Cultura

mai 24, 2013
 

Opera Film Festival. Cinci seri magice la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Festivalul Internaţional al Educaţiei (FIE) scoate, într-o formă artistică de excepţie, opera în stradă! Şi nu numai atât. Un festival – Opera Film Festival dă culoare şi unicitate conceptului FIE, îl defineşte.

FIE propune, în premieră, Opera Film Festival, un festival al filmelor de operă, timp de cinci seri, între 14 şi 18 iunie, de la ora 21.00. În lume ideea nu este nouă, dar este foarte îndrăgită şi, desigur, multor melomani le-au rămas în memorie, spre exemplu, serile extraordinare petrecute în spaţiul generos din faţa Primăriei din Viena, urmărind spectacole de operă şi concerte de referinţă.

Iată că (şi) la Iaşi, în cadrul somptuos al FIE, pe un ecran de mari dimensiuni ce va fi montat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, ne vom întâlni cu capodopere muzicale în interpretări de neuitat:

Vineri, 14 iunie 2013. TOSCA de Giacomo Puccini este opera în care, la premieră (14 ianuarie 1900), a strălucit soprana româncă Haricleea Darclée. În 2011, producţia Operei Covent Garden din Londra, regizată de Jonathan Kent, o are în rolul principal, Floria Tosca, pe inconfundabila… soprană româncă Angela Gheorghiu.

Partenerii din rolurile principale sunt pe măsură: tenorul german Jonas Kaufmann (Mario Cavaradossi) şi baritonul galez Bryn Terfel (baronul Scarpia). Dirijorul Antonio Pappano pătrunde spiritul lui Puccini în cele mai fine nuanţe, astfel că scena şi publicul intră într-o vrajă artistică aristocratică, în stil Royal Opera House.

Sâmbătă, 15 iunie 2013. OPERAVOX – Animated Operas. Cum se intră în lumea capodoperelor? Ascultând, privind atent, admirând capodopere. Pentru copii, şi nu numai, pentru cei ce nu cunosc viaţa personajelor cântate, dar doresc să le înţeleagă, pentru cei care nu stiu că le place spectacolul de operă, dar şi pentru cunoscători, “şase în unu” este o ocazie.

Şase capodopere de operă în rezumate de câte 30 de minute, puse în scenă prin tehnici de animaţie, devin accesibile, foarte atractive şi “riscă” să rămână definitiv în memoria publicului. Die Zauberflöte (Flautul fermecat) de Wolfgang Amadeus Mozart, Il barbiere di Seviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioacchino Rossini, Carmen de Georges Bizet, Das Rheingold (Aurul Rinului) de Richard Wagner, Rigoletto de Giuseppe Verdi şi Turandot de Giacomo Puccini este colecţia OPERAVOX care va fi acum proiectată integral pentru prima dată în România. Şi să nu uităm că anul acesta îi celebrăm pe Verdi şi Wagner la 200 de ani de la naştere (10 oct. 1813, respectiv 22 mai 1813)!

Duminică, 16 iunie 2013. ANDREA BOCELLI – One Night in Central Park (2011) New York este o invitaţie ce nu trebuie ratată. Este un mega concert openair, în faţa unui public impresionant (aproximativ 75 000 de spectatori), cu New York Philharmonic Orchestra dirijată de Alan Gilbert, în care celebrul tenor Andrea Bocelli şi invitaţii săi, Pretty Yende, Bryn Terfel (tocmai l-aţi vazut în Tosca!), Ana Maria Martinez, Tony Bennett, Andrea Griminelli, Céline Dion, cântă cu plăcere şi multă pasiune hit-uri de operă şi muzică pop.

Luni, 17 iunie 2013. Spectacolul cu opera ANDREA CHÉNIER de Umberto Giordano este o super – producţie realizată în 2011 şi 2012 în peisajul impresionant al lacului Constance, la Festivalul de la Bregenz (Austria). Din 1946, în fiecare vară, opera pe lac atrage magnetic melomani din înteaga lume, ceea ce a generat o evoluţie uimitoare a scenografiei, a tehnicilor de amplasare a decorurilor monumentale. Un exemplu este producţia aleasă pentru Opera Film Festival, o dramă istorică ce îl are în centrul atenţiei pe Andrea Chérier (personaj din viaţa reală, născut în 1762 la Constantinopol şi mort sub ghilotină la Paris în 1794), poet patriot participant la revoluţia franceză. Decorul lui David Fielding, inspirat de o pictură de Jacques-Louis David, este implicat prin simbolistică, dimensiuni (înălţimea maxim este la 24 de metri deasupra apei, capul cântăreşte 60 de tone…), dându-le cântăreţilor posibilitatea unor adevărate performanţe vocale şi actoriceşti.

Marţi, 18 iunie 2013. Opera Film Festival din cadrul FIE se încheie cu o altă capodoperă pucciniană, LA BOHÈME, spectacol realizat în 2012 la Festivalul de la Salzburg. Dirijorul Daniele Gatti şi interpreţii săi a reuşit o realizare muzicală de referinţă, pe care regizorul Damiano Michieletto a transferat-o… cu grijă în viaţa unor personaje-oameni reali, într-o lume reală din jungla urbană, chiar dacă Puccini a plasat acţiunea în jurul anului 1830. Iubire, frumuseţe, tandreţe şi lirism, fericire şi dramă – sunt pagini de sinceritate umană cărora Giacomo Puccini le-a dat valoare artistică fără bariere de timp. Şi dacă interpreta rolului principal, Mimi, este o stea a scenelor lirice din lume, Anna Netrebko, se anunţă o interpretare de mare rafinament, împreună cu tenorul polonez Piotr Beczala (Rodolfo), soprana gruzină Nino Machaidze (Musetta), baritonii Massimo Cavaletti (Marcello) şi Alessio Arduini (Schaunard), basul Carlo Colombara (Colline).

 Brăţara de acces la Opera Film Festival

Accesul la toate proiecţiile spectacolelor Opera Film Festival se va face cu o brăţară specială, în valoare de 20 ron. Cu o singură brăţară achiziţionată, amatorii de operă vor avea locuri pe scaune la toate cele cinci proiecţii ale Opera Film Festival, a declarat directorul FIE, Florin Mindirigiu.

Brățările pot fi achiziţionate din magazinele oficiale FIE amplasate în Bulevardul Ştefan cel Mare, Piaţa Unirii şi Parcul Copou. Biletele tip brăţară asigură accesul la Serile FIE şi Opera Film Festival (locuri pe scaune, în perimetrul din Bulevardul Ştefan cel Mare), dar şi la zonele F cu locuri în picioare la spectacolele şi concertele din Piaţa Palatului.

 

Sursă: www.iasiciteste.ro

 

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi