Cultura

aprilie 15, 2014
 

Gală extraordinară de arii celebre şi muzică fado – OPERFADO

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Opera Naţională Română Iaşi anunță, miercuri, 23 aprilie 2014, premiera mondială OPERFADO, concert ce va avea loc în Sala Mare a Teatrului Național Iași, începând cu ora 18.30, sub bagheta maestrului Gabriel Bebeșelea. Spectacolul va aduce împreună arii de operă şi de musical, precum şi cântece fado.  Invitați speciali vor fi soprana Elena Moșuc, belcantistă renumită pe marile scene internaționale, Gonçalo Salgueiro (Lisabona, Portugalia), alături de orchestra și corul Operei Naționale Române Iași, dar și chitariștii Guilherme Banza (chitară portugheză), Rogerio Ferreira (chitară clasică) și Frederico Gato (chitară bas).

Astfel, vă invităm joi, 17 aprilie 2014, de la ora 12.00, în foaierul Teatrului Național Iași (intrarea principală, etajul I) la conferința de presă susținută de managerul Operei ieșene, Beatrice Rancea, împreună cu invitații menționați anterior.

Biletele pentru acest spectacol s-au epuizat, dar se pun la dispoziție 30 de bilete fără loc la prețul de 40 de lei biletul.
Concertul se va transmite online pe www.operaiasi.ro. Anul acesta, Opera ieșeană a fost prima operă națională care a transmis pe Internet, gratuit, o parte dintre cele mai importante reprezentații.

„Aştept cu nerăbdare ca, pe o scenă românească (mai ales în oraşul meu natal), să cânt fado (în premieră), dar şi arii de operă şi musical împreună cu Gonçalo Salgueiro, un tânăr artist liric portughez de mare valoare şi de o mare sensibilitate. Fado si musical-uli-au adus foarte mari succese naționale și internaționale, iar dăruirea și profunzimea cântului său au cucerit fanii din întreaga lume. Vom fi extrem de fericiți să împărtășim cu publicul ieșean o experienţă solistică inedită, aptă să contribuie semnificativ la îmbogăţirea noastră sufletească şi la continua perfecţionare ca oameni şi artiști.”(Elena Moșuc)

Aclamat pentru versatilitatea talentului său, pentru eleganţa prezenţei lui scenice şi pentru vibraţia emoţională a cântului său pasionat, Gonçalo Salgueiro a devenit un star fado în Portugalia şi a realizat trei albume muzicale de gen: No Tempo das Cerejas / În anotimpul cireşelor (CD, 2002); Segue a Minha Voz / Urmează-mi glasul (2006; CD reeditat în 2012); Gonçalo Salgueiro (CD şi DVD, 2009/2010). Pentru cântecele pe care le-a înregistrat, Gonçalo Salgueiro a reluat teme mai vechi de fado, a creat altele noi, pentru care a scris şi versuri emoţionante, remarcându-se ca un veritabil deschizător de drumuri în muzică şi ca un poet rasat, sensibil.

Fado este o muzică descrisă ca fiind „cântecul popular urban al Portugaliei”. Exprimă singurătatea, melancolia, dorul, chiar și o viziune fatalistă asupra sorții. Gen muzical interpretativ si melodic, fado se presupune ca a apărut in Lisabona la începutului secolului al XIX-lea. Astăzi este o marca a limbii și culturii portugheze, adaugată în 2011 la Patrimoniul Cultural UNESCO.

De asemenea, în seara spectacolului vor putea fi achiziționate, din foaierul teatrului, CD-urile artiștilor cu autografe.

 

Sursa: www.culturainiasi.ro

 
 

 

Victorie categorică în Copou

CSMS Iași a reușit o partidă perfectă împotriva formației CSU Craiova, în etapa a V-a din play-out-ul Ligii 1, în fața a 10.000 de ieșeni care au umplut stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. CSMS a câștigat c...
de
 

 
 

La un meci de play-off

CSMS Iași va juca în ultima etapă din sezonul regulat un meci capital pentru accederea în play-off-ul Ligii I. Trupa lui Nicolo Napoli se va duela mâine, în deplasare, cu formația Steaua București. Înaintea acestui mec...
de
 

 
 

Chirica a mai reglementat nişte intersecţii

Municipalitatea a anunţat noi reglementări de fluidizare a traficului din Iaşi prin autorizarea priorităţii de dreapta sau afişarea de verde intermitent pentru patru mari intersecţii din Iaşi. Proiectul „Sistemul de M...
de
 

 

 

Crucea Roşie a primit prima ambulanţă

La sfârşitul anului 2015, Crucea Roşie, filiala Iaşi a primit prima ambulanţă, adusă din Italia. Din 2016, această autoutilitară va fi pusă în funcţiune.Totodată, reprezentanţii Crucii Roşii speră să li amplifi...
de
 

 
 

Ajunşi la spital cu arsuri grave

Tot mai multe cazuri disperate ajung zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul ,,Sf. Spiridon” Iaşi. Doi bărbaţi din judeţul Suceava au fost transportaţi în stare gravă la spital, după ce au suferit a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi