Mediu

iunie 3, 2015
 

Ziua Mondială a Mediului CU Apă FĂRĂ Plastic

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Vineri, pe 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului Asociația Mai Bine, în cadrul proiectului Apă fără plastic, organizează un eveniment public prin care atrage atenția asupra poluării cauzate de folosirea PET-urilor, în general, și a celor de la apa îmbuteliată, în particular. Echipa proiectului dorește, în același timp, să  încurajeze ieșenii să consume mai puțină apă îmbuteliată în favoarea apei  din rețeaua publică.

Evenimentul are loc în Parcul Copou, pe esplanada Casei de Cultură ”M. Ursachi”,  între orele 14.00 și 17.00, unde vor fi expuse pe Zidul Apei cu Plastic fotografii  ale unor zone poluate de PET-uri și va fi organizată o testare oarbă a gustului apei.

  • Fotografiile din cadrul expoziției vor fi cele trimise pentru concursul Apa cu Plastic la Zid desfășurat în perioada 19 și 31 mai a.c.  10 câștigători ai concursului vor fi desemnați prin tragere la sorți în cadrul evenimentului, la ora 17:00, iar fiecare câștigător va primi câte o carafă și o sacoșă Apă fără Plastic. Cerințele și informațiile despre concurs se găsesc pe pagina Apa cu Plastic la Zid.
  • Testarea oarbă Gustăm Apa urmărește să ofere ieșenilor ocazia să aprecieze ce tip de apă preferă în funcție de gust, fără influența publicității și a miturilor urbane pentru și despre apa pe care o consumăm.

Pentru testare vor fi pregătite 5 recipiente din sticlă umplute cu apă, din 5 categorii diferite: apă de la robinet, apă de la robinet filtrată, apă de masă îmbuteliată, apă minerală (plată) îmbuteliată, apă care provine de la o cișmea publică. Recipientele vor fi marcate separat, iar fiecare participant va gusta din toate cele 5 tipuri de apă. Fără a ști tipul de apă din fiecare pahar, vor acorda pentru fiecare puncte de la 1 la 5 (1 se acordă apei cu cel mai neplăcut gust și 5 pentru apa cu cel mai bun gust). Abia după notare vor afla tipul de apă din fiecare pahar. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook, pe pagina evenimentului.

Ziua Mondială a Mediului (World Environment Day) este sărbătorită în fiecare an la nivel global pe 5 iunie. Această zi specială a fost desemnată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1972  pentru a încuraja adoptarea unei atitudini pozitive și responsabile față de mediul înconjurător. De atunci Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită anual în întreaga lume prin diferite evenimente și acțiuni concentrate pe o anumită temă. În 2015 se pune accent pe eficiența folosirii resurselor și pe sustenabilitatea consumului și a producției.

Apă fără plastic este implementat la Iași de Asociația Mai Bine în parteneriat cu ApaVital, Agenția pentru Protecția Mediului Iași și Wiron în perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul are ca scop informarea și sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța reducerii consumului de apă îmbuteliată în PET-uri, generatoare de deșeuri și de risipă.

Proiectul Apă fără plastic este finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 34.470,83 de Euro. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

 
 

 

Agricultorii au nevoie de irigaţii, la vreme de secetă

Prefectul Marian GRIGORAȘ a propus înființarea de Organizații de Utilizatori de Apă pentru Irigații pe raza mai multor comune din județul Iași, pentru accesarea cât mai rapidă a fondurilor nerambursabile alocate de la...
de
 

 
 

Botezul Domnului, în sufletele ieșenilor

În fiecare an, pe 6 ianuarie, curtea Mitropoliei Iași, forfotește de suflete de credincioși, care se adună de la primele ore ale dimineții pentru a participa la slujba de sfințire a apei. Înarmați cu multă răbdare ș...
de
 

 
 

Program stabilit la CSMS Iași

Conducătorii echipei CSMS Iași au stabilit programul pentru perioada de pregătire din actuala pauză competițională. Fotbaliștii lui Nicolo Napoli se vor reuni pe 10 ianuarie, în Copou, iar în perioada 11-13 ianuarie es...
de
 

 

 

Ieșenii s-au întors la antrenamente

Fotbaliștii echipei CSMS Iași au reluat astăzi antrenamentele la baza de pregătire din Copou. După succesul din runda precedentă cu Pandurii, jucătorii au primit trei zile libere din partea tehnicanului Nicolo Napoli, ia...
de
 

 
 

Furnizarea apei potabile e întreruptă

Astăzi vor fi restricţii de circulaţie în Iaşi şi în Tomeşti. De asemenea, furnizarea apei va fi oprită în cartierele Dacia, Alexandru cel Bun, respectiv comuna Tomeşti. În vederea devierii unei conducte situate în...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi