În acest an, cei care vor dori să aibă carne de miel pe masa de Paște vor trebui să plătească mai mult cu 30 de procente pentru a-și satisface acest moft deoarece sacrificarea acestor animale se face de acum numai în abatoare, ceea ce va crește implicit costurile, afirmă crescătorii de ovine. Aceștia din urmă se plâng, de asemenea, de faptul că, în unele zone ale țării, abatoarele se află la o distanță prea mare față de fermele unde sunt crescuți mieii.
De exemplu, în Mehedinți există un singur abator pentru sacrificare, situat la mai mult de 40 de kilometri depărtare de Drobeta-Turnu Severin. Reprezentanții mehedințeni ai Direcției Sanitar-Veterinare au informat toate primăriile în legătură cu noua legislație, însă au trimis și o întâmpinare Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, prin care au obținut o derogare de la norme. Așadar, în acest an, în preajma Sărbătorilor Pascale, este posibilă acordarea unor autorizații temporare pentru sacrificarea mieilor, ca și în anii trecuți.
Legislația europeană adoptată și de către țara noastră interzice sacrificarea animalelor în alte locații decât cele care respectă normele sanitar-veterinare. Potrivit noilor prevederi, orice crescător care dorește comercializarea mieilor trebuie să dovedească faptul că animalul a fost sacrificat într-un abator.
Sursa: www.digi24.ro