Mediu

octombrie 31, 2012
 

Societatea insectelor. Orașul subteran al furnicilor care rivalizează cu Marele Zid Chinezesc

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,
O echipă de oameni de stiinţă a descoperit în Brazilia un oraş extrem de sofisticat, construit de furnici. Aşezarea insectelor era abandonată, însă cercetătorii au fost uimiţi de complexitatea incredibilă a oraşului, care cuprindea drumuri şi grădini.
Oamenii de ştiintă sunt de părere că acest megalopolis a adăpostit la un moment dat cea mai mare colonie de furnici din lume, însă nimeni nu ştie de ce au plecat furnicile şi ce a provocat acest abandon.
Experţii au turnat 10 tone de beton în găurile de la suprafaţă – fuseseră făcute de furnici pentru a fi folosite ca nişte surse de aer condiţionat – pentru a solidifica tunelele din interior. Această operaţiune a durat 10 zile, pentru a acoperi cu beton întreg labirintul subteran, care acoperea o suprafaţă de aproximativ 46 de metri pătraţi, la o adâncime de 8 metri.
Dupa o lună, oamenii de ştiinţă, conduşi de profesorul Luis Forgi, au început să  sape şi au scos la suprafaţă oraşul incredibil, descris ca „echivalentul furnicilor pentru Marele Zid Chinezesc„. Astfel, comunitatea furnicilor „tăietoare de frunze”, care este considerată de experţi drept un „superorganism” (datorită capacităţii uimitoare de a se coordona singure), a dus la bun sfârşit o muncă de Hercule pentru a construi această casă-gigant.
Fiecare insectă a trebuit să care încontinuu bucăți de pământ, care cântăreau mult mai mult decât propria lor greutate, pe o distanţă care pentru om echivalează cu 800 de metri. În total, furnicile au excavat aproximativ 40 de tone de pământ pentru a crea labirinturile. Acestea au fost construite în aşa fel încât să ofere cea mai bună ventilaţie şi să asigure cele mai scurte rute de transport.
Specia furnicilor tăietoare de frunze este considerată a doua cea mai complexă societate din lume, după cea umană.
Autor: Smaranda Năstasă
 
 

 

Foştii deţinuţi, ajutaţi să se reintegreze în societate

Reprezentanţii mai multor instituţii ieşene au semnat un acord de colaborare în cadrul unui proiect ce priveşte reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate. Potrivit conducerii Penitenciarului Iaşi, un p...
de
 

 
 

Teatru în aer liber: „Furnici în oraș” în cadrul Festivalului “Street Delivery”

Centrul Cultural German Iaşi, în colaborare cu Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România vă invită sâmbătă, 15 iunie și duminică, 16 iunie, începând cu orele 12.00, 14.30 și 18.00 pe strada Vasil...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi