Cultura

aprilie 15, 2014
 

Jurământ misterios, în arhiva Muzeului Literaturii Române Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete:

În arhiva Muzeului Literaturii Române Iași se află un document care dezvăluie existența unei grupări secrete din care făceau parte personalități proeminente ale secolului al XIX-lea, mulți fiind membri și ai Societății Junimea. Redăm în rândurile de mai jos textul-jurământ semnat de nume importante precum N. Culianu, N. Gane, A. Lambrior, I. Creangă, cărora se adaugă A.C. Șendrea, I.A. Darzeu, C. Corjescu, D.A. Anghel ș.a.

„Jur pe onoare și conștiință./ Mă leg pe suflet și pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect și să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Și să păzesc secret absolut./ Așa să-mi ajute Dumnezeu și sfânta Cruce”.

„Provenind din latinescul juramentum, jurământul poate fi o afirmare sau o promisiune, ori o făgăduială solemnă făcută de o persoană de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte.

Jurământul mai poate fiun angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumită formulă, prin care cineva se obligă să-și facă datoria față de popor, față de patrie …

O altă definiție, mai explicită, într-o formă puțin diferită de cea anterioară, explică jurământul ca fiind o promisiune solemnă făcută de cineva, de regulă în public, printr-o formulă fixă (cu invocarea divinității sau a unor valori morale recunoscute); jurământul reprezintă și un angajament solemn față de stat sau de popor, pronunțat de o persoană în public, într-o formulă fixă (jurămintele de investitură a persoanelor cu funcții publice). În sfârșit, jurământul reprezintă și o promisiune fermă.

Textul la care ne referim, prin totalitatea elementelor sale, se înscrie în categoria jurămintelor de credință față de patrie și popor, având însă un mare neajuns: sunt absente indiciile lămuritoare cu privire la organizația căreia i-ar aparține misteriosul Comitet ale cărui hotărâri urmează să fie respectate și executate.

Fiind vorba, de personalități cunoscute ale culturii românești, majoritatea afiliați Societății Junimea, am fi tentați să ne gândim la o organizație a francmasoneriei. Ne oferă însă un contra-argument puternic prezența iscăliturii lui Ion Creangă – care, se știe cu certitudine, nu a fost francmason.

Singurul indiciu cu privire la datarea documentului este furnizat de Al. Lambrior, care a decedat în anul 1883. Deci înscrisul este anterior acestui an. Oricum, având în vederea statutul moral și profesional al celor care semnează succintul manuscris, putem considera că aceștia și-au respectat jurământul. Semnatarii însă au reușit, fără îndoială „să păzească secret absolut”, cu privire la forma lor de organizare, după cum s-au și angajat”, a declarat cercetătorul științific la Muzeul Literaturii Române Iași, Dr. Dan Jumară

Câteva succinte precizări cu privire la semnatari sunt revelatoare pentru statutul lor:

N. Culianu (1834-1915) a fost matematician și astronom, membru al Societății Junimea și al Academiei Române, rector al Universității din Iași (1880 până în 1898), inițiat în loja masonică „Steaua României”.

N. Gane (1828-1916) a fost scriitor, magistrat, avocat și om politic, ministru, membru fondator al Societății Junimea, membru al Academiei Române, inițiat în loja masonică „Steaua României”.

A. Lambrior (1845-1883) a fost filolog și profesor, membru al Societății franceze de lingvistică, al Societății Junimea și membru corespondent al Academiei Române, venerabil al unei loji masonice din Iași.

I. Creangă (1837-1889) a fost scriitor, membru al Societății Junimea, clasic al literaturii române.

A.C. Șendrea a fost un jurist de excepție, profesor la Facultatea de Drept a Universității ieșene, membru al Societății Junimea.

I.A Darzeu a fost învățător, un remarcabil pedagog, autor de manuale școlare, membru al Societății Junimea.

Circumstanțele în care documentul a fost semnat sunt, deocamdată, necunoscute. Muzeul Literaturii Române Iași a început demersurile de cercetare în vederea stabilirii contextului în care a luat naștere „comitetul” și a identificării tuturor semnatarilor.

 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi