Social

august 20, 2013
 

A fost salvată genoteca naţională de cal pur sânge arab de la Mangalia

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

În sudul litoralului românesc a avut loc festivitatea de reluare a curselor de cai din rasa pur sânge arab, pe hipodromul Hergheliei Mangalia, la zece ani după încetarea concursurilor hipice şi ecvestre pe această pistă competiţională. Evenimentul a fost organizat în contextul finalizării primei etape de modernizare a complexului Hergheliei Mangalia şi redării lui în circuitul public pentru sporturi hipice, pe baza unei investiţii de aproximativ 3 milioane de lei, realizată de Consiliul Judeţean Constanţa.

Proiectul a putut fi realizat şi finanţat de Consiliul Judeţean ca urmare a realizării protocolului de colaborare semnat cu Regia Naţională a Pădurilor şi Primăria Mangalia. Astfel Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat un buget de 4,5 milioane de lei pentru o primă etapă de reabilitare şi modernizare şi astfel stabilimentele de aici au ajuns la un nivel satisfăcător pentru reluarea activităţilor hipice şi ecvestre cu cai pur sânge arab, urmând ca în scurt timp să fie reluate circuitele competiţionale regulate cu exemplare din Herghelia Mangalia şi cu caii unor proprietari privaţi, dar şi pariurile hipice care fac deliciul acestor sporturi şi sunt totodată o importantă sursă de venituri pentru întreţinerea cailor.

Grajdurile adăpostesc şi perpetuează Genoteca naţională a rasei cabaline pur sânge arab, calul ale cărui gene se regăsesc în toate rasele moderne de cai de pe glob. Efectivul Hergheliei Mangalia însumează 320 de cai: armăsari pepinieri, iepe mamă, tineret în creştere, armăsari de montă publică, pentru sport şi agrement.

Autor: prof. univ. asoc. Pompiliu COMŞA, colaborator Info APOLLONIA

 
 

 

Portul Mangalia găzduiește o nouă ediție a Festivalului Callatis

Potrivit Agerpres, o nouă ediție a Festivalului Callatis va începe joi, 22 august, în portul turistic Mangalia, pe scena plutitoare în formă de scoică ce a consacrat acest eveniment cultural. Prima seară, „Callatis VI...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi