Cultura

octombrie 24, 2013
 

Multiple lansări de carte la prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

Prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Iași poate fi vizitată de public începând de mâine în Sala Pașilor Pierduți de la „Universitatea Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Bookfest Iași le oferă vizitatorilor ocazia unor întâlniri memorabile cu autorii momentului și cu cărțile despre care toată lumea vorbește.

Pe lângă cele circa 30.000 de volume expuse la standurilor editurilor, vizitatorii Salonului vor putea răsfoi în premieră câteva dintre finalistele concursului național de design de carte „Cele mai Frumoase Cărți din România”, edițiile 2012 și 2013. Între ele se află și volumul bilingv „Viețile pustinicilor Palestinei”, într-o prezentare grafică de excepție a editurii Baroque Books & Arts, o carte cu șnit de aur  și „o mostră de acribie filologică şi plasticitate a limbajului” (Dilema Veche). Cartea este abia ieșită de sub tipar, a mai fost expusă doar în standul României la Târgul de Carte de la Frankfurt și este tradusă de starețul mănăstirii Sf. Nectarie, ieromonah Agapie Corbu, unul dintre cei mai renumiți monahi de rit athonit din România.

„Este o deosebită bucurie să avem la Iași în premieră expoziția «Cele mai frumoase cărți din România», cu câteva volume pe care până acum au avut ocazia să le vadă doar vizitatorii standului României la Târgul de Carte de la Frankfurt, recent încheiat. Încercăm astfel să oferim publicului de la Bookfest Iași mai multe motive să se apropie de această frumoasă lume a cărții, pe care întreg orașul o sărbătorește zilele acestea”, a declarat Mihai Mitrică, directorul Salonului Bookfest Iași.

Editura Humanitas începe evenimentele culturale de la Bookfest Iași, vineri, la ora 12:00, când fostul și actualul decan al Facultății de Filosofie, Ștefan Afloroaei și Nicu Gavriluță, vor sta la aceeași masă pentru a prezenta volumul „Privind altfel lumea celor absurde”, scris de Ștefan Afloroaei, lansat în premieră la Iași. Apoi, de la ora 12:30, George Bondor prezintă cele mai noi apariții din Seria de autor Friedrich Nietzsche: „Ştiinţa voioasă”, „Filozofia în epoca tragică a grecilor”, „Ecce Homo”. Apoi, după-amiază, începând cu ora 16:00, poetul Emil Brumaru lansează volumul „Rezervația de îngeri”. Scriitorul german Jan Koneffke se întâlnește cu cititorii pentru a lansa volumul „Cele şapte vieţi ale lui Felix K.” la ora 17:00. Iar la finalul zilei, de la 17:00, prof. univ. dr. Eugen Munteanu prezintă „Cele mai frumoase povestiri din Biblie”, cu un cuvânt însoțitor de Andrei Pleşu.

Ziua de sâmbătă va fi deschisă de istoricul Lucian Boia, care vine la Bookfest începând cu ora 11:00, ca să prezinte ediția de colecție a volumului „Capcanele istoriei” în compania lui Alexandru-Florin Platon, director al Centrului de Studii Europene din cadrul UAIC. Apoi, de la ora 12:00, Ioana Pârvulescu, laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2013, va lansa noua ediție a romanul „Viitorul începe luni”. Iar ultimul eveniment al Editurii Humanitas la Bookfest începe la ora 13:00, când Andreea Răsuceanu lansează volumul „Bucureștiul lui Mircea Eliade”.

Curtea Veche Publishing îl aduce la Bookfest pe scriitorul Andrei Kurkov, care își va prezenta volumul „Prieten drag, tovarăș al răposatului”, alături de Antoaneta Olteanu (traducătoarea cărții), sâmbătă, de la ora 19:00.

Editura Polirom va lansa vineri, de la ora 18:30, volumul „Vina tragică.Tragicii greci.Shakespeare.Dostoievski.Kafka”, de Ileana Mălăncioiu. Apoi, sâmbătă, scriitoarea Doina Ruști va susține o lectură din volumul „Zogru”, urmată de o proiecție de film. Iar de la ora 16:00, Radu Pavel Gheo își prezintă volumul „Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a”.

Istoricul Larry Watts vine la Iași sâmbătă, începând cu ora 17:00, ca să prezinte publicului cele două volume de succes despre perioada Războiului Rece, „Ferește-mă, Doamne, de prieteni” și „Cei din urmă vor fi cei dintâi”, apărute la editura RAO. Duminică, de la ora 13:00, tot Editura Rao lansează volumul „Mareșali ai României”, în prezența rectorului Academiei Militare, generalul locotenent Theodor Frunzetti, coordonator al lucrării.

Editura Nemira propune iubitorilor de lectură două lansări: „Richter 8.9”, romanul polițist al tânărului autor Andrei Călăraș, vineri, de la ora 15:00, și monografia „Jung. Îndrăgostit de suflet”, de prof. dr. Lavinia Bârlogeanu, de la ora 15:30.

Editura Eikon lansează o serie de noi volume vineri, începând cu ora 14:00: „Parcurs”, de Mariana Gorczyca; „Maria cea fără de moarte”, de Gaby Michailescu; „Etnosofia”, de Petru Ursache; „Comunismul cu rele și rele”, de Magda Ursache; „Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securității” – vol V: Mircea Vulcănescu.

Duminică, de la ora 12:30, Editura Doxologia lansează audio-book-ul „Ştefan Bănulescu. O voce pentru Fonoteca de Aur” în prezența lui Grigore Ilisei, Emil Brumaru şi Antonio Patraș și Cătălin Jeckel.

Editura Adenium lansează volumele „Submarinul Karmei”, de Paul Gorban și „Amintirile unui însingurat”, de Nicolae Sirius,duminică la ora 14:00, respectiv 15:00.

Copiii își pot petrece duminica la atelierul de lectură pentru copii isteți „Clasicii repovestiţi”, începând cu ora 11:00. Alături de echipa Teatrului de Buzunar, copiii vor citi din „Cocoşatul de la Notre Dame. Repovestire după romanul lui Victor Hugo”, volum apărut în cadrul colecţiei Cărţile Copilăriei de la Curtea Veche Publishing.

Cinematograful de artă gratuit Bookfest îi așteaptă pe cei interesați ca să vizioneze pelicule premiate la festivaluri internaționale, precum „Edvard Munch” – biografie a renumitului artist norvegian, autor al „Strigătului”; „Poligamy” (2009, comedie, Ungaria), „Upperdog” (2009, dramă, Norvegia),  „Examenul” (2011, dramă, Ungaria), „Limbo” (2010, dramă, Norvegia), „Ungaria sălbatică” (2011, documentar, Ungaria). Filmele vor fi subtitrate în limba engleză sau română. De asemenea, vizitatorii vor putea viziona filmele „Magda” și „Micile Vedete la bibliotecă”, realizate de elevii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”.

Nu în ultimul rând, atmosfera de sărbătoare a cărții va fi completată și de un fundal muzical, sâmbătă, de la ora 18:30, când vizitatorii vof fi încântați de Cvartetul Mezzo.

Intrarea în cadrul salonului, cât și la toate evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia va fi gratuită. Programul zilnic va fi între orele 10:00 și 20:00.

Salonul de Carte Bookfest Iași se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri Iași – FILIT.

Evenimentul se desfășoară sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Ambasada Norvegiei și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONA

 
 

 

Petru Poni, omagiat la Iași

Ziua de 4 ianuarie este una dintre punctele de reper ale istoriei Iașului, marcând nașterea celebrului om de știință Petru Poni. Cu ocazia aniversării a 175 de la nașterea marelui chimist și fizician, Complexul Muzeal ...
de
 

 
 

O nouă inițiativă de promovare a excelenței

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca vor demara un nou proiect comun de promovare a excelenței în cercetare. Este vorba de o conferință cu partici...
de
 

 
 

Studenţii de la Drept fac educaţie juridică în şcoli

Un proiect ambiţios lansat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a propus să ofere educaţie juridică în şcoli. La lansarea oficială a proiectului, săptămâna aceasta a ajuns la Iaşi, unul dintre col...
de
 

 

 

Oameni de teatru la Joia Junimii

Tradiţionala întrunire culturală „Joia Junimii” a găzduit pe 3 decembrie lansarea celui mai recent volum semnat de omul de teatru Bogdan Ulmu. Cartea, intitulată „Pagini dintr-o istorie subiectiv-anecdotică a teatru...
de
 

 
 

Eveniment editorial- Gaudeamus 22

Editurile româneşti au pregătit pentru ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus o serie de noutăţi, oferind cumpărătorilor şansa de a achiziţiona la preţuri reduse cu până la 85% unele dintre cele mai îndrăgite ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi