Social

decembrie 3, 2014
 

MOŞ NICOLAE SAU SFÂNTUL NICOLAE?

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei și al multor orașe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari Sfinți ai creștinătății. El a săvârșit minuni atât în timpul vieții, cât și după moartea sa, fiind supranumit „Făcătorul de Minuni”. Totodată, el păstrează rolul de Moș pentru copii, purtând pentru ei numele de „Moș Niculae”

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la nord de Bethlehem în secolul al IV-lea și a fost cardinal de Myra (acum aflată pe teritoriul Turciei). A fost recunoscut prin credință și dragoste pentru oameni, în special pentru copii.

Potrivit istoricilor, Nicolae provenea dintr-o familie înstărită, iar la moartea ambilor părinți a moștenit întreaga avere, pe care a folosit-o pentru a-i ajuta pe oamenii nevoiași.

Tradiția spune că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Moș Nicolae vine la geamuri și vede copiii care dorm și sunt cuminţi, lăsându-le în ghetuțe dulciuri și alte cadouri. Tot el este acela care-i pedepsește pe cei leneși și neascultători lăsându-le o nuielușă.

Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae nu se arată niciodată.
De altfel, povestea darurilor împărţite pe furiș în această noapte începe din vechime.
În tradiţiile româneşti, Sfântul Nicolae se înfățișează pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie; păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură; este iscoadă a diavolului; stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec; apără soldaţii în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor; ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace care vor să se mărite. Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze”, a explicat părintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Română.

Părintele Bogdan Teleanu a mai spus că, drept urmare a gestului de bunăvoinţă al Sfântului Nicolae manifestat faţă de fetele bogatului sărăcit, cadoul a fost cel care s-a impus drept emblemă a sărbătorilor de iarnă, în special a Sf. Nicolae şi a Naşterii Domnului. Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine şi le încarcă galoşii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucări, dar unii găsesc şi câte o nuieluşă. În unele zone, copii îi lasă moşului apă şi morcovi pentru calul său.

 

SFÂNTUL NICOLAE, OBICEIURI ÎN ALTE ŢĂRI

Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Astfel, în unele culturi, Sfântul Nicolae călătoreşte cu un însoţitor care îl ajută. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter.

În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte tot cu un însoţitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia.

La creştinii din Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawai el coboară din barcă. În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.

Polonezii cred că darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.

Sursa: Mediafax, Realitatea.net, Google

(a consemnat Mihaela Sandra Onică, student anul I Jurnalism, Universitatea ,,Apollonia”)





 
 

 

Ce-și doresc ieșenii de la Moș Nicolae?

În fiecare an, Moş Nicolae vine pe furiş în casele oamenilor şi lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi, dar şi în cele ale adulţilor. Este mult mai discret ca Moş Crăciun, pentru că pe el nu-l vede nimeni nic...
de
 

 
 

Moş Nicolae vine la Iaşi

La finalul acestei săptămâni, vine Moş Nicolae! Ieşenii sunt invitaţi să petreacă aceste momente în Iulius Mall, unde vor avea parte de un festival de datini şi tradiţii susţinut de copii, o competiţie de şah pent...
de
 

 
 

Moş Nicolae a venit mai devreme

Moş Nicolae a sosit mai devreme pentru copiii de la grădiniţa din comuna ieşeană Bivolari. Dulciuri, creioane colorate, fructe şi haine, au primit joi, prichindeii a căror părinţi nu au suficiente posibilităţi materi...
de
 

 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi