Cultura

februarie 2, 2015
 

Mesajul editurii Polirom la aniversarea de 20 de ani: „Ne veţi citi şi mîine!”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

În 2015, Editura Polirom aniversează 20 de ani de existență. Înfiinţată în februarie 1995 la Iaşi, Polirom, una dintre cele mai prestigioase edituri din România, a publicat până în prezent peste 5.500 de titluri, dintre care 420 anul trecut și peste 13 milioane de volume tipărite. În septembrie 1999, a fost înființată filiala Polirom București, iar în ianuarie 2002, cea de la Timișoara.

Primul titlu editat de Polirom a fost Adrian Marino, „Pentru Europa. Integrarea României. Aspecte ideologice și culturale”.

Polirom este una dintre editurile generaliste de prim rang din România, editând titluri din aproape toate domeniile: literatură română şi universală, thriller, literatură poliţistă, memorialistică, literatură de călătorie, document, eseu, istorie, economie, filosofie, psihologie, științele educației, religie şi spiritualitate, drept, politică şi societate, artă, cinema, limbi străine, ezoterism şi paranormal, informatică, carte şcolară, sănătate şi dietetică, medicină, sport, cărți practice, reviste și publicații etc.

„După 20 de ani de prezenţă pe piaţa editorială, am convingerea că, pentru toţi cititorii de carte din România, Editura Polirom are o identitate foarte clară ca o editură extrem de dinamică şi permanent conectată la ceea ce este nou, cu unul dintre cele mai bogate şi diversificate portofolii, care face accesibile publicului deopotrivă cărţi româneşti şi străine, titluri clasice sau apariţii editoriale semnificative de ultimă oră. În toţi aceşti ani, varietatea domeniilor şi colecţiilor abordate a crescut neîncetat, de la carte academică din ştiinţele umaniste şi sociale la memorialistică mai nouă sau mai veche, de la literatură universală de diferite genuri la literatură română tînără promovată coerent, de la masive lucrări de referinţă la eseu ori serii sistematice dedicate unor categorii anume de public şi care înainte lipseau ca atare din oferta de carte în limba română, cum sînt colecţiile specializate de parenting, de literatură de călătorie etc. Fără îndoială, ne vom respecta şi în continuare brandul de care vorbeam şi nu pot decît să sper că publicul va constata el însuşi cu fiecare an ce trece că Editura Polirom a reuşit să-i propună colecţii-surpriză şi cărţi noi de mare valoare.”, spune Adrian Șerban, director editorial nonfiction.
Titlurile editate de Polirom apar în peste 60 de serii şi colecţii corespunzătoare domeniilor editoriale menționate mai sus: Plural, Biblioteca Memoria, Ego-grafii, Biblioteca Ioan Petru Culianu (coordonatoare Tereza Culianu-Petrescu), Historia (coordonator Mihai-Răzvan Ungureanu), Tradiţia creștină (coordonator Adrian Muraru), Biblioteca medievală (coordonator Alexander Baumgarten), Biblioteca Polirom (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), Opere (coordonator Daniel Cristea-Enache), Seria de autor N. Steinhardt (în colaborare Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia) , Seria de autor Gabriela Adameșteanu, Seria de autor Aurora Liiceanu, Seria de autor Marta Petreu, Seria de autor Andrei Oișteanu, Fiction Ltd, Ego. Proză (coordonator Lucian Dan Teodorovici), Collegium, Top 10+, Hexagon etc. Lista completă, aici.
„În anul în care Polirom împlinește 20 de ani, împlinesc și eu 10 de cînd lucrez aici. Cînd am aplicat pentru postul de redactor-șef, în iarna lui 2005, veneam dinspre zona jurnalismului cultural și eram un fanatic al Bibliotecii Polirom. Faptul că în cîteva luni de la angajare a început să apară pe pagina 2 a fiecărei cărți din colecție textul „coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu” încă ține de o zonă magică a existenței mele. Practic, viața mea din ultimul deceniu se confundă cu această colecție. Nu pot separa amintirile personale de cartea care a apărut în săptămîna respectivă. De exemplu, în ziua în care îmi scoteam primul copil din maternitate, am semnat contractul pentru operele lui Vladimir Nabokov. Cînd bunica mea a pornit pe drumul morții, în BP apărea romanul Libertate, al lui Jonathan Franzen. Și tot așa…”, afirmă Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial literatură străină.
Polirom publică numeroase reviste cu caracter academic: Psihologia Socială – Buletinul Laboratorului „Psihologia Cîmpului Social”, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi (redactor-şef: Mihai Dinu Gheorghiu); Revista de psihologie organizaţională, în colaborare cu Centrul de Psihologie Aplicată, Universitatea Bucureşti; Revista de Asistenţă Socială (redactor-şef: Doru Buzducea), în colaborare cu Universitatea Bucureşti; International Review of Social Research (redactor-şef: Liviu Chelcea), în colaborare cu Universitatea Bucureşti; Revista de Istorie Socială (director: Mihai-Răzvan Ungureanu), în colaborare cu Institutul Român de Studii Strategice; Chôra. Revistă de studii antice şi medievale: filosofie, teologie, ştiinţe, în colaborare cu Groupe de Recherches Médiévales, Centre National de la Recherche Scientifique (Paris), Centrul de Studii Antice şi Medievale al Universităţii din Cluj-Napoca, Anuarul Institutului de Ivestigare a CrimelorComunismului și Memoria Exilului Românesc.
De asemenea, Polirom editează „Suplimentul de cultură” (redactor-șef George Onofrei), lansat în data de 13 noiembrie 2004, în colaborare cu Ziarul de Iași. De-a lungul celor peste 10 ani de apariție, săptămânalul a urmat o politică editorială unică în peisajul presei culturale, axându-se în primul rând pe actualitatea culturală și promovând cultura tânără.

Mulţi dintre autorii români publicaţi de Editurile Polirom și Cartea Românească sînt traduşi și publicați și în străinătate: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Petru Cimpoeșu, Vasile Ernu, Filip Florian, Florina Ilis, Nora Iuga, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Norman Manea, Ioana Nicolaie, Tatiana Niculescu Bran, Cezar Paul-Bădescu, Dora Pavel, Marta Petreu, Simona Popescu, Doina Ruşti, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Cecilia Ştefănescu, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Matei Vişniec, Varujan Vosganian etc.
Mai multe detalii găsiți pe Contemporary Romanian Writers, platformă online creată de Polirom în vederea promovării literaturii române în străinătate, lansată la Tîrgul de Carte de la Frankfurt, în anul 2008. Site-ul oferă editorilor din întreaga lume informaţii în limba engleză (biografii, sinopsisuri ale cărţilor, fragmente de text, cronici publicate în presă) despre autorii contemporani publicaţi de Editurile Polirom şi Cartea Românească.
De asemenea, în colecţia dedicată literaturii străine, Biblioteca Polirom, au apărut până în prezent peste 1.000 de titluri semnate de autori celebri, traduşi în întreaga lume: Paul Auster, Samuel Beckett, Saul Bellow, Heinrich Böll, Jorge Luis Borges, Pearl S. Buck, Elias Canetti, Camilo José Cela, J.M.G. Le Clézio, Julio Cortázar, Umberto Eco, John Fowles, Günter Grass, Seamus Heaney, Ernest Hemingway, Michel Houellebecq, Kazuo Ishiguro, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Naghib Mahfuz, François Mauriac, Ian McEwan, Henry Miller, Patrick Modiano, Haruki Murakami, Vladimir Nabokov, Kenzaburō Ōe, Orhan Pamuk, Boris Pasternak, Salman Rushdie, J.D. Salinger, José Saramago, John Steinbeck, Tomas Tranströmer etc. Mai multe detalii, aici.
În 2014 s-au împlinit 10 ani de cînd Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, un proiect menit să propună cititorilor cît mai mulţi scriitori tineri, prozatori care să poată convinge că nu sînt cu nimic mai prejos decît autorii consacraţi. În prezent, colecţia „Ego. Proză” cuprinde peste 120 de titluri, multe dintre acestea premiate şi traduse în străinătate, dar şi reeditate în alte colecţii prestigioase ale Editurii Polirom („Fiction Ltd” sau „Top 10+” ). Lista titlurilor editate în „Ego. Proză”, aici.
În anul 2005, Polirom a inițiat concursul anual de debut pentru cărti de studii și eseuri „Ioan Petru Culianu”. Lucrările prezentate trebuiau să se înscrie în domeniile: istoria religiilor, studii culturale, mentalități, antropologie. Lucrările premiate au fost publicate de Polirom. Ultimul volum apărut – în anul 2010: Daniel Fărcaș, „Meister Eckhart. Misticul din căușul ochiului”.
Din 2005, Editura Cartea Românească, una dintre cele mai prestigioase edituri autohtone, beneficiază de sprijinul logistic, managerial și financiar al Editurii Polirom. Editura Cartea Româneascǎ a fost înfiinţatǎ în 1919 şi reprezintǎ cel mai vechi brand de carte din România. Ca devizǎ a avut „Promovarea scrisului românesc”. Valorile sale fundamentale sunt tradiţia, dinamismul şi relaţia cu lectorul.
Lansată în septembrie 2011, oferta de eBook-uri a Editurii Polirom numără în prezent peste 1000 de titluri, din care nu lipsesc cele de literatură română şi universală, cărţile de istorie, critică literară, religie, sociologie sau psihologie. Topul celor mai vândute zece cărţi în format digital ale editurii Polirom arată că opţiunile cititorilor se îndreaptă atât către literatura română contemporană, cât şi spre cea universală.

Cărțile noastre digitale sunt disponibile şi în format compatibil cu tabletele Kindle și pot fi achiziţionate de pe platformele Amazon din Europa şi Statele Unite, care oferă în acelaşi timp şi toate facilităţile uzuale (răsfoire, descărcare eşantioane, descărcare wireless etc.). Pentru tabletele compatibile cu formatul ePub, cărţile pot fi descărcate, ca şi până acum, de pe www.elefant.ro, dar şi de pe cele mai importante platforme internaţionale, cum sînt Barnes & Noble, Reader Store, Kobo sau iBookstore (pentru posesorii de iPad-uri).

 

Sursa: Comunicat Polirom

 
 

 

Cele mai bune cărţi ale anului

În anul 2015, prima poziţie în topul celor mai vândute cărţi la editura Polirom este câştigată de volumul „Cronică de Cotroceni”, de Adriana Săftoiu, urmat de „Exerciţii de echilibru”, de Tu...
de
 

 
 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 

 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 
 

Întâlnire cu poeta Ruxandra Cesereanu la Bistrot de Venise

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., începând cu ora 16:00, selectul local veneţian Bistrot de Venise(Calle dei Fabbri, San Marco 4685, Veneţia) găzduieşte întâlnirea cu poeta Ruxandra Cesereanu şi cu traducătorul Giovanni ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi