Educatie

septembrie 23, 2013
 

5.000 de cadre didactice au dat un click spre educația modernă și eficientă

Luni, 23 septembrie, Inspectoratul Școlar Județean Iași a tras linia proiectului „La un click de educația modernă și eficientă”, punctând considerațiile generale asupra rezultatelor implementării proiectului de dezvoltare personală și profesională a cadrelor didactice. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Județean Iași și Tulcea, reprezentanți Siveco și reprezentanți ai Corpului Didactic.

Proiectul, desfășurat pe o perioadă de 36 de luni, s-a adresat cadrelor didactice din regiunea nord-est și regiunea sud-est, din mediul urban și rural, din învățământul preprimar, primar, secundar inferior, secundar superior, profesional și tehnic, având în vedere un grup țintă de 4.050. În final au fost formate peste 5.000 de cadre didactice, din toate mediile de învățământ.

„Proiectul se află la final, după trei ani de activități complexe, cu peste 5.000 de profesori formați, cu 1.000 mai mult decât ne propusesem prin țintele proiectului. Aceleași fonduri au reușit să suporte realizarea unor depășiri a numărului de cadre didactice formate, de la educatoare, învățători, profesori de gimnaziu, profesori din învățământul profesional și tehnic, cu un accent important pe zona feminină, pentru că se pune problema și unor susțineri de gen. Proiectul a vizat și o componentă conceptuală, curriculară, mergând pe formarea abilităților cadrelor didactice de a proiecta materia, conținuturile, adecvate față de clasa și tipurile de colectivități pe care le au în față”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă.

Inspectorul școlar general, prof. dr. Camelia Gavrilă, a făcut o prezentare succintă a  principalelor puncte atinse în cadrul proiectului, și anume  valorificarea platformelor virtuale de a lucra într-un mediu online de calitate, astfel încât la final de proiect, dincolo de dificultăți, proiectul s-a dovedit a fi un succes. În urma acestui proiect s-a elaborat suportul de curs, portalul proiectului, jurnalul de proiect care a fost lansat la Sinaia, proiect ce conținea activitățile realizate, rezoluția de la Sinaia trimisă spre factorii decidenți și evaluarea de impact.

Inițiativa organizatorilor acestui proiect a fost de a crea șase ghiduri, coordonate de profesori de referință,  destinate cadrelor didactice care  „reprezintă o expresie a reflecției pedagogice, a valorii științifice a profesorilor implicați și, mai ales, a soluțiilor didactice pe care le propunem”. Chiar dacă acest proiect european a fost încheiat, inspectorul școlar general  este de părere că rămâne o nevoie constantă de formare în mediul preuniversitar, de informație și de materiale documentare în sistem. Cele șase ghiduri fac parte din domeniile „Limbă și comunicare”, „Matematică și știință”, „Om și societate”, materii pentru învățământul primar și consiliere pedagogică. Aceste ghiduri cuprind elemente teoretice, dar și exemple practice, precum și modalități concrete de a desfășura activități cu elevii.

„Gustul deosebit al acestei relații a venit din colaborarea cu acest proiect. În Tulcea, un județ cu mai puține cadre didactice, au fost 33 de centre de formare, din mediul urban și rural. La acest program au participat 12 formatori din județul nostru și programul s-a dezvoltat spre informarea continuă”, a declarat prof. Dumitru Damian, inspector școlar general Tulcea.

„Pentru mulți profesori, mai ales cei din zonă îndepărtată,  a fost o formă de alfabetizare digitală”

Aspectele spre care s-a orientat majoritatea participanților a fost cu preponderență utilizarea tehnologiilor informatice, precum și condițiile de microclimat, spațiul fizic sau dotările tehnice puse la dispoziție în școli. Adaptarea și familiarizarea cadrelor didactice cu metode activ participative, cu tehnologii de vârf și, mai ales, adaptarea cu tehnologia informației și comunicării și cu folosirea platformelor de lucru, cu activități online, cu valorificarea materialelor aflate pe suportul de curs electronic sunt câteva din punctele atinse în acest proiect. De asemenea, participanții s-au referit și la necesitatea de desfășurare a programelor de formare continuă în perioada vacanțelor școlare.

„Am beneficiat de formarea a trei serii de cursanți, perioadă în care cadre didactice, provenind din mediul rural și urban, au fost formate pe patru module de curs. Eu am făcut formarea pe managementul clasei și metode interactive de predare-învățare. A fost o provocare pentru mine, dar și pentru colegii mei, pentru că împreună am reușit să împărtășim experiențe care au vizat experiența noastră la catedră. La această formare au fost și colegi care mai au un an până la pensie și care au avut toată deschiderea și chiar dorința de a învăța lucruri noi. Cel mai mult i-a tentat să participe la formarea pe calculator. Foarte mulți dintre ei au deschis pentru prima dată un e-mail, o pagină de Facebook sau o pagină de Internet”, a declarat prof. Carmen Beatrice Zelinschi, formator.

Simona Vrânceanu, director al Casei Corpului Didactic, prezentă la eveniment, a discutat despre importanța sustenabilității cursurilor de formare și dorința ca acest proiect să reprezinte o deschidere pentru alte noi proiecte, începând cu anul 2014. „Drumul de la idee până la proiect înseamnă de foarte multe ori un travaliu intelectual foarte obositor și o muncă asiduă, adesea istovitoare. Aceste proiecte sunt mai mult decât necesare pentru noi și avem o obligație fundamentală ca din 2014 să propunem proiecte de acest calibru, la date cantitative și o calitate a programelor care au fost propuse în acest proiect”.

Inspectoratul Județean Iași intenționează ca pe viitor să înființeze o asociație a formatorilor, în care membrii vor fi selectați pe baza unor evaluări a activităților desfășurate pe parcursul carierei. „Această asociație cu personalitate juridică nu va fi o grămadă amorfă de formatori, pentru că îmi păstrez gustul științific și riguarea în aprecierile generale. Se va realiza această asociație pe baza unor evaluări de portofolii, printr-o jurizare a activității formatorilor care doresc să facă parte din această asociație profesională, în contextul apariției nenumăratelor proiecte în educație sau în domenii tangente”, a mai precizat prof. dr. Camelia Gavrilă.

La sfârșitul anului, Inspectoratul Școlar Județean Iași va realiza un studiu pentru a vedea dacă profesorii participanți la proiect au asimilat cunoștințele TIC (Tehnologia informației și comunicării).

Proiectul „La un click de educația modernă și eficientă” a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Județean din Tulcea, SIVECO și Casa Corpului Didactic.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

O nouă inițiativă de promovare a excelenței

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca vor demara un nou proiect comun de promovare a excelenței în cercetare. Este vorba de o conferință cu partici...
de
 

 
 

Luptă pentru şanse egale

Curaj, devotament, generozitate. Acestea sunt principalele valori ale proiectului „Paşi către o comunitate incluzivă”, demarat zilele acestea la Iaşi. Lansarea proiectului a avut loc miercuri, 11 noiembrie, la sediul Pr...
de
 

 
 

Pasajul Octav Băncilă pe ultima sută de metri

Construcţia pasajului Octav Băncilă, care leagă cartierele Dacia, Alexandru cel Bun şi Păcurari, a intrat pe ultima sută de metri. În acest moment, ambele sensuri din zona centrală a pasajului sunt asfaltate, urmând s...
de
 

 

 

Foştii deţinuţi, ajutaţi să se reintegreze în societate

Reprezentanţii mai multor instituţii ieşene au semnat un acord de colaborare în cadrul unui proiect ce priveşte reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate. Potrivit conducerii Penitenciarului Iaşi, un p...
de
 

 
 

Tei şi tramvaie fără fir, în Consiliul Local

Consiliul Local al Municipiului Iaşi a fost convocat joi 29 octombrie în şedinţă ordinară, în Sala Mare a Palatului Roznovanu, pentru a dezbate şi aproba 30 proiecte de hotărâri. Proiectele de hotărâri s-au referit ...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi