Cultura

august 29, 2013
 

Nouă ansambluri folclorice s-au întrecut astăzi la festivalul „Cătălina”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , , , ,

Joi, 29 august, de la ora 15.30, a fost cea de-a doua zi de concurs la Festivalul Internațional  de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina”. Ansamblul folcloric „Sânzienele” din Oaș, Satu Mare, Ansamblul folcloric „Flori de Maramureș” din Sighetu Marmației, Ansamblul folcloric „Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, Ansamblul folcloric „Dor” din Tulcea, Ansamblul folcloric „Hora Timișului”, Ansamblul folcloric „Brâulețul” din Olt și trei ansambluri folclorice din străinătate, „Artemis” din Grecia,  „Ratolest” din Slovacia și  „Snutki” din Polonia, sunt cele nouă formații care și-au susținut prestația pe scena din Complexul Palas Mall.

„Sunt la a treia ediție în calitate de membru în juriu și constat un progres de la un an la altul. Este important că atât cântecul, cât și dansul popular sunt pe mâini bune și cine spune că tinerii și copiii nu sunt apropiați cântecului și dansului popular, greșește. E o dovadă că au venit din țară și de peste hotare peste 600 de tineri. Așteptăm să vedem cum vor evolua ansamblurile folclorice”, a declarat prof. Marinică Botea, dirijor al orchestrei „Doina Carpaților” din Iași.

În cadrul celei dea XIX-a ediții, festivalul aduce o nouă componentă, și anume Secțiunea de meșteșuguri artistice și tradiționale, amplasată în zona Patinoarului din complex.

„Pentru prima ediție a concursului de meșteșuguri întâmpinăm o mare problemă în alegerea câștigătorilor. Pentru acest concurs a venit un tânăr care lucrează în os. Am adus și etnografi ce susțin festivalul. Meșterii adulți consacrați s-au împrietenit cu puii de meșteri, care au atâta drag de frumos”, a declarat Eva Giosanu, muzeograf la Complexul Muzeal „Moldova” din Iași.

Juriul din acest an este format din Constantin Arvinte, folclorist și dirijor, coregrafii Nichita Dragomira și Nelu Simioanca și personalități ieșene, precum Carmen Olaru, director TVR Iași, Adriana Ardeleanu, Viorel Bârleanu, Irina Florian, Cristinel Iordăchoaie și Marinică Botea. Secțiunea de meșteșuguri artistice și tradiționale va avea în componența juriului specialiști de la Complexul Muzeal „Moldova” de la Palatul Culturii.

Oriflame, în calitate de partener al festivalului, organizează mâine un concurs pentru ieșenii care vor purta ie.

În decursul celor două zile de concurs, ansamblurile au susținut spectacole în județul Iași, în Pașcani, Târgu Frumos și Hârlău și în satele Popricani și Răducăneni.

Vineri, 30 august, de la ora 17.30, va avea loc Gala premiilor pentru meșteșuguri, pentru muzică și dans popular și se vor susține paradele ansamblurilor și participanților la meșteșuguri artistice tradiționale.

Vor evolua formații din Muntenegru (Ansamblul folcloric „Rozaje” ), Bulgaria (Ansamblul folcloric „Detstvo” ), Macedonia (Ansamblul folcloric „Goce Delchev”), Grecia (Ansamblul folcloric „Artemis”), Republica Moldova (Ansamblul folcloric „Moștenitorii”), Slovacia (Ansamblul folcloric „Ratolest”), Polonia (Ansamblul folcloric „Snutki”) și Ucraina (Ansamblul folcloric „Dor bucovinean”).

Din România vor fi reprezentate zonele folclorice din Maramureș, Suceava, Tulcea, Timiș, Olt, Vatra Dornei, Argeș, Botoșani, Harghita, Prahova, Satu Mare, Vaslui, Arad și Iași.

În perioada 28-31 august, Palatul Copiilor organizează cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional Concurs de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina”. Festivalul unește peste 600 de copii din mai multe țări, cu scopul de a conserva și promova dansurile, cultura și porturile tradiționale.

La finalul festivalului, fiecare copil va primi un DVD care conține informații despre ediția din 2011 a festivalului „Cătălina”, în care Iașul este prezentat în imagini și se va realiza revista festivalului în 64 de pagini, care va ajunge la delegațiile străine. Fundația Apollonia va premia un ansamblu din cele trei desemnate câștigătoare.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

Festival de tehnologie la Iaşi

În acest weekend ieşenii sunt aşteptaţi la o expoziţie inedită de gadgeturi şi tehnologii. Timp de trei zile, pasionaţii de inventică sunt invitaţi la cel mai mare centru comercial din Iaşi unde se desfăşoară Fest...
de
 

 
 

Moş Nicolae vine la Iaşi

La finalul acestei săptămâni, vine Moş Nicolae! Ieşenii sunt invitaţi să petreacă aceste momente în Iulius Mall, unde vor avea parte de un festival de datini şi tradiţii susţinut de copii, o competiţie de şah pent...
de
 

 

 

Sărbătoare vestimentară la Iaşi

Iaşul s-a aflat zilele acestea sub semnul extravaganţei, găzduind prima ediţie a festivalului Kasta Morrely Fashion Week. Evenimentul de anvergură internaţională a căutat să promoveze trendurile de modă, reunind desig...
de
 

 
 

Regal teatral la final de săptămână

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr a avut la finalul acestei săptămâni o agendă extrem de ofertantă. Astfel, ediţia a VIII-a care este centrată pe genericul „Tânărul artist român”, a preze...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi