași, a avut loc semnarea contractului cu firmele Mari Vila, Conest și Grădinariu Import Export, pentru renovarea și modernizarea liniilor de tramvai din zona Metropolitană Iași. Proiectul „Modernizarea rețelei de linii de tramvai în polul de creștere” va cuprinde tronsonul liniilor de tramvai de pe Bulevardul Nicolae Iorga, bulevardul Primăverii și Calea Chișinăului.

Potrivit primarului municipiului Iași, Gheorghe Nichita, acesta este un eveniment important pentru municipalitatea ieșeană, care își consolidează rolul de lider în absorbția fondurilor europene. Garanția de execuție a contractului este de 36 de luni, iar garanția tehnică a lucrărilor de 10 ani. „Dacă apar vicii în sudura de rezistență vor fi reparate de constructor. Discutăm de o infrastructră a liniilor de tramvai cu o fiabilitate crescută și un grad sporit de asigurare. Aceste lucrări nu puteau fi abordate din bugetul Consiliului local sau din bugetul Guvernului pentru că sunt scumpe, dar fondurile europene ne deschide o altă perspectivă”, a declarat edilul.

Alături de primarul Gheorghe Nichita, au fost prezenți Irinel George Tofan, director general al firmei Conest, Marin Mândrilă, director general al firmei Mari Vila, Cosmin Coman, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice din Iași și Tudor Filipescu.

„Suntem bucuroși că o firmă ieșeană participă în calitate de constructor la această lucrare. Este important să avem întâlnirea cu RATP-ul pentru a ne delimita tronsoanele”, a declarat Irinel George Tofan, directorul general al firmei Conest.

40 de autobuze vor fi aduse în Iași

Investiţia vizează schimbarea și modernizarea liniilor de tramvai pe un traseu de 9,9 km. Circulația va fi înschisă pe tronsoane, iar RATP-ul  va organiza o nouă licitație pentru a aduce încă 40 de autobuze pentru fluidizarea traficului.

„Din cauza acestor restricții trebuie să fim mobili și să punem un număr de autobuze care să ne scoată din acest impas până terminăm liniile de tramvai. S-a văzut în trecut că autobuzele care au fost aduse nu sunt suficiente, au făcut față în anumite zone, dar lucrările sunt din ce în ce mai mari, în special în zona Nicolina și zona Indutrială unde lucrările vor dura până în 2015 și ne trebuie un surplus de autobuze”, a mai precizat Gheorghe Nichita.

La nivelul municipiului Iaşi, calea de rulare tramvai are o lungime de 77,748 km, din care 28,674 km modernizaţi, 3,629 km în curs de modernizare. Alţi 8,157 km se vor realiza în perioada următoare, iar restul de 37,288 km până în 2015.

Lucrările vor începe în luna septembrie și vor dura 23 de luni. Data de finalizare a proiectului este 28 iunie 2015. Valoarea contractului de lucrări este de 47 milioane lei, fără TVA.

Prin implementarea proiectului se are în vedere construirea a 10 peroane noi în suprafață de 957, 71 mp, montarea a 10 copertine pentru stațiile de tramvai, montarea de bandă de cauciuc pentru ghidarea persoanelor cu dizabilități pe o suprafață de 140 m și montarea de borne reflectorizante, 10 indicatoare stație tramvai și gard de protecție peron pe o suprafață de 657, 77 m.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Accident grav pe Calea Chişinăului

Luni dimineaţa, un tramvai a intrat în plin într-un autoturism care a încercat să-i taie calea. Din cauza impactului puternic, maşina fost distrusă aproape în totalitate iar tramvaiul a deraiat, blocând circulaţia în...
de
 

 
 

Schimbarea la faţă a transportului public

Prima zi de serviciu după Revelion a început pentru cei mai mulţi ieşeni, cu o staţionare de 30 de minute în staţiile de tramvai, la o temperatură de minus 17 grade. Motiv pentru care astăzi, primarul interimar a „te...
de
 

 
 

Biblioteca din Tramvai

Asociaţia Tramclub Iaşi, în colaborare cu National Paints România şi RATP Iaşi, alături de Ispal şi Adi Center, a iniţiat un proiect cultural conceput să susţină şi să încurajeze lectura şi în afara sălilor de...
de
 

 

 

Acţiuni de modernizare pe şoşeaua Bârnova

Şefii oraşului au vrut să vadă cu ochii lor stadiul derulării lucrărilor de pe şoseaua Bârnova. De luni de zile acolo se lucrează la schimbarea conductei de apă şi realizarea reţelei de canalizare. Primarul interima...
de
 

 
 

Proiecte de final de an

Finele acestui an stă sub semnul termenelor limită pentru numeroase proiecte demarate în municipiul Iaşi. Printre acestea se numără şi proiectul de modernizare a liniilor de tramvai, proiect a cărui finalizare a fost an...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi