Cultura

februarie 17, 2014
 

Barbu Fundoianu/ Benjamin Fondane: comemorare 70 de ani

Mai multe articole de »
Postat de:

Centrul Cultural Francez din Iași pregătește  un program inedit de comemorare, dedicat scriitorului Benjamin Fondane. Astfel pe 24 februarie, în calendarul programului sunt pregătite să aibă loc o prezentare de carte, o dezbatere, dar și spectacol de teatru-dans. La evenimentul coorganizat de Teatrul Evreiesc de Stat din București și Institutul Francez Iași, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași și Asociaăia ALECART vor participa Maia Morgenstern, Mircea Martin, Andrei Corbea-Hoisie.
Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la asasinarea, la Auschwitz II (Birkenau), a poetului, dramaturgului, criticului literar, filosofului și eseistului Barbu Fundoianu/Benjamin Fondane. Drept urmare, Teatrul Evreiesc de Stat din București și Institutul Francez Iași, în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitara „Mihai Eminescu” din Iași și Asociașia ALECART, organizează un eveniment special dedicat vieții și operei lui Fondane/Fundoianu.
Născut la Iași pe 14 noiembrie 1898, într-o familie de origine evreiască, Benjamin Fondane se stabilește la Paris la varsta de 25 de ani. Poet, gânditor, dramaturg și cineast, cu desăvârșire „modern” și atent la fenomenul avangardei, ia cu toate acestea distanța față de influența școlilor, a doctrinelor și a mișcărilor politice și literare, căutându-și propria voce, ca un răspuns personal de dat întrebărilor atemporale, cat și celor adresate de către epoca în care a trăit.
De-a lungul anilor 1930 și 1940, Fondane dialoghează cu personalități marcante ale timpului său: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran și mulți alții. Determinantă pentru evoluția sa este întâlnirea cu filosoful existentialist Lev Sestov, al cărui discipol devine. Dintre prietenii săi artiști, Brâncuși, Brauner sau Man Ray ne-au lăsat uimitoare portrete ale lui Fondane.
Arestat pe 7 martie 1944, este încarcerat la Drancy. Soția sa reușește să-i obțina eliberarea, însă refuză s-o abandoneze pe sora sa, Lina, arestata odată cu el. Deportat la Auschwitz, este asasinat într-o cameră de gazare pe 2 sau 3 octombrie 1944.

PREZENTAREA CĂRȚII BAUDELAIRE ȘI EXPERIENȚA ABISULUI DE B. FUNDOIANU, URMATĂ DE DEZBATERE
„Abisul este o temă în care Fondane se regăsește cu propriile lui obsesii și temeri, abisul devine de-a lungul cărtii propria lui temă, tema exegetului, nu doar a scriitorului comentat. Nu cred că exagerăm deslusind în alegerea și în formularea ei presimțirea funestă a lui Fondane, previziunea lucidă a unui rău universal și, totodată, încercarea sa disperată de a conjura acest rău.” (Mircea Martin) „Această carte a regretatului Fondane reprezintă mai mult decât un simplu studiu despre Baudelaire și multe dintre paginile sale privesc problema înspăimântătoare a vieții morale din societatea de astăzi.” (Benedetto Croce)

SPECTACOLUL DE TEATRU-DANS„EXIL ÎN PĂMÂNTUL UITĂRII”, de Andreea Tanasescu
„Exil în pământul uitării” are ca punct de plecare ultimele clipe din viața scriitorului – interminabilele suferințe trăite în vagoanele deportării spre lagărul de la Drancy și apoi, cumplita așteptare a trenului care urmează să-l ducă la Auschwitz. Coregrafa și regizoarea propune radiografierea unui mic grup de oameni prinși în cursa deportării, ale caror trăiri pendulează între confuzie, revoltă, resemnare, alienare. „Sunt redus la un simplu numar! Îmi duc viața în valiză! Nu mai e timp!” (Benjamin Fondane, Le mal des fantômes).
Textul percutant al adaptarii realizate de Andreea Tanasescu, având la bază poeme scrise de Benjamin Fondane în 1943, franturi de scrieri preluate din corespondența purtată de autor cu familia Maritain, precum și o serie de reflecții din jurnal găsite în locurile în care scriitorul s-a ascuns sau a fost ținut prizonier, constituie suportul psihologic, dar și pretextul pentru un limbaj coregrafic și gestual original.

PROGRAMUL ZILEI
• Ora 16.00 (Sala „B.P. Hasdeu”, etajul I, Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi): prezentarea cartii Opere XIV. Baudelaire si experienta abisului de B. Fundoianu
Invitati: Mircea Martin (profesor, critic literar, editor) si Maia Morgenstern (actrita, manager al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti)
Moderator: Andrei Corbea-Hoisie (profesor, editor)
INTRAREA LIBERA (in limita locurilor disponibile)

• Ora 19.00 (Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi): „Exil in pamantul uitarii”, un spectacol de Andreea Tanasescu dupa scrieri de Benjamin Fondane (o productie a Teatrului Evreiesc de Stat din Bucuresti)
Cu: Mircea Dragoman, Viorica Bantas, Marius Calugarita, Darius Daradici, Nicolae Predica, Bogdan Iacob, Simona Mandache, Ana Maria Visan, Diana Chira, Sabina Ionita, Anuka Levanovici, Diana Gal, Ionut Dinita, Horea Suciu si Razvan Rotaru
Asistent coregraf: Simona Mandache
Concept Video: Vali Chincisan
Montaj video: Catalin Cretu
Regia si coregrafia: Andreea Tanasescu
INTAREA PE BAZA DE BILET (informatii si rezervari bilete la numerele de telefon: 0748179160, 0751293948, 0756039937, 0749052323)

 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi