Educatie

octombrie 25, 2013
 

153 de ani de învățământ superior de calitate la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Vineri, 25 octombrie, de la ora 10.00, a avut loc festivitatea de deschidere a „Zilelor Universității” în Aula „Mihai Eminescu” de la UAIC.  Cu prilejul împlinirii a 153 de ani de la fondarea instituției de învățământ, la eveniment au fost prezenți profesorii universității, prefectul municipiului Iași, Romeo Olteanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Victorel Lupu, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Romano-Catolice și studenți.

Deschiderea evenimentului a fost marcată de intonarea imnului universitar „Gaudeamus Igitur” de către de corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă și de corul studențesc „Schola Cantorum” al Facultății de Teologie Romano-Catolică.

„Zilele Universității au devenit deja o sărbătoare tradițională. În fiecare an, în jurul datei de 26 octombrie, ne adunăm pentru a aduce un omagiu celor care au avut inspirația, înțelepciunea și curajul să înființeze o universitate la Iași. Pentru că vom constata că nu există prea multe instituții care să fi făcut istorie în istoria noastră a românilor”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.

Fiind prezent la eveniment, prorectorul Universității Tehnice „Gh. Asachi”(UTI) Iași, prof univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, a transmis un mesaj din partea rectorului UTI, prof. univ. dr. ing Ion Giurma.  „Politehnica privește cu respect și admirație pe dealul Copoului către sora mai mare de care s-a despărțit acum 76 de ani. Acum 75 de ani se deschideau porțile Școlii Politehnice Gh. Asachi. A fost o separație administrativă deoarece între cele două universități au continuat să existe multe fire văzute și nevăzute. Am împărțit de multe ori aceleași clădiri, aceleași cadre didactice, aceleași proiecte, același spațiu geografic, dar mai mult de atât toate acestea la un loc au aceleași valori spirituale”.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe și Romano-Catolice și cei ai autorităților locale au luat cuvântul. Victorel Lupu a felicitat implicarea UAIC în Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), dar și deschiderea conducerii universității prin implicarea în proiecte educaționale și culturale „menite să dea Iașului prestigiul și blazonul de care s-a bucurat în trecutul său. Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» a fost prima investiție a națiunii române. Vârsta instituției este o garanție a calității, a profesionalismului și a autenticității. Prezența în comunitatea noastră a unei instituții atât de prestigioase arată că a trecut cu deminitate proba timpului”.

Această sărbătoare „este un bun prilej de a scoate în evidență munca de zi cu zi depusă  în acest centru al educației românești”, sublinază prefectul Romeo Olteanu.

Din programul zilei de astăzi fac parte conferința „Internazionalizzare l’Universita”, susținută de Alessandro Martin , prorector de Relații Internaționale de la Universitatea din Padova, ceremonia de decernare a titlului de Professor Emeritus al Universității academicianului Constantin Toma și decernarea bursei „Sf. Dumitru”.

Printre aceste evenimente academice au loc și câteva momente artistice susținute de Cvartetul Vox Arsls și de cele două coruri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Teologie Romano- Catolică.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

Neculai Eugen Seghedin

pr. Constantin Sturzu

Romeo Olteanu

Stefan Lupu

Victorel Lupu

Vasile Isan

 
 

 

Petru Poni, omagiat la Iași

Ziua de 4 ianuarie este una dintre punctele de reper ale istoriei Iașului, marcând nașterea celebrului om de știință Petru Poni. Cu ocazia aniversării a 175 de la nașterea marelui chimist și fizician, Complexul Muzeal ...
de
 

 
 

O nouă inițiativă de promovare a excelenței

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca vor demara un nou proiect comun de promovare a excelenței în cercetare. Este vorba de o conferință cu partici...
de
 

 
 

Studenţii de la Drept fac educaţie juridică în şcoli

Un proiect ambiţios lansat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a propus să ofere educaţie juridică în şcoli. La lansarea oficială a proiectului, săptămâna aceasta a ajuns la Iaşi, unul dintre col...
de
 

 

 

Consiliere psihologică gratuită pentru studenţi

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a pus la dispoziţia studenţilor un Call Center (0759065223) disponibil 24 de ore din 24, pentru consiliere în cazuri de criză. În funcţie de problema prezentată, apelantul...
de
 

 
 

Studentul criminal a fost arestat

Studentul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi acuzat că şi-a înjunghiat doi colegi a fost arestat de poliţişti, marţi dimineaţă, în municipiul Roman, judeţul Neamţ. Tânărul, Aurelian Gio...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi