Interviurile Info Apollonia

ianuarie 29, 2014
 

Ce înseamnă să fii programator? Interviu cu Eduard Botezatu, unul dintre programatorii de frunte pe care îi are orașul Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Dorește întotdeauna să meargă mai departe, să învețe lucruri noi, să urce pe scara socială și profesională. Este interesat să dezvolte o carieră în afacerile din domeniul tehnologiei informației într-o funcție de conducere. Este o persoană devotată, se implică întotdeauna în alte activități dacă oamenii consideră că experiența sa poate fi utilă. De cele mai multe ori oamenii îi ascultă sfaturile și a reușit întotdeauna să păstreze relații bune cu toți colegii și superiorii săi. Îi place ordinea și de aceea îi place să aranjeze lucrurile în ordine. Crede cu tărie în cuvinte precum Încredere, Respect, Onestitate și Prietenie.

Redactor:  E un lucru important faptul că Iașul are parte de programatori care au ales totuși să se dezvolte pe plan profesional chiar în orașul natal. Cum ai ajuns să lucrezi în acest domeniu, care nu e tocmai accesibil oricui?

Eduard Botezatu: Cel mai important factor care m-a ajutat să profesez în acest domeniu a fost facultatea cu profil informatic pe care am absolvit-o, totuși acest lucru nu este esențial pentru a accede intr-o carieră IT; sunt multe persoane în Iași care au ajuns programatori foarte buni profesând din pasiune. Un lucru mai puțin cunoscut celor care nu lucrează in IT este faptul că a lucra într-o firmă unde se produce software nu înseamnă să fii doar programator; mai sunt o serie de joburi conexe precum HR, Finanțe, Testare, Administrare, Securitate, Frontoffice, Project management, joburi care nu necesită cunoașterea vreunui limbaj de programare.

Redactor: Crezi că ai putea să explici pe înțelesul oricui ce înseamnă de fapt a face programare?

Eduard Botezatu: A programa în IT înseamnă a scrie programe pentru calculator, programe ce vor fi utilizate de o mulțime de utilizatori sau chiar de către alte programe. Un programator se ocupă exclusiv cu scrierea codului care efectuează toate operațiile solicitate de către clienți.

Redactor: Care a fost evoluția ta profesională de când ai absolvit facultatea și până în prezent?

Eduard Botezatu: Evoluția mea în ultimii 7 ani a fost una destul de normală daca ar fi să mă raportez la ceilalți programatori pe care ii cunosc, însă dacă ar fi să mă raportez la joburi din alte domenii, pot spune ca evoluția a fost accelerată. Eu personal am început ca „discipol” urcând apoi 3 trepte, junior, intermediate ajungând acum senior developer. Norocul, sau creierul românilor (aici râde) , a făcut ca, în ultimii ani, meresia de programator să fie una foarte benefică, atât pentru angajat, business-ul local cât și pentru comunitate.

Redactor: Cum ai descrie viitorul programării?  Cu alte cuvinte, acesta aparține marilor companii sau va fi al software-ului open source?

Eduard Botezatu: La felul în care evoluează software development-ul în Iași și în lume în ziua de astazi, eu consider că suntem într-o nouă eră industrială dar una a minții, industrializarea minții; dacă acum 5-6 ani se făcea tot software la comanda, acesta se făcea în general într-un mod haotic, mai puțin organizat; dar, odată cu trecerea anilor, cu cerințele din ce în ce mai sofisticate din partea clienților, firmele ce dezvoltă software în România, și Iași în special, au fost nevoite să aplice modele și practici folosite în țările și organizațiile cu tradiție în acest domeniu. Pentru a face software de calitate e neoive de o bună organizare în cadrul unei companii și mai ales în cadrul unei echipe.

Cât despre open sorce, pot spune că cererea va fi mereu balansată între software open source și software plătit. Din câte știu eu, în Iași se face foarte puțin software open source.

Redactor: Dezvolți și programe open source?

Eduard Botezatu: Eu personal nu am lucrat niciodată la un software adevărat open source, cel mult am dezvolatat mici aplicații personale.

Redactor: Ce limbaje de programare recomanzi celor care se decid acum să meargă pe acest drum?

Eduard Botezatu: Cererea mare acum în Iași și în lume în general este pentru programatori Java și .NET, acesetea fiind două dintre platformele cele mai utilizate și cerute în dezvoltare. Bineînțeles, foarte importantă și cunoașterea câtorva limbaje pentru dezvoltarea aplicațiilor Web și Mobile precum HTML, Javascript și CSS. Cert este că în ziua de astăzi, profilul programatorului căutat este unul destul de complet, un singur limbaj de programare nu mai este suficient pentru a te descurca oriunde în lumea IT.

Redactor: În încheiere, crezi că programarea va deveni un fel de alfabet și oricine va trebui să îl cunoască?

Eduard Botezatu: Cu siguranță nu putem fi toți programatori, este foarte posibil ca persoanele cu inclinație spre științe exacte să se întâlnească la un moment dat cu o oportunitate de a dezvolta ceva software chiar și pentru uz personal dacă nu pentru larg consum; atunci, da, ar fi bine să cunoască un limbaj de programare.

Un alfabet? Nu, nu putem considera limbajele de programare un alfabet, e necesar mai mult decât să știi să-l utilizezi. Trebuie să-l poți înțelege, procesa, scrie, citi, documenta, prezenta și altora, și, în plus, acesta va fi folositor numai într-o singură direcție, cea a programarii…

 

A consemnat Marius-Constantin Popa, redactor Info Apollonia





 
 

 

O nouă oportunitate, pentru viitorii ingineri

Studenţii Universităţii Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi au posibilitatea de a participa la o competiţie internaţională pe Regiunea Europa, organizată la Cluj de o firmă de IT. Concursul, la care înscrierile se f...
de
 

 
 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 

 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 
 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi