Cultura

ianuarie 15, 2014
 

Pictori italieni, în expoziţie la Galeriile Pod-Pogor

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

În seara de 15 ianuarie, de la ora 18.00, Galeriile „Pod Pogor” au fost gazda unui eveniment aparte, o seară venețiană de artă și poezie, un eveniment organizat de Muzeul Literaturii Române Iași în colaborare cu Centro Italiano „Leonardo Da Vinci” din Veneția, Italia.

Prima parte a evenimentului a fost dedicată poetului italian Severino Bacchin, unul dintre cei mai importanți poeți ai Veneției contemporane. Întâlnirea a fost moderată de Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iași, care a salutat iniţiativa Centrului „Leonardo da Vinci” de a promova cultura italiană în România şi de a crea legături între instituţiile de profil din cele două ţări. „În acest fel, emigraţia românească nu mai înseamnă doar adaptare şi supravieţuire, ci şi dialog cultural”, a precizat Dan Lungu.

Severino Bacchin a povestit pentru publicul numeros din Pod-Pogor, parte români, parte italieni, câteva elemente ale biografiei sale, faptul că în tinereţe s-a simţit atras în egală măsură de pictură şi poezie, dar că a făcut totuşi o alegere dureroasă, pentru cea de-a doua, fără însă a renunţa total la artă, întrucât poemele sale integrează multe elemente de grafică. A dezvăluit, totodată, apropierea sa de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, unde şi-a citit poeziile, a participat la diferite serate, la diverse evenimente şi s-a bucurat de ospitalitate şi colaborare cu cei de acolo. Fructul acestei prietenii este un volum personal, tradus şi publicat în limba română.

Întrebat de Dan Lungu ce reprezintă pentru sine poezia, poetul veneţian a recunoscut că e o întrebare foarte dificilă, dar că poezia este pentru sine de fiecare dată o descoperire fascinaată, asupra căreia îi place să insiste, să o lucreze. Numai că „poezia mea nu este frumoasă, ci este utilă. Eu scriu despre adevăr, despre realitate”, a încheiat acesta.

Atmosfera a fost completată de un recital de poezie susținut de actorul Cezar Amitroaie, pe muzică de Matteo Segafreddo, interpretată de pianista Ana Maria Sorocan.

În cadrul evenimentului a avut loc și inaugurarea expoziției de artă dedicată memoriei lui Mihai Eminescu, „La început, pe când…”, realizată de Materia Prima – Movimento d’Arte Veneția, un curent artistic iniţiat în 1980, alcătuit dintr-un grup de artişti ai locului, un punct de referinţă în panorama artistică veneţiană, care a expus în multe ţări. Este un grup eterogen, cu tehnici diverse, care aduc în expoziţiile lor de la lucrări în ulei la instalaţii şi performances. Doar conceptul este comun, un fel de radiografie a societăţii, examinarea realităţii şi a schimbărilor ei printr-o atentă observaţie senzorială.

În expoziția de la Casa Pogor se regăsesc lucrările artiștilor Guido Baldessari, Carlo Bellemo, Libera Carraro, Claudio Cavalieri, Giampietro Cudin, Otello Mamprin, Carlo Marconi, Mariella Martinelli, Giuliano Negretto, Gabriella Santuari, Rodica Tănăsescu Vanni, Luciana Zabarella, o parte dintre ei prezenţi la vernisaj, curatorul expoziției fiind Alexandra Iacob.

Centro Italiano „Leonardo Da Vinci” reprezintă un proiect al Asociaţiei “Romeni & Moldavi InVeneto” din Veneția, care urmărește crearea unui cadru stabil şi permanent de promovare a culturii italiene în România. Alexandru Iacob, cel care coordonează centrul cultural italian din Botoşani şi iniţiatorul acestui proiect artistic, a făcut o propunere, adresată, în primul rând, artiştilor plastici din România. În luna mai 2014 se vor organiza 15 expoziţii personale cu o durată de 3 săptămâni, în Villa Farsetti – Santa Maria di Sala – Venezia. Vor expune atunci şi artişti italieni, vila putând găzdui 32 de expoziţii personale. Cei interesaţi să participe sunt invitaţi să îl contacteze la numărul 0753 755 332 sau să scrie pe adresa [email protected] . Proiectul e unul de mai mare amploare, întrucât expoziţiile vor fi însoţite de întâlniri cu poezia, muzica, arta culinară etc.

 
 

 

Revitalizarea tradiţiilor moldoveneşti

Iaşul cinsteşte zilele acestea tradiţia şi simbolistica artei populare caracteristice zonei Moldovei. Centrul pentru Persoane Vârstnice a găzduit marţi partea a doua a manifestaţiei „Covorul Moldovenesc”, dedicată ...
de
 

 
 

Omagierea seniorilor artei ieşene

La Casa cu absidă a avut loc marţi, 27 octombrie, festivitatea de premiere a seniorilor artei ieşene. Iniţiativa acestui proiect aparţine Primăriei Municipiului Iaşi, reprezentând o preţuire a celor care, prin activita...
de
 

 
 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 

 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi