Social

iulie 19, 2013
 

Proprietarii care vor să vândă sau să închirieze imobile au nevoie de certificatul energetic al clădirilor

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Vineri, 19 iulie, a intrat în vigoare Legea 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, care îi obligă pe proprietarii de imobile să aibă certificatul de performanţă energetică a clădirilor la vânzarea sau închirierea acestora.
Acest document se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri. Până la data de 8 iulie, în județul Iași au fost atestați 65 de auditori energetici, lista putând fi consultată accesând linkul http://www.mdrt.ro/userfiles/atestari/auditori/IASI.pdf.
Auditorul va acorda o notă de la 1 la 100 performanţei energetice a clădirii, care este cu atât mai mare cu cât clădirea are o eficienţă energetică mai ridicată. De asemenea, performanţa energetică se exprimă prin încadrarea într-una din cele şapte clase, de la clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie, respectiv un consum de până la 125 de kWh/mp/an, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.
Documentele pe care proprietarul sau administratorul trebuie să le pună la dispoziţia auditorului energetic sunt: planurile clădirii sau apartamentului, din Fişa de cadastru OCPI sau din contractul de vânzare-cumpărare, precum şi informaţii legate de istoricul clădirii, inclusiv modificări de spaţiu, de funcţiune şi reparaţiile.
Tariful se calculează după o formulă ce include un cost unitar pentru pregătirea lucrării şi documentare, tariful unitar al lucrării (euro/ metru pătrat), aria desfăşurată construită a clădirii şi cinci coeficienţi – de locaţie, de documentaţie, de complexitate, de instrumentare şi de refolosire, potrivit AAECR.
Pentru un apartament întocmirea unui certificat de performanţă energetică durează minimum trei zile, dar pentru o casă poate dura mai mult.
Documentul este necesar pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri ale instituţiilor de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, săli de sport, clădiri pentru servicii de comerţ sau alte tipuri de clădiri consumatoare de energie, clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.
Certificatul nu este necesar pentru clădiri şi monumente protejate, cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, pentru clădiri folosite ca lăcaşuri de cult, pentru clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la doi ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie, pentru clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de patru luni pe an, pentru clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 de metri pătraţi.
Certificatul de eficienţă energetică este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea respectivă se efectuează lucrări de renovare majoră, care modifică consumurile energetice ale acesteia.

Sursa: Mediafax

Autor: Andreea MAROSAC, redactor Info APOLLONIA





 
 

 

În pieţe au năvălit pomii de Crăciun

Peste 33.000 de pomi de Crăciun au fost scoşi la vânzare de Romsilva, la preţuri între 20 şi 30 de lei pentru brazi, cu înălţimi între 0,7 şi trei metri, şi între 10 şi 20 de lei pentru molizi. Pentru sărbătoril...
de
 

 
 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 

 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 
 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi