Cultura

octombrie 2, 2013
 

Trei scriitori din generații diferite au luat parte la proiectul „Scriitori în școli”

Miercuri, 2 septembrie, la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași, a debutat evenimentul „Scriitori în școli”, la care trei poeți din generații diferite, Horia Zilieru, Emilian Marcu și Paul Gorban, au vorbit poezie și despre inspirație. Evenimentul a fost moderat de Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași. La discuții au luat parte elevii colegiului.

„Am gândit  acest proiect pentru a realiza o cunoaștere a valorilor aristice, culturale ale Iașului, începând cu școlile, pentru că pe lângă scriitori, vom merge și cu artiști plastici, cu muzicieni, actori și dansatori, astfel, tot ce înseamnă amprentă culturală a orașului să fie supusă dialogului cu elevii. Consider că elevul este buretele care poate absorbi instantaneu actul de cultură. Nu putem să devenim capitală culturală dacă nu avem un public. Încercăm să construim din cultură o prioritate națională”,  a declarat Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași.

„Scriitori în școli” este un proiect demarat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și Uniunea Scriitorilor din România, alături de Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași. Acest proiect va continua în alte cinci licee din Iași, iar scopul său este de a-i  îndemna pe elevi să „articuleze creații literare”.

Primul care a luat cuvântul a fost poetul Horia Zilieru, care a făcut o radiografie a poetului contemporan și a povestit emoțiile pe care le-a avut atunci când i-a cunoscut pe marii scriitori Tudor Arghezi, Al. Rosetti și Ion Barbu. „Mă voi lăuda toată viața că l-am văzut pe Ion Barbu. Nu am avut curajul să mă duc să îi spun că îmi place poezia. Știu pe dinafară Oul dogmatic”. Poetul a prezentat imaginea scriitorului ca fiind „un om obișnuit, dar care are șansa prin suflet și darul prin care l-a primit, prin har, să citească lumea, să ne exprime mult mai bine decât o facem fiecare dintre noi, deși în fiecare există un scriitor. Poezia este comuniunea noatră cu logosul”.

Să trecem cu privirile peste cotoarele cărților din bibliotecă

Poetul Emilian Marcu a început o discuție despre scriitorii contemporani, care trăiesc în prezent, scriitori care nu se regăsesc în manuale, dar care scriu creații literare de calitate. „Scriitorii nu sunt numai în manuale și nu numai aceia din manuale sunt scriitori, ci sunt persoane vii”. Poetul a îndemnat elevii să citească cât mai multe cărți, punctând importanța lecturării atunci când vine vorba de a critica o carte.

„Nu pot să scriu doar uitându-mă la titlu, trebuie să o citesc. Dacă e să critic trebuie să o fac în cunoștință de cauză. Îndemnul este și pentru dumneavostră, să puneți mâna pe cărți, să le deschideți, să răsfoiți cărțile pentru că este mult mai important să deschizi o carte decât un laptop. Să deschidem cărțile și să trecem cu privirile peste cotoarele cărților din bibliotecă, pentru bucuria sufletului nostru și pentru fixarea cunoștințelor este obligatoriu”,  a precizat poetul Emilian Marcu.

Paul Gorban, poetul celei mai tinere genereții, a prezentat proiectul înaintat de el, „ Zona Literară”, o revistă interactivă și vie. Paul Gorban este de părere că trebuie să citești tot ce viața îți poate oferi, pornind de la o carte, o fotografie, un banner, o stare de viață sau privind colegul de bancă, pentru că „tot ce ochiul și sufletul văd, devine lectură. Lecturile din cărți oricum vor veni, vă veți da seama pe parcurs că sunt anumite tipuri de cărți care vă cheamă la ele. Sunt și cărțile care se citesc obligatoriu, dar vă îndemn să citiți tot ce puteți prinde. Nu vă îndemn să citiți cărți”.

Poetul nu consideră că la 31 de ani este scriitor, ci mai degrabă este în formare, aflându-se într-o zonă în care experimentează, căutând zone în care să se joace. „E posibil ca printre voi să fie oameni care sunt poate mai sus sau la același punct de plecare la care sunt eu astăzi. Spun asta pentru că sunt oameni care debutează mai târziu, alții de la o vârstă foarte fragedă. Iașul este bogat din acest punct de vedere”.

La finalul prezentărilor, au avut loc discuții cu elevii care au aflat că poetul este conectat spre inspirație, dar el trebuie cultivat.

În încheiere, fiecare poet a recitat o poezie proprie.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

IMG_2463

 
 

 

Probe de foc pentru elevii din judeţul Iaşi

Luna decembrie îi întâmpină pe liceenii din judeţul Iaşi cu simularea examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale. La probele examenului de bacalaureat organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-au în...
de
 

 
 

Funda umană a împlinit zece ani

Elevi, studenţi, cadre didactice şi specialişti au participat miercuri 2 decembrie, la Gala ,,10 ani de solidaritate”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia ,,Alături de voi”, pentru a rememora momentele deosebite �...
de
 

 
 

Maraton poetic în şcoli

Muzeul Kogâlniceanu din Iaşi este un reper cultural de neocolit, un spaţiu care concentrează fervoarea elitei culturale ieşene. Această oază a trecutului ieşean a găzduit joi, 19 noiembrie, o nouă etapă a programului...
de
 

 

 

Cursuri de educaţie rutieră, în şcolile ieşene

Poliţia Locală predă elevilor cursuri de educaţie rutieră şi circulaţie pe drumurile publice. Între poliţia locală şi 40 de şcoli din Iaşi au fost încheiate protocoale de colaborare. Agenţii locali realizează ac...
de
 

 
 

Varujan Vosganian, la Colegiul Naţional Iaşi

O nouă întâlnire în cadrul proiectului „Scriitori în şcoli” a avut loc vineri, 13 noiembrie. Invitatul special a fost nimeni altul decât scriitorul Varujan Vosganian. Acesta a recitat două dintre poeziile sale şi l...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi