Cultura

decembrie 7, 2012
 

Paul Mihalache vine la Iași, la Avant-Garde!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Joi 20 decembrie, de la ora 17.00, la Librăria Avant-Garde Librarium va avea loc lansarea cărții „Celălalt pământ” a scriitorului Paul Mihalache, care-i va avea invitați pe criticii literari ieșeni Doris Mironescu și Bogdan Crețu.

Scriitorul vine din Iaşi, este absolvent de filosofie, cu un master în Teoria literaturii şi literatură comparată, la Literele bucureştene.

În 2007 i-a apărut volumul de proză scurtă „Ceasuri târzii”, la editura Lumen din Iași, pentru care a obținut Premiul de debut al revistei Scrisul Românesc; în 2008 i s-a decernat Premiul Internațional Naji Naman pentru povestirea „Charlie”. Colaborează cu revistele Nord Literar, Acolada, Dacia Literară, Observator Cultural.

Paul Mihalache vă invită în peregrinările sale, unde străbate cu nonşalanţă o multitudine de spaţii – căminul, sălile de curs, barurile, holurile facultăţii, biserica, gările, străzile oraşelor etc. – asemeni unui picaro contemporan, interesat să descopere pretutindeni umanitatea profundă şi autentică.

Cu opera Tîrg de arlechini, apărută în octombrie 2011, prezentată elogios de O. Nimigean pe coperta a IV-a, Paul Mihalache intră în rîndul prozatorilor de raftul întâi. E un roman de atmosferă, cu o scriitură alertă, în care registrele lexicale se intersectează, cu personaje vii, prinse în vârtejul devenirii: un Bildungsroman atipic. Existenţa lui Radu, personajul-narator, şi a prietenilor lui e surprinsă într-un interval scurt de timp, cel al „anilor de ucenicie“.

E un roman polifonic, scris cu vervă şi cu un extraordinar simţ al limbii. Firescul, autenticitatea, nonconformismul bine temperat şi ironia bine dozată sunt tot atâtea calităţi ale scrisului lui Paul Mihalache, un autor ce stăpâneşte foarte bine tehnica narativă, dar care nu se lasă ispitit de artificii livreşti.

„Cu febrilitatea unui Kerouac roman sau a unui Celine trăitor sub vremi, Paul Mihalache scotocește prin oameni, iubite, locuri, cărți, întâmplări, accidente, filosofii, muzici, alte cărți și poeme, după un drum numai al lui pe care să ni-l arate și nouă. Limba – variată, multiplă și sugestivă, personajele – miriade creionate îndemânatic sau portrete pregnante și inconfundabile, analizele și confesiunile – necruțătoare, lucide și imune la clișeu, narațiunile – cu priză contagioasă, cultura – bogată și pe viu asimilată, toate calități la care însă unii cârcotași de serviciu tot vor spune, poate: deocamdată doar un tânăr talentat printre alții. Și totuși deschideți cartea și veți vedea că e o voce totodată unică și cameleonică, ce vă va urmări cu siguranță”! (Chris Tănăsescu)

Paul Mihalache afirmă despre dânsulmi-a fost întotdeauna greu să îi înţeleg pe cei care susţin că, pentru ei, scrisul este un chin, că o fac din necesitate şi fără nici o plăcere. Nu sunt niciodată mai încântat decât atunci când frazele şi ideile încep să se lege, când simt că îmi iese bine un fragment sau o povestire. Aş continua, sunt sigur, şi dacă aş primi garanţia că nimeni, în vecii vecilor, n-o să-mi citească un rând. Dar nu pot să nu mă bucur când văd că ceea ce scriu place şi celorlalţi. Un premiu nu e o confirmare, ci mai mult un cadou.”

 

Autor: Gianina Gheorghiu, redactor Info Apollonia

 
 

 

Oameni de teatru la Joia Junimii

Tradiţionala întrunire culturală „Joia Junimii” a găzduit pe 3 decembrie lansarea celui mai recent volum semnat de omul de teatru Bogdan Ulmu. Cartea, intitulată „Pagini dintr-o istorie subiectiv-anecdotică a teatru...
de
 

 
 

Doliu în cultura ieşeană

Dorin Spineanu a murit. Scriitorul s-a stins din viaţă în cursul după-amiezii de miercuri, la vârsta de 61 de ani. Dorin Spineanu, prozator şi poet născut la Timişoara în 1954, a absolvit Liceul „Mihai Eminescu” di...
de
 

 
 

Eveniment editorial- Gaudeamus 22

Editurile româneşti au pregătit pentru ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus o serie de noutăţi, oferind cumpărătorilor şansa de a achiziţiona la preţuri reduse cu până la 85% unele dintre cele mai îndrăgite ...
de
 

 

 

Noime în retina gulagului românesc

Casa de cultură a municipiului Iaşi „Mihai Ursachi” a găzduit vineri, 13 noiembrie, un eveniment artistic complex. Astfel, au fost lansate două din cărţile recente ale prolificului scriitor Aurel Brumă, aflat într-o...
de
 

 
 

Matinal literar la Biblioteca Judeţeană

La finele săptămânii trecute, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi a organizat festivitatea omagială dedicată scriitorului Mihai Batog Bujeniţă, cu ocazia împlinirii a 70 de ani. Membru al USR Iaşi ş...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi