Social

octombrie 31, 2014
 

Lecții bune și lecții rele pe care copiii le pot învăța de Halloween

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Halloween-ul este una dintre sărbătorile care îi atrag tot mai mult pe copii, pentru că în timpul ei totul pare o joacă – se folosesc măști, costume, dovleci luminați… Dar părinții sunt împărțiți în privința efectului pe care această sărbătoare îl poate avea asupra copiilor. Unii consideră că Halloween-ul are un efect negativ asupra lor, alții cred că este un prilej să se bucure de puțină distracție.

Site-ul Amerikanki.com prezintă 10 lecții bune și rele pe care copiii le pot învăța de Halloween:

1. Învață să fie mai sociabili

Mulți copii pot fi puțin timizi în diverse situații sociale, astfel că Halloween-ul este o oportunitate foarte bună de a-i scoate din zona lor de confort. Costumele și bomboane vor oferi stimulente copiilor timizi pentru a interacționa cu prietenii și vecinii. Activitățile de Halloween sunt deosebit de benefice pentru copiii introvertiți: alături de un grup mare de copii, acestora le va fi mult mai ușor să se implice și să ia inițiativa.

2. Învață bunele maniere

Este o ocazie pentru cei mici de a învăța și pune în aplicare eticheta corespunzătoare. La obiceiul numit „trick-or-treat” (ne dați ori nu ne dați), copiii au posibilitatea de a spune de multe ori „vă rog” sau „mulțumesc” atunci când se opresc la diverse case pentu a primi dulciuri, iar obiceiul poate continua mult timp după vacanța de iarnă.

3. Învață despre individualitate

Copiii învață că este bine să fie unici. Ei trebuie încurajați să își exprime individualitatea în această noapte specială. La urma urmei, Halloween-ul este un moment foarte bun pentru a deveni personajul de desen animat preferat sau eroul admirat. Copiii vor câștiga încredere îndrăznind să fie diferiți prin costumațiile pe care le aleg. Prin alegerea făcută, copilul va dezvălui o latură ascunsă a personalității sale, pe care nu se aventurază să o lase la vedere în viața de zi cu zi.

4. Învață să fie creativi

Halloween-ul încurajează creativitatea. Copiii își pot pot folosi imaginația pentru a veni cu idei de costume fantastice. Cu puțin ajutor, ei pot realiza costume chiar acasă pentru a-și pune cu adevărat abilitățile creative la lucru. Atunci când nu sunt restricționați de numeroase norme și limite sociale, copiii dau, de obicei, frâu liber imaginației.

5. Învață să fie moderați

Cei mai mulți copii vin acasă cu un sac mare de bunătăți la sfârșitul festivităților de Halloween. Deși ei și-ar dori, probabil, să mănânce tot sacul dintr-o dată, ar trebui să le fie date doar câteva dulciuri la un anumit moment. Acest lucru îi poate învăța că este bine să se bucure de câteva dulciuri la o ocazie specială, dar că trebuie să dea dovadă de moderație.

Halloween-ul are însă și o parte negativă, după cum o pot demonstra următoarele „lecții proaste” cu care copiii dumneavoastră se pot întoarce după această sărbătoare.

6. Învață să se comporte urât

Halloween-ul nu predă doar bunele maniere, ci și lucruri rele. Primirea de dulciuri de Halloween este, de obicei, însoțită de unele farse. Dacă unele dintre acestea sunt foarte distractive și inofensive, altele pot fi dăunătoare pentru sănătatea, bunăstarea și bunurile cuiva. Unii copii mai mari și adolescenți pot da un exemplu negativ, prin farse cum ar fi aruncatul de ouă în case sau punerea de hârtie igienică în curte, iar copiii mai mici pot învăța să le imite comportamentul, dacă părinții nu sunt atenți.

7. Învață să fie egoiști

Noaptea de Halloween se poate transforma rapid într-o ocazie de a primi cât mai mult bomboane posibil. Copilul ar putea ajunge să se plângă că o rudă a primit mai multe bomboane sau că nu a mers la suficiente case.

8. Învață că întunericul este înfricoșător

În cazul în care copiii sunt deja speriați de întuneric, Halloween-ul va înrăutăți lucrurile în această privință. Toate decorațiunile morbide îi pot face pe cei mici să asocieze noaptea cu teama, iar vrăjitoarele, fantomele și spiridușii le poate provoca cele mai groaznice coșmaruri.

9. Învață să nu se teamă de străini

Chiar dacă ziua de Halloween este recunoscută drept cea mai sigură zi a anului, majoritatea părinților petrec o mulțime de timp povestindu-le copiilor despre pericolul reprezentat de străini. Cu toate acestea, copiii se vor întâlni, probabil, cu o mulțime de persoane necunoscute în cazul în care se duc pentru „trick-or-treat” în cartiere noi. Acest lucru poate cauza confuzii, în condițiile în care acceptarea de bomboane de la străini este, de obicei, un lucru care le este interzis copiilor.

10. Învață să ignore normele de siguranță rutieră

Pentru mulți copii, activitățile de Halloween au loc în primul rând pe jos, astfel că pentru unii este greu să facă diferența între trotuare și străzi principale. De asemenea, copiii pot fi cu ușurință răniți de o mașină, dacă se află în mijlocul drumului în costume de culoare închisă. În plus, copiii mici sunt adesea prea mărunți pentru ca șoferii să îi poată vedea. Nerespectarea normelor de securitate ar putea avea, în anumite situații, consecințe mortale.

 

Sursa: Agerpres, autor: Ana Bîgu

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

50 lei să-ţi trimiţi copilul la grădiniţă

Caravana de vară „Fiecare Copil în Grădiniță” a ajuns săptămâna aceasta la Iaşi, județul cu peste 5.700 de beneficiari estimați. Proiectul urmărește informarea părinților cu privire la Legea nr. 248/2015 și ...
de
 

 
 

Ce-și doresc ieșenii de la Moș Nicolae?

În fiecare an, Moş Nicolae vine pe furiş în casele oamenilor şi lasă cadouri în ghetuţele copiilor cuminţi, dar şi în cele ale adulţilor. Este mult mai discret ca Moş Crăciun, pentru că pe el nu-l vede nimeni nic...
de
 

 

 

Ochi în lacrimi la bradul speranţei

Joi, Fundaţia Star of Hope România împreună cu Primăria Municipiului Iaşi, au aprins primele steluţe în ,,bradul speranţei”, brad amplasat în fața Primăriei Iași, pe pietonalul Ștefan cel Mare. De ziua internaţ...
de
 

 
 

Iniţiative dedicate copiilor cu autism

Specialiştii în Sănătatea Mintală a Copilului şi Adolescentului au identificat o creştere alarmantă a cazurilor de autism în România, în ultimii 20 de ani. În acest context, deputatul PSD de Iaşi Cristina Nichita, ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi