Cultura

septembrie 24, 2013
 

Limba română, celebrată cu ocazia Zilei Porților Deschise a clusterului EUNIC Italia Milano

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în parteneriat cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano (via Trebbia 33), invită cetățenii să regăsească limba şi cultura română sâmbătă, 28 septembrie, între orele 10:00-17:00. În cadrul Zilei Porților Deschise – o inițiativă a clusterului EUNIC Italia Milano dedicată Zilei Europene a Limbilor, celebrată pe 26 septembrie, centrele culturale europene din Milano vor fi deschise pentru public.

Cei care vor trece pragul Centrului Cultural Italo-Român din Milano pe durata Zilei Porților Deschise, vor putea lua parte la evenimentele organizate dezvoltându-și astfel simţurile culturale: vor „vedea” artă românească, „gusta” limba română, „adulmeca” aroma Cafenelei literare, vor „asculta” basme românești și „atinge” cărți româneşti.

De la ora 10.00, va fi prezentată expoziția „Numai Hârtie” a artistei Daniela Nenciulescu. Cu ocazia Zilei Porților Deschise, Daniela Nenciulescu propune o selecție de lucrări din hârtie și sculpturi de mici dimensiuni. Daniela Nenciulescu s-a născut în 1952 la București, unde a urmat Liceul de Artă din Bucureşti. Din 1969 trăiește în Italia, unde a terminat studiile și s-a specializat în ceramică. Din 1971 expune în numeroase expoziții publice și private în Italia și în străinătate. Lucrările sale se află în colecții publice din Italia și din străinătate.

O oră mai târziu are loc prezentarea cursurilor de limbă română și o întâlnire cu prof. Valentina Negrițescu. Începând cu data de 5 octombrie, se reiau cursurile de limbă română pentru italieni (nivelurile A1-A2 și B1-B2 ), desfăşurate la Biblioteca din cadrul Centrului Cultural Italo-Român din Milano în Via Trebbia 33.

De la ora 12.00, Violeta Popescu va participa la Cafeneaua Literară, un proiect inițiat în 2012, în cadrul Bibliotecii din via Trebbia, 33, ca un schimb intercultural, o alternativă la depersonalizanta lume virtuală, un loc de întâlnire pentru cititorii de toate vârstele iubitori de literatură română, italiană și universală.

Ultimul eveniment se desfășoară de la ora 16.00, când prof. Mariana Paliev va prezenta proiectul „Basmul Românesc”, un proiect al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, lansat la 1 iunie 2013, în cadrul programului „Limbă, Cultură şi Civilizaţia Românească”, organizat de Institutul Limbii Române din Bucureşti. La proiect iau parte elevii români sub îndrumarea profesorilor care predau în școlile italiene în cadrul acestui program.

La această iniţiativă participă următoarele institute de cultură, membre ale clusterului EUNIC Italia Milano: British Council, Goethe-Institut Mailand, Instituto Cervantes, Institut français Milano, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Venezia, în parteneriat cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano.

Pe toată durata zilei vor fi distribuite broșuri şi vor rula spoturi de promovare turistică a României, activitate desfășurată cu  sprijinul Biroului de Turism al României de la Roma.

EUNIC (European National Institutes for Culture) este rețeaua de institute culturale naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene care activează în străinătate şi a fost creată pentru a stimula cooperarea culturală, pentru a promova o mai bună cunoaştere a culturilor europene și pentru a încuraja învățarea limbilor străine. Din clusterul EUNIC Italia Milano fac parte: Forum Austriaco di Cultura, Institut francais Milano, Goethe-Institut Mailand, Instituto Cervantes Milano, Centro Ceco, Istituto Svizzero di Roma – Centro Culturale Svizzero Milano, Consolato Generale di Polonia in Milano, British Council, Consolato generale dei Paesi bassi, Consolato della Grecia a Milano şi Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia (din 19 noiembrie 2009).

 
 

 

O nouă expoziţie de pictură în Iaşi

Orice iubitor de artă poate vizita până pe 31 august,  Expoziţia de pictură ,,EmiNeTo” din cadrul Galeriei de Artă Grand Hotel Traian. Autorul operelor de artă este Sabo-Bucur Marius Nicolae, absolvent  al Liceului d...
de
 

 
 

O nouă inițiativă de promovare a excelenței

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca vor demara un nou proiect comun de promovare a excelenței în cercetare. Este vorba de o conferință cu partici...
de
 

 
 

Celebrarea spiritului naţional

Anul trecut, evenimentele dedicate zilei naţionale la Iaşi au înregistrat un record de audienţă, de peste 10.000 de persoane. Nici anul acesta, Iaşul nu se va lăsa mai prejos, după cum a declarat primarul Mihai Chirica....
de
 

 

 

Festivalul „Teodorenii”, la a doua ediţie

Concurs de traduceri şi creaţii literare, expoziţii, spectacole de teatru, degustări de vin şi dezbateri pe diferite teme, toate acestea şi nu numai îi vor aştepta pe ieşeni la Festivalul „Teodorenii”. Aflat la a d...
de
 

 
 

Luptă pentru şanse egale

Curaj, devotament, generozitate. Acestea sunt principalele valori ale proiectului „Paşi către o comunitate incluzivă”, demarat zilele acestea la Iaşi. Lansarea proiectului a avut loc miercuri, 11 noiembrie, la sediul Pr...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi