Cultura

septembrie 18, 2013
 

Picturi în compoziție cu floarea dragostei

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Marți, 17 septembrie, de la ora 17.00, la Galeriile Top Art de la Casa Cărții a avut loc vernisajul expoziției  ieșencei  ceferiste Gabriela Cucinschi.  Expoziția se intitulează „Floare de colț” și prezintă 24 de lucrări de pictură în ulei pe pânză. Vernisajul a fost moderat de Dan Teodorescu, director sportiv și ofițer de preză CS CFR Iași și redactor Radio România Iași, iar lucrările au fost prezentate și interpretate de profesorul în psihologie dr. Gheorghe Bălăceanu. La eveniment au luat parte actorii Emil Gnatenco și George Marici și epigramiștii Vasile Larco și Vasile Vajoga. Invitatul de onoare al vernisajului a fost actorul Petru Ciubotaru, actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Lucrările expuse sunt picturi în compoziție cu floarea de colț, sunt realizate în culori vesele care inspiră anotimpul de primăvară. Criticul de artă Gheorghe Bălăceanu a interpretat culorile folosite din punctul de vedere al psihologiei, reliefând faptul că artista pictează ceea ce simte, iar prin tehnica aleasă ajunge la o „simplificare totală a realului”, pe care îl transfigurează folosind alte culori, alte combinații, „pentru că o simplă copiere statică nu poate exprima trăirea ei”.

„Cea mai bună soluție de a cunoaște pe cineva este să vedem ce face. Gabriela Cucinschi a avut dorința și puterea de a uita ceea ce a învățat și a păstrat în memorie doar chestiunile de tehnică și compoziție, exprimând în culori exact ce simte. Predominanța culorilor deschise, primăvăratice, înseamnă în plan psihologic dorința de a începe un drum nou. Combinația de roșu înseamnă nevoia de a lupta, de a învinge și galbenul înseamnă dorința de a schimba, dorința de a găsi un nou teritoriu de manifestare. Nuanțele de albastru, apropiate de culoarea cerului, arată nevoia de echilibru emoțional,  nevoia de liniște, de calm și de rădăcini pentru prieteni, familie, copii”, a precizat dr. Gheorghe Bălăceanu.

Artista a ales simbolul florii de colț pentru a arăta ceea ce crede despre sine și pentru că speră să devină o raritate printre artișii plastici. Cu mari emoții, Gabriela Cusinschi a povestit cum s-a pregătit pentru această expoziție, ajungând să își îmbrace lucrările în tematica dragostei pentru a aduce culoare, vitalitate și bucurie. „Pentru mine pictura înseamnă energie pozitivă. Când am făcut prima expoziție m-am gândit ca pe viitor să fac ceva care să ne sensibilizeze la tot ce ne înconjoară, de asta am ales floare de colț”.

În cadrul vernisajului a avut loc un scurt program latino, susținut de Clubul Sportiv Nikons Iași, sub îndrumarea prof. Mariana Constantina Niculăiță. Au dansa perechile Flavius Văcaru – Cezara Samoilă (ambii în vârstă de 8 ani) şi Bogdan Albu Talancă (14 ani) – Narcisa Păduraru (13 ani), ultimul cuplu reuşind recent să treacă cu bine şi de cele două preselecţii de la „Românii au Talent”, de la Pro Tv.

Dan Teodorescu a recitat din propriile poezii de peste ani, iar la finalul programului artistic, au fost prezentate câteva recitaluri actoriceşti de excepţie, oferite publicului de actorii Emil Gnatenco, George Marici și Petru Ciubotaru.

Din partea CS CFR Iaşi, Dan Teodorescu a oferit o diplomă de excelenţă artistei Gabriela Cucinschi.

Născută la Iaşi, pe 26 iunie 1961, Gabriela Tr. Cucinschi a absolvit Şcoala de Artă „Titel Popovici”. Este absolventă a Liceului de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi.

Din 1979, Gabi Cucinschi lucrează la Regionala CFR Infrastructură din Iaşi, ca electromecanic SCB în cadrul Laboratorului SCB din cadrul Secţiei CT 1, dar „arta picturii” o are în sânge din familie. De-a lungul timpului, încă de la 18 ani, Gabriela Cucinschi a participat la diverse expoziţii colective, printre cele mai reprezentative fiind Salonul de toamnă al artiştilor plastici amatori (Iaşi, 27 noiembrie – 10 decembrie 1979, cu lucrarea „Portret de copil” – gips, 38 cm) sau Expoziţia colectivă din Sala Victoria din Iaşi (octombrie 1980, cu lucrarea „Fata în alb” – gips, 50 cm).

Pe 17 decembrie 2012, a debutat cu expoziţia personală „Ochii sufletului meu”, deschisă la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.

Expoziţia cu vânzare a Gabrielei Cucinschi va fi deschisă la galeria Top Art de la Casa Cărţii din până pe 30 septembrie.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 
 

 

O nouă expoziţie de pictură în Iaşi

Orice iubitor de artă poate vizita până pe 31 august,  Expoziţia de pictură ,,EmiNeTo” din cadrul Galeriei de Artă Grand Hotel Traian. Autorul operelor de artă este Sabo-Bucur Marius Nicolae, absolvent  al Liceului d...
de
 

 
 

Colaj artistic şi ritmuri blues, la Iaşi

În vremurile noastre, arta vizuală nu este destinată să fie închisă în spaţiile convenţionale ale muzeelor sau ale galeriilor de artă. La Iaşi, arta vizuală se apropie de cititori, păşind în cafenele, pub-uri şi...
de
 

 
 

Celebrarea spiritului naţional

Anul trecut, evenimentele dedicate zilei naţionale la Iaşi au înregistrat un record de audienţă, de peste 10.000 de persoane. Nici anul acesta, Iaşul nu se va lăsa mai prejos, după cum a declarat primarul Mihai Chirica....
de
 

 

 

Festivalul „Teodorenii”, la a doua ediţie

Concurs de traduceri şi creaţii literare, expoziţii, spectacole de teatru, degustări de vin şi dezbateri pe diferite teme, toate acestea şi nu numai îi vor aştepta pe ieşeni la Festivalul „Teodorenii”. Aflat la a d...
de
 

 
 

Fondurile europene – un nou spaţiu pentru cultură

Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi a organizat, în cadrul zilelor instituţiei, Expoziţia de arhitectură poloneză ,,Fondurile europene- un nou spaţiu pentru cultură”. Evenimentul este rezultatul parte...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi