Stiinta

februarie 28, 2013
 

Laptele din soia, mai sănătos decât cel de vacă?

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Lactoza, glucidele primare din laptele de vacă, poate constitui o problemă pentru anumiți indivizi. Aceștia dezvoltă intoleranță la lactoză ca urmare a lipsei enzimelor din organism care nu sunt necesare în vederea dizolvării lactozei. În acest fel, consumul anumitor produse lactate poate cauza gaze, balonare și diaree.

În acest caz, laptele din soia devine cea mai bună alternativă. Laptele din soia este de fapt o băutură vegetală, un lichid ce rămâne după ce boabele de soia sunt înmuiate și ulterior stoarse. La ora actuală, din ce în ce mai multe persoane aleg această băutură datorită beneficiilor pe care aceasta le aduce sănătății, iar pentru vegetarieni acesta constituie un bun substitut pentru laptele de vacă.

Laptele de vacă furnizează glucide, vitamine, minerale și grăsimi. O ceașcă de lapte de vacă are 8 grame de proteine și 12 grame de glucide și asigură 30 de procente din cantitatea de calciu necesară zilnic unui adult și 50 de procente din necesarul de vitamina B12 și riboflavină (vitamină din grupul B). Câteodată, laptele de vacă este îmbogățit și cu vitamina D în vederea facilitării absorbției calciului. Totuși, pasteurizarea, procesul cu ajutorul căruia laptele este conservat, distruge bacteriile bune, enzimele sănătoase și proteinele. După pasteurizare, oamenii ajung să bea un lichid mort.

În acest fel, beneficiile numeroase ale laptelui pot fi regăsite numai în cazul laptelui proaspăt. Laptele crud este foarte bogat în enzime și conține toți cei 22 de aminoacizi fundamentali, printre care și fosfatul, important pentru absorbția de calciu. Laptele crud este cea mai bună sursă de calciu disponibilă. Mai mult, el conține multe vitamine, îndeosebi vitamina B12, care este dificil de găsit în alte surse decât cele din carne. În laptele de vacă pot fi găsite, de asemenea, enzimele IgG și vitaminele A, B și C. Lipaza, care contribuie la digestia grăsimilor, și acidul linoleic, care luptă contra cancerului,  sunt, de asemenea, prezente în laptele de vacă.

 

Sursa: www.csid.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA

 





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi