Cultura

septembrie 12, 2013
 

FILIT, un moment istoric pentru lumea literară ieșeană

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iași se apropie cu pași repezi, iar organizatorii, alături de susținătorii evenimentului și câțiva din invitați au prezentat joi, 12 septembrie, de la ora 13.00, în sala Verdi a complexului Palas, cele mai importante detalii cu privire la FILIT, cel mai de anvergură eveniment din Iași. Festivalul se va desfășura în perioada 23- 27 octombrie. 200 de profesioniști ai cărții, din țară și din străinătate, vor participa la acest eveniment literar al României.

La acest eveniment au participat oficialitățile ieșene, precum Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean, organizatorii evenimentului, George Onofrei, PR Manager, și Dan Lungu, managerul general și directorul Muzeului Literaturii Române din Iași, prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, reprezentanți ai Inspectoratului Județean Iași, dar și ai culturii ieșene, precum prof. Liviu Brătescu și scriitorul Emil Brumaru.

Timp de cinci zile, orașul Iași va găzdui o multitudine de activități de literatură și traducere, transformând orașul în centrul literar al României și al Europei de Est, iar pentru prima dată, liceenii își vor alege scriitorul anului, această activitate reprezentând „o primă formă prin care tinerețea va avea un cuvânt de spus” și va fi o întoarcere spre carte și spre lectură. Vor fi întâlniri în instituții educaționale ieșene, precum Liceul Național, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, unde vor avea loc dezbateri între cititori și scriitori, întâlniri cu traducătorii.

„Atunci când ne gândim la toamnă, ne gândim la școală, dar provocările acestui festival inevitabil se adresează școlii ieșene și tinereții. O întoarcere spre lectură, spre farmecul cuvântului scris vor fi lucruri interesante pentru o generație trăită  sub fascinația calculatorului și de multe ori departe de literatura autentică. 20- 25 de liceenii se vor implica în actul lecturii și al evaluării,  vor primi cinci cărți și vor desemna cea mai îndrăgită carte”, a declarat prof. Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ Iași.

Iașul, o rachetă pe o orbită europeană

Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, a vorbit despre importanța existenței unui festival de literatură în Iași, care apropie orașul de titlul de Capitală Europeană. Președintele CJ consideră că implicarea liceenilor în acest festival este o oportunitate pentru ei ca să își dezvolte abilitățile scriitoricești și să fie un atuu pentru a reuși performanța de a obține nota 10 la examenul de bacalureat.

„Iașul va deveni prin acest festival capitala literară a Europei de est și este cel mai important pas pe care comunitatea noastră îl face pentru a obține și titlul pentru capitală europeană în 2020.  Este un festival plătit de ieșeni pentru toată lumea. Cât mai mulți dintre ieșeni trebuie să se poată bucura direct de fructele acestui festival. Nu s-a mai întâmplat până acum, noi încă vă vindem un vis. E ceva care nu poate fi comparat pentru că nimic din România nu a mai ajuns la acest nivel”, a precizat Cristian Adomniței, președinte CJ Iași.

Dan Lungu a povestit din experiența pe care a avut-o săptămâna trecută la Festivalul de Literatură de la Mantova din Italia, dorind ca festivalul din Iași să atingă aceleași performanțe. Scriitorul ieșean consideră FILIT-ul un proiect de suflet de la care nu a luat pauză și care, dacă se va încheia cu un succes, va schimba total fața culturală a Iașului literar.

„FILIT este un festival care se apropie de ceea ce visăm. Dacă ne iese așa cum vrem, e capabil să schimbe la față Iașul literar, să intre într-un circuit european . Am participat săptămâna trecută la Festivalul de Literatură de la Mantova și aș vrea ca în câțiva ani să se întâmple la Iași ce s-a întâmplat acolo. Dacă un orășel de 50.000 a adus 112.000 de vizitatori în timp de o săptămână și Iașul ar trebui în câțiva ani să reușească să facă asta, pentru că avem un oraș mai mare și o putere financiară. Dacă prioritățile sunt stabilite cu înțelepciune, avem toate atuurile. Ca să vorbim de reușita festivalului, el trebuie să se desfășoare”, a precizat scriitorul ieșean Dan Lungu, manager general FILIT și director al Muzeului Literaturii din Iași.

Scriitorul Dan Lungu, a mai adăugat faptul că vor fi evenimente care se vor suprapune pentru că „un festival mare este atunci când se întâmplă multe lucruri simultan, când au rămas lucruri pe care nu le-ai putut vedea și îți dorești să participi anul viitor ca să îți potolești setea”.

Din programul festivalului

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, în prima parte a zilei vor fi întâlniri educaționale prin școli, licee, la universitate și întâlniri profesionale ale traducătorilor, cu editorii, scriitori sau reprezentanți ai editurilor locale sau naționale. Vor urma lecturi încrucișate, un autor român-un autor străin, iar seara vor avea loc, în Sala Mare a Teatrului Național din Iași, discuții,conferințe, concerte, spectacole de muzică simfonică, după care vor urma recitaluri de poezie.

Pentru invitații străini se vor organiza tururi ale orașului.

Scriitorii care participă la FILIT sunt: Gabriel Adamișteanu, Ștefan Agopian, Adriana Bittel, Emil Brumaru, Ruxandra Cesereanu, Petru Cimpoeșu, Denisa Comănescu, Nichita Danilov, Mircea Dinescu, Filip Florian, Florin Iaru, Florina Ilis, Ileana Mălăncioiu, Ion Mureșan, Ovidiu Nimigean, Ioana Pârvulescu, Radu Paul Gheo, Simona Popescu, Doina Ruști, Cecilia Ștefănescu, Stelian Tănase, Cristian Teodorescu, Varujan Vosganian, Daniela Zeca din România, Andrea Bajani din Italia, Attila Bartis din Ungaria, Ștefan Baștovoi din Republica Moldova, Andrew Cowan și Sadie Jones din Marea Britanie, Aris Fioretos din Suedia, Georgi Gospodinov din Bulgaria, Jan Koneffke din Austria, Andrei Kurkov din Ucraina, Jean Mattern și Francois Weyergans din Franța, Herta Muller din Germania și David Vann din SUA.

Printre traducătorii invitați la FILIT sunt: Florin Bican, Alistair Ian Blyth, Vanina Bojikova, Elena Borras, Jan Willem Boss, Jan Cornelius, Laure Hinckel, Joana Kornas-Warsaw, Steiner Lone, Bruno Mazzoni, Ileana M. Pop, Dan Shafran și Ernest Wichner.

Editorii și managerii culturali ce vor participa la FILIT sunt: Véronique Bourlon (Festival du Premier Roman-Chambéry, Franța), Michael Kruger (Ed. Hanser, Germania), Ingemar Nilsson (Ed. 2244/Bonnierforlagen, Suedia), John O’Brien (Editura Dalkey Archive, SUA), Marella Paramatii (Festivalletteratura Mantova, Italia), Hans Ruprecht (director al Literaturfestival Leukerbad, Elveția) și Ulrich Schrieber, Germania).

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) va găzdui, în premieră, Salonul de Carte BOOKFEST, eveniment editorial anual de tradiţie. După Bucureşti, Cluj şi Timişoara, Iaşiul intră în reţeaua ediţiilor BOOKFEST. Între 25 şi 27 octombrie, în Sala Paşilor Pierduţi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, publicul ieşean se va putea întâlni cu oferta de carte a celor mai importante edituri din România şi va putea participa la evenimente ai căror protagonişti vor fi autorii invitaţi în cadrul FILIT, dar şi oaspeţi speciali ai expozanţilor.

Festivalul se va încheia cu un spectacol de gală, oferit de Opera Națională Română din Iași.

Festivalul are un buget de 500.000 de euro, buget alocat de către Consiliul Județean Iași.

Instituțiile partenere sunt Inspectoratul Județean Iași, Opera Națională Română din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, Ateneul Tărărași, Institutul Cultural Francez Iași, Uniunea Artiștilor Plastici Iași, Fundația EuroEd, Uniunea Scriitorilor, filiala Iași, Asociația Culturală „Alecart”, Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, Complexul Muzeal Moldova și Spitalul Clinic „Sfânta Parascheva” din Iași.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Program pentru plata impozitelor

Ieşenii care doresc să îşi plătească impozitele trebuie să mai aştepte până săptămâna viitoare. În această săptămână, 4 – 8 ianuarie 2016, la Fisc se încasează doar amenzi, taxe extrajudiciare de timbru, ...
de
 

 
 

Program stabilit la CSMS Iași

Conducătorii echipei CSMS Iași au stabilit programul pentru perioada de pregătire din actuala pauză competițională. Fotbaliștii lui Nicolo Napoli se vor reuni pe 10 ianuarie, în Copou, iar în perioada 11-13 ianuarie es...
de
 

 
 

Eveniment editorial- Gaudeamus 22

Editurile româneşti au pregătit pentru ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus o serie de noutăţi, oferind cumpărătorilor şansa de a achiziţiona la preţuri reduse cu până la 85% unele dintre cele mai îndrăgite ...
de
 

 

 

Posturi ocupate prin concurs

Casa Pătrată a găzduit marţi, conferinţa în care reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Iaşi, au prezentat pe scurt stagiile de implementare a programului Naţional de Cadastru şi Carte Funci...
de
 

 
 

Draftul Programului de guvernare

Premierul desemnat Dacian Cioloş a depus azi, în Parlament, o variantă modificată şi lărgită a programului de guvernare, care prevede, printre altele, asigurarea standardelor ISU în şcoli, alocarea unui procent de 2% d...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi