Suplimentele vitaminice folosite de obicei în prevenirea maladiilor cardiace au efecte nesemnificative la femeile de vârsta a doua care prezintă riscuri de a dezvolta astfel de boli, conform unei cercetări realizate de către o echipă de experți americani. Cu toate că suplimentele cu vitaminele C, E și betacaroten găsite în farmacii sunt inutile în prevenirea maladiilor cardiace, autorii cercetării spun că aceste elemente sunt folositoare dacă sunt preluate din alimentație.
Oamenii de știință cred că o dietă alimentară bogată în aceste vitamine protejează sistemul cardiovascular al organismului de acțiunea radicalilor liberi. Aceste substanțe dăunătoare formate în organism pot afecta pereții vaselor de sânge și funcționarea acestora, putând, de asemenea, duce la formarea cheagurilor de sânge.
Antioxidanții singulari (vitaminele) nu pot substitui vitaminele și nutrienții complecși din alimentație, fapt care poate explica discrepanțele dintre cercetările asupra efectelor consumului de fructe și legume. Cercetarea a durat nouă ani și a implicat un număr de 8.000 de femei cu vârsta medie de 61 de ani. Voluntarele au consumat fie 500 de miligrame de acid ascorbic (vitamina C) în fiecare zi, fie 600 de unități internaționale de vitamina E sau 50 de miligrame de betacaroten, la fiecare două zile. Unele participante au luat combinații de două sau trei vitamine. Rezultatele au evidențiat că doar combinația dintre vitaminele C și E a contribuit la scăderea riscului de boli cardiace, dar în mod nesemnificativ.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA