Social

august 15, 2013
 

Memorialul de Șah „Mihail Sadoveanu” se joacă la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Memorialul de Șah „Mihail Sadoveanu”, ajuns la ediția a XXVIII-a, se va desfășura în perioada 18-24 august, în sala de Sport „Tudor Vladimirescu” din Iași, începând cu ora 15.30. Concursul este împărțit în două secțiuni (turnee), una deschisă jucatorilor legitimați la cluburile sportive afiliate Federației Române de Șah și una pentru copiii cu vârsta maximă de 12 ani. Până în prezent s-au înscris aproximativ 200 de participanți, dintre care 84 sunt copii. Un joc are o durată de 90 de minute și cuprinde 40 de mutări.

„Înscrierea este deschisă permanent și nu avem locuri limitate. Acest concurs este emblema orașului și atunci este deschis oricărui participant. Se vor juca nouă partide, iar la finalul lor, cine are punctajul cel mai mare, acela este declarat câștigător. În cazul în care se ajunge la egalitate de puncte, sunt câteva criterii matematice foarte bine cunoscute în șah, care arată valoarea adversarilor cu care ai jucat. Dacă ai jucat cu jucători mai buni ești clasat mai sus, dacă ai jucat cu jucători mai slabi, ești clasat mai jos. Pentru victorie primești un punct, pentru remiză jumătate de punct, iar pentru înfrângere zero”, a declarat Vlad Ungureanu, secretar general al Asociației Județene de Șah din Iași.

Șahul, sport al minții, oferă posibilitatea jucătorilor să participe la una din cele două turnee pentru a câștiga puncte internaționale, recunoscute în lumea șahiștilor. Acest memorial de șah, reunește jucători din România, Republica Moldova, Franța, Bulgaria și Ucraina.

„Sunt concurenți care au participat și la edițiile anterioare, moldoveni din orașele Bălți sau Chișinău, care vin și acum și participă cu mare plăcere. Particip și eu alături de antrenorul Danilov Vladimir. Jucătorii acumulează puncte internaționale Elo, care sunt foarte importante. De exemplu, copiii pot juca la Turneul A și pot prinde jucători mult mai bine clasați, care dacă îi bat le iau punctele Elo”, a precizat Vlad Ungureanu.

De 11 ani, Memorialul de Șah „Mihail Sadoveanu” se dispută la Iași

Memorialul de Șah a apărut în anii ‘80 și a fost inițiat de maestra internaţională de Şah, Margareta Perevoznic, care a descoperit şi antrenat majoritatea valorilor din capitala Moldovei.

„A fost o întrerupere în anii ‘90 din cauza schimbărilor. Din ‘92 nu s-a mai realizat câțiva ani Memorialul de Șah. De 11 ani, l-am preluat noi, cei de la Asociația Județeană de Șah Iași, și îl organizăm în fiecare an. Scopul nostru este ca Memorialul de Șah «Mihail Sadoveanu» să aibă continuitate”, a mai precizat Vlad Ungureanu.

Organizatorii vor oferi premii în valoare de 26.000 de lei, pentru primii cinci sportivi de la ambele secțiuni. Premiile vor consta în bani, cupe, medalii, diplome, materiale șahiste și premii din partea sponsorilor.

Jucătorii fără puncte internaționale, medaliații, copiii și seniorii medaliați la Finala CN șah practic vor achita o taxă de participare de 50 de lei. Pentru jucătorii cu puncte Elo, cuprinse între 2200-2400, taxa de participare este de 70 lei, iar cei care au mai puțin de 2.200 de puncte Elo plătesc 100 de lei. Pentru jucătorii cu grad de mare maestru, înscrierea este gratuită. Primii zece jucători cu gradul de mare maestru înscriși vor beneficia de cazare gratuită la Hostel Tudor.

Memorialul de Șah „Mihail Sadoveanu” este organizat de Asociația Județeană de Șah Iași și este finanțat prin Fundați Sportului Ieșean.

Astăzi, șahul este un sport recunoscut de Comitetul Internațional Olimpic.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Sărbătoare culturală în Copou

În aceste vremuri când societatea este invadată de trendul senzaţionalului şi al consumerismului, Iaşul nu îşi uită valorile culturale. Sub egida Muzeului Literaturii Române din Iaşi, la Casa muzeu din Copou, s-a des...
de
 

 
 

Gala Excelenței în Educație

În perioada 19-20 noiembrie, va avea loc cea de-a doua ediție a Galei Excelenței în educație. Gala Excelenței în Educație este dedicată recunoașterii publice a performanței elevilor și a profesorilor cu rezultate de...
de
 

 
 

„Curcubeul schimbării”, un proiect pentru preșcolari

Joi, 14 noiembrie, a avut loc lansarea proiectului educațional național „Curcubeul schimbării”. Proiectul de promovare a educației pentru schimbare la preșcolari se desfășoară în județul Iași începând din luna ...
de
 

 

 

Absenteismul școlar este ridicat în liceele tehnologice ieșene

Joi, 14 noiembrie, reprezentanții Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași au prezentat situația școlară din acest an, particularizând asupra absenteismului în școli. „Continuăm monitorizarea absențelor și compar...
de
 

 
 

Volumele lui Mihail Sadoveanu apar din nou pe rafturi

„Hanu Ancuţei”, „Baltagul” şi „Dumbrava minunată”, de Mihail Sadoveanu, vor fi lansate joi, 14 noiembrie, în Bucureşti, de editura strănepotului scriitorului, după o perioadă de câţiva ani în care au lips...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi