Cultura

octombrie 3, 2013
 

Zilele Culturii Române la Reykjavik

Institutul Cultural Român din Londra organizează, în perioada 6-13 octombrie 2013, Zilele Culturii Române la Reykjavik, primul mare program românesc desfăşurat în Islanda. Gândite ca un festival al descoperirii și adresându-se tuturor, Zilele Culturii Române la Reykjavik înseamnă o serie de evenimente ce vor prezenta publicului islandez câteva dintre formele superlative ale culturii române.

Timp de o săptămână, se vor derula, pe marile scene culturale ale capitalei Reykjavik, recitaluri de muzică clasică şi contemporană, proiecţii de filme recente, de ficțiune și documentare, lecturi literare, dezbateri academice, dar și prezentări turistice, degustări de vinuri şi bucate tradiţionale gătite în manieră fusion cu bucătăria nordică.

Printre protagoniştii Zilelor Culturii Române se numără renumiţii muzicieni Remus Azoiţei şi Eduard Stan, regizorul Stere Gulea, istoricul Adrian Cioroianu, poeta Doina Ioanid, saxofonistul Lucian Nagy cu trupa Triolectric şi somelierul Bogdan Meica. La deschidere, organizată ca un concert de gală găzduit de clădirea modernistă a Operei Naţionale islandeze, vor lua cuvântul ES dl Matei-Viorel Ardeleanu, ambasadorul României în Regatul Danemarcei şi Republica Islanda, Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra, şi Jafet Olafsson, consulul onorific al României la Reykjavik.

Violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan deschid Zilele Culturii Române la Reykjavik cu un Concert de gală dedicat marilor compozitori Enescu şi Fauré, ce are loc miercuri, 9 octombrie, de la ora 19.30, la Opera Națională a Islandei HARPA. Cei doi artişti au înregistrat împreună seria completă a operelor enesciene pentru pian si vioară, într-o lucrare în premieră lansată de Hänssler Classic pe dublu CD în 2007/2008.

Programul include cele mai interesante şi mai premiate producţii româneşti ale anului în curs – comedii şi drame, între care o premieră internaţională, şi o întâlnire specială cu regizorul Stere Gulea. Vor rula filmele „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, „Poziţia copilului”, „Despre oameni şi melci”, „Sunt o babă comunistă” și „Un secol pentru România”.

Fostul Ministru de Externe al României, istoricul Adrian Cioroianu, şi profesorul Ástráður Eysteinsson, decanul Facultăţii de  studii umaniste, vor discuta cele mai importante momente din istoria recentă a României. Discuţia va fi precedată de proiecţia documentarului „Un secol pentru România” – o reprezentare vie a o sută de ani de provocări, obstacole şi reuşite, realizată de Adrian Cioroianu și TVR Internațional.

Poeta Doina Ioanid şi jurnalista Jórunn Sigurðardóttir vor examina jubilațiile și caznele poeziei, văzută ca o dragoste târzie. Doina Ioanid va citi, printre altele, din volumele sale de mare succes „Duduca de marţipan” şi „Ritmuri de îmblânzit aricioaica”.

Saxofonistul de jazz Lucian Nagy și trupa sa (Ştefan Olariu – trompetă, Claudiu Buna – percuţie) debutează pe scena islandeză cu ritmuri vulcanice, într-o seară de ethno-jazz, electro-Balkan și proiecții video, ca o invitație înspre Sudul însorit și primitor.

De la peisajele virgine ale Transilvaniei, la plajele însorite ale Mării Negre, România este o destinaţie de descoperit. Ziua Românească de la Nordic House se vrea un eveniment pentru toate simțurile, în care islandezii sunt așteptați să descopere fabuloasele mâncăruri și vinuri românești, dar și traseele turistice ale României, alături de imaginile spectaculoase ale filmului „Wild Carpathia”, realizat de Travel Channel, şi de prezentări de turism însoţite de acorduri live cu trupa Triolectric.

 
 

 

Wanderkino – Filme mute şi muzică live în Parcul Palas

Centrul Cultural German Iaşi, în colaborare cu Palas Mall vă invită la o experienţă cinematografică inedită, duminică, 27 septembrie 2015, începând cu ora 20:00 în parcul Palas, unde va poposi o maşină de pompieri...
de
 

 
 

Trei oameni, trei filme, săptămâna aceasta, la Joia Junimii

Joi, 19 februarie 2015, de la ora 17.00, în Sala „B. P. Hașdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iași, la Joia Junimii, ajunsă la ediţia a XII-a, invitat este artistul vizual M...
de
 

 
 

„Călătoria lui Gruber”, regia Radu Gabrea, a deschis prima ediție a Holocaust Film Festival

Prima ediție a Holocaust Film Festival prezintă timp de trei zile, în perioada 27 — 29 ianuarie, nouă filme, artistice și documentare, dedicate Holocaustului. „Călătoria lui Gruber”, în regia lui Radu Gabr...
de
 

 

 

Filmele „Boyhood” și „The Grand Budapest Hotel”, au câștigat principalele categorii ale Globurilor de Aur

Filmul „Boyhood”, care urmărește transformările prin care trece un adolescent de-a lungul a 12 ani de viață, a câștigat duminică, la Los Angeles, Globul de Aur pentru cel mai bun film (dramă), confirmându-...
de
 

 
 

Omnibusul Scurt 4: Istorii de inimă neagră, din 3 decembrie și la Iași

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră, compus din patru dintre cele mai aplaudate scurtmetraje românești ale lui 2014, va avea lansarea și la Iași. pe 3 decembrie, la Cinema City Iași, de la ora 19.00. Invitații sp...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi