Cultura

iulie 7, 2013
 

A treia participare a României la Festivalul Literar al Sardiniei

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Începând cu 2004, Festivalul Literar al Sardiniei de la Gavoi s-a afirmat ca una dintre cele mai importante manifestări de acest gen din Italia. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală „L’Isola delle Storie” – al cărei preşedinte este binecunoscutul scriitor Marcello Fois –, cu sprijinul Regiunii Autonome a Sardiniei şi al Primăriei din Gavoi, în colaborare cu numeroase instituţii locale şi în parteneriat permanent cu diverse institute de cultură din Italia: Goethe Institut, Institutul Polonez din Roma, Forumul Austriac de Cultură din Roma şi, din 2011, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

La ediţiile din anii precedenţi au participat scriitorii Lucian Dan Teodorovici (2011) şi Dan Lungu (2012), ambii însoţiti de traducătoarea Ileana Maria Pop.

Ediţia din acest an, cea de-a X-a, se va desfăşura în perioada 4-7 iulie. Pentru a marca ediţia aniversară din acest an, dar şi pentru a asigura o cât mai mare vizibilitate institutelor cu care colaborează, organizatorii au propus un proiect inedit şi anume ca tradiţionalul concert inaugural al Festivalului să reunească muzicieni de jazz din ţările care sunt reprezentate printr-un institut de cultură, la care se vor adăuga şi doi muzicieni italieni. Titlul acestuia este Concert pentru Europa la Gavoi. Concertul va avea loc joi, 4 iulie, ora 22.00, la Giardino Comunale Binzadonnia şi va fi susţinut de o formaţie compusă din: Christopher Dell, vibrafon (Germania prin Institutul Goethe de la Roma); Gavino Murgia, saxofon (Italia); Nicolas Simion, clarinet (România prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia); Maciej Fortuna, trompetă (Polonia prin Institutul Polonez de Cultură de la Roma); Lelio Giannetto, bas (Italia),Wolfgang Reisinger, baterie (Austria prin Forumul Cultural Austriac de la Roma). Cei şase muzicieni vor da viaţă unei producţii muzicale originale studiată special pentru această manifestare.

Duminică, 7 iulie, începând cu ora 17.15, în piaţa Mesubidda din Gavoi, în cadrul secţiunii “Scrieri poetice”, poeta Ruxandra Cesereanu va participa împreună cu poetul austriac Karl Lubomirski la un dialog moderat de Chiara Valerio, scriitor şi critic literar. La eveniment va participa şi Giovanni Magliocco, traducătorul poetei în limba italiană şi cercetător al operei poetice a acesteia. Evenimentul se va încheia cu un scurt recital de poezii din opera celor doi poeţi invitaţi în lectura actorului Alessandro Melis.

Ruxandra Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. A urmat cursurile Facultăţii de litere din Cluj, pe care a absolvit-o în 1985. Actualmente este conferenţiar la catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia a susţinut ateliere de scriere creatoare în poezie şi proză (2002-2012). De asemenea, este redactor-şef adjunct la revista de cultură Steaua.

Giovanni Magliocco predă limba şi literatura română la Universitatea „Aldo Moro” din Bari. Cercetările sale se concentrează în special asupra poeziei româneşti moderne şi contemporane, asupra prozei fantastice şi a literaturii române francofone. A publicat numeroase studii despre Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Paul Păun, Radu Stanca, Panait Istrati, Petru Creţia, Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu etc. A tradus din franceză volumul Fragments chaotiques al poetului libanez Alain Tasso (L’Harmattan, 2003), a îngrijit şi tradus din limba română La luce delle pietre de Dinu Flămând (Palomar, 2009) şi COMA de Ruxandra Cesereanu (Aracne, Roma, 2012), a publicat monografia: Il Circolo Letterario di Sibiu. Manierismo e poetica del mito nell’opera di Radu Stanca (Aracne, 2012), rezultatul cercetărilor sale de doctorat.

Special pentru acest eveniment, Editura Aracne a reeditat antologia de poezie COMA în cadrul noii colecţii Danubiana, coordonată de Giovanni Maglioccoşi Gisèle Vanhese, adăugând o postfaţă semnată de Paola Laskaris.

Participarea lui Nicolas Simion şi a lui Giovanni Magliocco la Festivalul Literar al Sardiniei este susţinută financiar de Institutul Cultural Român.

Pentru mai multe detalii cu privire la Festival, puteţi accesa:

                http://www.isoladellestorie.it/

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

Scutul antirachetă este operaţional

Provocările de securitate au evoluat într-o direcţie care confirmă necesitatea întăririi capacităţii NATO, iar România e pregătită să contribuie la acest obiectiv, a spus premierul Cioloş, adăugând că sistemul a...
de
 

 
 

România constituţională

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că adoptarea Constituţiei în urmă cu 24 de ani a făcut posibilă dezvoltarea unei democraţii bazate pe statul de drept, precizând că încurajează instituţiile care veghea...
de
 

 

 

Creştere economică fără dezvoltare

Creşterea economică din România este una fără dezvoltare, cu care „ne împăunăm în statistici”, consumă resurse şi dă senzaţia unei dinamici pozitive, însă nu foloseşte la nimic, a declarat azi minist...
de
 

 
 

Festival de tehnologie la Iaşi

În acest weekend ieşenii sunt aşteptaţi la o expoziţie inedită de gadgeturi şi tehnologii. Timp de trei zile, pasionaţii de inventică sunt invitaţi la cel mai mare centru comercial din Iaşi unde se desfăşoară Fest...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi